TiMo
Witam wszystkich,
Wkrótce dostanę aparat na film 110 i ponieważ lubię wszystkie formaty filmowe, oczywiście muszę go wypróbować.
Obecnie dostępny jest film Lomo 110 Orca (
http://www.fotoimpex.de/shop/filme/lomography-orca-110-sw-film.html
).
Czy ktoś wie, co się w nim znajduje?
Pozdrawiam, Tim
Photux
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że w składzie jest Orwo albo Filmotec.
Pozdrawiam, Daniel, który wciąż czeka, aż emulsje Filmotec będą dostępne w zwykłych kasetach do wywoływania *westchnienie*
AchimBauer
Cześć TiMo,
Chciałbym się przyłączyć do Photuxa i dodać, że jeśli plotki się potwierdzą, to będzie to UN 54.
Lomos sprzedaje przecież TC 27 pod marką Orwo.
As RODINAL 1:50 9,5 min lub Acurol N 1:70 17 min w temperaturze ok. 20 stopni (ustawiam dokładnie 20 stopni, ale nie wiem, czy mój termometr jest dokładny)
Pozdrawiam, Achim
TiMo
W porządku. Dzięki!
?
@Photux
Czy w filmach Berggera nie występuje model N 74 plus?
?
Pozdrawiam, Tim
Wolf_XL
TiMo
Świetnie! Wielkie dzięki, Wolf.
AchimBauer
Cześć TiMo,
Nie wiadomo tego na pewno, ale wydaje się prawdopodobne, że film Bergger pochodzi od firmy Filmotec i jest to model N 74 Plus, ponieważ Bergger jest głównym importerem produktów Filmotec we Francji.
Nawiasem mówiąc, N 74 Plus to wspaniały film, ale niestety dostępny jest tylko w formacie KB. (Mam jednak nadzieję, że to się zmieni)
€
Wywołuję w RODINALu 1:50 przez 13 minut w temperaturze, którą mój termometr wskazuje jako 20 stopni.
€
Właśnie zakończyłem test porównawczy, ale jeszcze go nie przeanalizowałem. (Byłem w trasie z obudowami KB 14c) Kandydatami były CHS 100, stary CHS 100, nowy Filmotec UN 54, Filmotec N74 Plus, Silvermax w własnym roztworze i Silvermax w RODINALu, SCALA na 100 ASA, wywołana razem z Silvermaxem w własnym roztworze, stara i nowa Agfa APX 100, ORWO (NRD) NP 20 z zamrażarki oraz Adox CMS 20 (który sprawdził się również przy zdjęciach nocnych)
nowy Adox CHS 100 i Filmotec UN54 w Acurolu oraz dla zabawy Wittnerchrome 200, znany też jako Avichrome (ten jeszcze nie jest wywołany)
Na pierwszy rzut oka UN 54 i nowy CHS 100 są bardzo podobne. Zarówno w RODINALu, jak i w Acurolu N. Jak tylko będę miał czas, dokładnie to przeanalizuję.
€
€
Pozdrawiam, Achim
TiMo
Cześć Achim,
Chciałem wypróbować model N74+. Dzięki za wskazówkę dotyczącą wywoływania!
Gdyby był dostępny w formacie 120, byłoby super. Szukam właśnie filmu 400, a ponieważ niechętnie używam Ilforda, a ADOX niestety go nie oferuje, pozostaje mi tylko Kodak. Jest świetny, ale jak potoczą się jego losy, to wiadomo.
€
Pozdrawiam, Tim