biesifoto
Dobrý den,
jaký je nejvhodnější postup při použití 1litrového balení Adofixu P při vyvolávání filmů?
Moje nádoba Jobo má objem asi 500 ml, takže u tekutých koncentrátů vždy připravuji 500 ml pracovního roztoku.
U práškových chemikálií se ale, jak je známo, nemají dělat dílčí roztoky, takže získám 1 l pracovního roztoku s kapacitou 10 filmů.
- Rozdělím to nejlépe na 2 x 500 ml a každou polovinu použiji k fixaci 5 filmů?
nebo
- Použiji celý litr, naliju vždy jen 500 ml do plechovky a pak to zase vrátím zpět k zbytku a opakuji to, dokud nezafixuji 10 filmů?
Co si myslíte, co je lepší?
Děkuji a srdečně zdravím,
Thomas
CommodoreMan
Tak já udělám tu druhou verzi.
Do jaké míry má smysl používat fixační prostředek, to nedokážu říct, ale zatím jsem s tím neměl žádné problémy.
1 litr prostě vydrží déle. Ale ten si stejně musíš namíchat.
Alternativou by jinak mohl být i tekutý koncentrát. Adofix plus stojí víc, ale má větší kapacitu, takže se to vyrovná, záleží na množství, které koupíš.
S pozdravem Christian
Olivinyl
Ahoj Thomasi,
já také vždy používám celé množství. Z toho si například odměřím 500 ml na vyvolání filmu a zbylých 500 ml zase naliju zpět.
Takto to dělám už roky a nemám s tím žádné problémy.
S pozdravem Oliver
biesifoto
Děkuji, Christiane a Olivere, za vaše užitečné rady! :-)
@Christian: Obvykle také dávám přednost tekutým koncentrátům – bohužel mi ale došel Adofix plus a v mém okolí není žádný obchod, kde bych si mohl fixační prostředek jen tak koupit – a kvůli tomu bych si nechtěl zvlášť objednávat.
Adofix P jsem si naposledy objednal ze zvědavosti, protože jsem ještě nikdy neměl fixační prostředek v práškové formě, a kvůli jeho prakticky neomezené trvanlivosti jako jakousi železnou rezervu. A teď ji začínám čerpat... ;-)
Ještě jednou moc děkuji,
Thomas
CommodoreMan
Z přesně stejného důvodu tu mám i sáček Adofixu P ;).
HGR
Nechal jsem si poslat adofix p v balení na 5 l a původně jsem plánoval, že množství prášku snížím na polovinu a
nejprve připravím 2,5 l, protože to se mi právě vejde do mého Novatanku. Pokud to není zrovna
nejlepší nápad, budu muset zase přejít na tekuté fixační prostředky, nebo není riziko nesprávného
složení nakonec tak vysoké?
Dobré světlo
Hansgerd
MirkoBoeddecker
Nechal jsem si poslat adofix p v balení na 5 l a původně jsem plánoval dávku prášku snížit na polovinu a
nejprve připravit 2,5 l, protože to se mi právě vejde do mého Novatanku. Pokud to není zrovna
nejlepší nápad, budu muset zase přejít na tekuté fixační prostředky, nebo není riziko nesprávného
složení nakonec tak vysoké?
Dobré světlo
Hansgerd
?
U fixačních roztoků je riziko menší než u vývojek, ale základní problém zůstává: u nás je při vážení vše ještě perfektně promíchané, ale čím déle se sáčkem jezdí po hrbolaté cestě, tím více se látky oddělí, pokud mají různou zrnitost a/nebo hmotnost. Rozdělení by tedy v zásadě bylo možné, ale k tomu by bylo nutné nejprve zajistit dobré promíchání. K tomu je třeba např. orbitální míchačka (Ränrad). Proto nedoporučujeme částečné dávky. Už delší dobu se snažíme najít řešení tohoto problému a máme i jeden návrh, ale bohužel by to znamenalo, že by se ztratilo asi 10 % látek (jemný prach) a jak znám naše stálé zákazníky – samozřejmě mám na mysli naše milované zákazníky – budou se tomuto o 10 % dražšímu produktu vyhýbat jako ďábel svěcené vodě. Takže to asi navždy zůstane u sáčku s zrny a úlomky, resp. prachem, který by se měl používat pouze v plném množství a ideálně nevdechovat :-)
HGR
Aha, díky. Teď už to chápu.
Sáček je velmi pevně zabalený, skoro jako ve vakuu. Asi se tam ještě moc
nepromíchalo. Zkusím to...
CommodoreMan
Spíš mi přijde škoda, že u produktů, které se nedají sehnat v malých baleních, je obtížné je používat jen částečně.
Co mám jako příležitostný uživatel dělat s 5 litry vývojky Kodak Xtol?
Jistě, existují různé možnosti uchování, ale to není zrovna ideální.
U ADOXu je totiž všechno k dostání i v baleních vhodných pro domácí použití :)
S pozdravem Christian
Xenar
Ahoj,
co se týče fixačního roztoku v práškové formě, nepovažoval bych rozdělení dávky za tak zásadní (jak píše Mirko výše). K tomu mohu uvést následující dlouhodobou zkušenost:
V druhé polovině 70. let jsem měl na starosti černobílou temnou komoru v studentské koleji. Všichni jsme museli šetřit, kde to (rozumně) šlo. Například filmy jsme kupovali na metry a v laboratoři jsme šetřili na chemikáliích. Vždy jsem koupil 1kg pytel fixační soli (myslím, že to byla značka Tetenal, Impex ještě neexistoval :) ) a její obsah jsem pomocí poštovní váhy rozdělil na 10 stejných částí. Moje filmy a barytové tisky z té doby – a také ty od ostatních, s nimiž jsem stále v kontaktu – zůstaly dodnes bez viditelných poškození. A to už uplynulo asi 40 let.
Pro vývojky filmů a papíru obecně používáme tekuté koncentráty, takže při rozdělování samozřejmě nehrozilo žádné nebezpečí.
Mimochodem: Místo orbitálního míchače poslouží i takzvaný rozdělovač vzorků. Takový vlastně ještě hledám...
S pozdravem
Xenar
HGR
Páni, páni, páni, studentská kolej se temnou komorou v sedmdesátých letech!
Z toho mi teď až dodatečně začíná být fakt závist...
Moc děkuji za připomenutí a potvrzení.
Xenar
Páni, páni, páni, studentská kolej se temnou komorou v sedmdesátých letech!
Z toho mi teď až dodatečně začíná být fakt závist...
€
No, všechno bylo improvizované, ale fungovalo to.
€
Místnost v suterénu měla sotva 5 m<sup>2</sup> , byla to bývalá „koupelna“. Vana tam ještě byla.
Na pracovní desce vlevo zvětšovací přístroj, vpravo misky a přímo pod nimi na oplachování plastová vana, která stála ve vaně. K tomu úzká police na náčiní. Hotovo.
€
Začali jsme s osobním vybavením jednoho spolubydlícího, který si všechno přinesl z domova, včetně Durstu M301. Později jsme si postupně všechno kupovali sami, hodně z toho z druhé ruky. A můj nástupce na začátku 80. let ještě vylepšil Krokus 66 na barevný. To už ale bylo po mé éře.
€
Jak vidíte: kde je vůle, tam je i temná komora :)
Florek
Dobrý den,
jaký je nejvhodnější postup při práci s 1litrovým balením Adofixu P při vyvolávání filmů?
Moje nádoba Jobo má objem asi 500 ml, takže u tekutých koncentrátů vždy připravuji 500 ml pracovního roztoku.
U práškových chemikálií se ale, jak je známo, nemají dělat dílčí roztoky, takže získám 1 l pracovního roztoku s kapacitou 10 filmů.
- Rozdělím to nejlépe na 2 x 500 ml a každou polovinu použiji k fixaci 5 filmů?
nebo
- Použiji celý litr, vždy naliju jen 500 ml do plechovky a pak to zase vrátím zpět k zbytku a opakuji to, dokud nezafixuji 10 filmů?
Co myslíte, co je lepší?
Děkuji a srdečně zdravím,
Thomas
Ahoj Thomasi,
Rozhodl jsem se pro další možnost: fixaci ve dvou lázních i pro negativy.
Připravím si dva 1litrové roztoky a první fixační roztok použiji po dobu jednoduché čisticí doby, druhý fixační roztok pro další kolo opět po dobu jednoduché čisticí doby. Negativy tak v každém případě projdou poměrně čistým fixačním roztokem. První se po 10–12 negativech vylije a nahradí druhým. Nevýhoda: Potřebujete dvě láhve a máte o něco více připravených chemikálií. Právě u poněkud problematičtějších filmů (T-MAX, ...) jsem tímto způsobem dosáhl konzistentních výsledků.
S pozdravem
Florian
Wolf_XL
...no, proč to zjednodušovat, když to jde zkomplikovat... Vyvolávám filmy už od konce šedesátých let – zatím všechny moje negativy přežily, i přes fixaci v jedné lázni... ;-) Jediné, co si dopřávám, je pravidelná kontrola ustalovače kapkou jodidu draselného – tzv. KJ-test...
€
http://www.niklas-ruehl.de/blog/fixierer-testen
Florek
...no, proč to zjednodušovat, když to jde zkomplikovat... Vyvolávám filmy už od konce šedesátých let – zatím všechny moje negativy přežily, i přes fixaci v jedné lázni... ;-) Jediné, co si dopřávám, je pravidelná kontrola ustalovače kapkou jodidu draselného – tzv. KJ-testem...
http://www.niklas-ruehl.de/blog/fixierer-testen
€
... no, proč riskovat, když to vůbec není žádná námaha? Stačí jen jednou přelít chemikálie. A ještě ušetříte peníze, protože první fixační lázeň můžete využít až na hranici její kapacity. KJ test je samozřejmě také šikovná metoda.
€
Podívejme se, co k tomu říká Ilford ve svém návodu k Rapid Fixer ;-)
„
Mimořádně účinnou metodou fixace filmu nebo papíru je použití
techniky fixace ve
dvou lázních. Připravte si dvě samostatné fixační lázně se stejným objemem roztoku. Fixujte film nebo papír v první lázni po dobu poloviny doporučené fixační doby a poté je přeneste do druhé lázně na zbývající dobu. Pokračujte tímto způsobem, dokud nedosáhnete kapacity první lázně, poté ji vylijte a nahraďte druhou fixační lázní. Připravte a použijte zcela čerstvou druhou lázeň. Tento proces opakujte podle potřeby, aby byl film nebo papír vždy důkladně fixován relativně čerstvým fixačním roztokem ve druhé lázni.“
€
S pozdravem
Florian
KlausWehner
Fixace ve dvou lázních na jedné straně plně využívá chemikálie (první lázeň lze používat až do vyčerpání)
a přesto zajišťuje velmi spolehlivý výsledek (druhá lázeň je vždy čerstvá).
€
Podle mého názoru neexistuje lepší postup.
Lze jej použít jak pro negativní, tak pro pozitivní proces.
€
Tento postup sám používám již mnoho let (i ve svém ATL 3) a předvádím jej také ve svých laboratorních kurzech.
Opravdu se to vyplatí, protože šetří chemikálie a zajišťuje bezpečnost.
€
S pozdravem
Klaus