SayCheese
Ahoj všichni,
mám zase jeden dotaz ohledně mého připravovaného pracovního postupu s barytem. Musím vyřešit spoustu logistických problémů, protože pracuji v pronajaté laboratoři na hodinové bázi a samozřejmě se musím přizpůsobit stávající infrastruktuře. Výsledkem by měl být selenový barytový tisk. Většinu bodů už mám za sebou, momentálně mě trápí následující:
Původně jsem plánoval koupit neutrální fixační roztok, abych zkrátil dobu oplachování a nemusel připravovat ještě zvlášť HCA nebo sodovou lázeň (jak jsem řekl, v mém případě je čas peníze). Teď mi ale došlo: Po selenovém tonéru musím ještě jednou opláchnout a pak stejně potřebuji HCA/sodu atd., nebo ne? Pak si tedy můžu ten extra fixační roztok ušetřit a použít stávající kyselý fixační roztok? Nebo se dá pomocný prostředek k oplachování vynechat i po selenovém tonéru, pokud se fixuje neutrálně?
Moc děkuji předem,
K
Morte
Takže za prvé: Po použití selenového toneru fotky oplachuji bez přísad.
Za druhé: Po použití fixačního roztoku musíš fotky důkladně opláchnout, jinak ti toner zbarví zvětšeninu. Proto je z důvodu úspory času neutrální fixační roztok rozhodně vhodný. Pokud použiješ kyselý fixační roztok, oplachování prostě trvá déle…
MirkoBoeddecker
Mohl bys je také zabalit ještě mokré a doma je znovu namočit a tónovat. Takhle jsem to dělal roky, ale ne kvůli časomíře v pronajaté laboratoři, ale abych se při namáčení mohl mezitím dívat na televizi :-)
Také jsem nikdy nepoužíval neutrální fixační roztok. Nikdo ho nepotřebuje.
€
S pozdravem,
€
Mirko
SayCheese
Morte, Mirko, moc děkuji za vaše odpovědi!
@Morte: Tak nějak jsem si to představoval. Jak dlouho se musí po tónování alespoň oplachovat? Rád bych to omezil na minimum, ale hypo-testovací roztoky se nikde nedají koupit a jak to vidím, většina lidí to dělá podle hesla „opatrnosti není nikdy dost“ spíš déle.
@Mirko: Moc bych to rád zabalil do vlhké látky, ale tónování doma s manželkou trpící migrénami a dvěma malými dětmi v bytě nepřipadá v úvahu... :) Možná to tónování raději prozatím vynechám, dost to komplikuje situaci.
Jsem sice pouhý amatér, ale alespoň na papíře se ten neutrální fixační roztok zdá být smysluplný. Není o moc dražší než běžný kyselý fixační roztok a ušetřím si ten extra výlet pro HCA/Lavaquick/Washaid. Ale všiml jsem si, že se o tom tématu diskutuje částečně velmi emotivně.
Pozdravy, K
gerich
Z mé zkušenosti s ADOX MCC a neutrálním až mírně zásaditým ustalovačem vyplývá, že při stírání se z okrajů odlupují malé kousky emulze; u mírně kyselého ustalovače se to stává mnohem méně. Na všechno používám Kodak C-41 v poměru 1+4. Pro barevný i černobílý film používám ustalovač přímo z láhve (mírně zásaditý, voní po amoniaku), pro papír mírně kyselý (přibližně pH 5–6, asi 6,5 ml 80% kyseliny octové na litr, ustalovač pak velmi lehce voní po SO2). Tento ustalovač je podle mých znalostí zdaleka nejlevnější a je ideální zejména pro PMK vývojky. Před selenovým tonérem není nutné důkladně oplachovat. Snímky shromažďujte v misce s vodou až do tonování, vodu možná 1–2x vyměňte, nechte okapat a pak vložte do tonéru. Nikdy jsem neměl žádné zabarvení. Po tonéru krátce opláchněte při cca 28 °C a 3 minuty HCA při cca 20 °C.
S pozdravem
G
MirkoBoeddecker
Ten přípravek pak velmi slabě voní po SO2
?
..to ale nezní dobře :-(
ultra8
Pokud se používá alkalický fixační roztok, lze selenový tónovací roztok aplikovat ihned po fixaci. Dělám to už léta a dosud jsem s tím neměl žádné problémy. Používám velmi silné fixační roztoky, minimálně v poměru 1+4, a MCC fixuji například 1 minutu ve dvou lázních (po 30 sekundách). Následuje selenový tónovací roztok a pak do praní. 30 minut by mělo stačit pro archivní trvanlivost.
€
Mezitím sbírám 5 tisků do misky naplněné silně zředěným HCA (vlastní přípravek). Jakmile je 5 tisků hotových, jdou do oplachovače na praní. Při tak rychlém fixování by měla být archivní trvanlivost zajištěna již po 15 minutách praní pod tekoucí vodou.
piu58
> Lze selenový tónovací roztok použít ihned po fixaci
?
?
Selenový tónovací roztok přemění veškeré stříbro, tedy i podíl thiosíranu stříbrného. Čím hůře se po fixaci propláchne, tím silnější je šedivý závoj. Celková trvanlivost tím není ovlivněna, ale světla budou více či méně silně zatažená.
Morte
K otázce: Oplachování po tonování je stejné jako oplachování po fixaci.
€
Mimochodem, pro zjednodušení postupu bys to mohl udělat i takto:
Několik sezení v temné komoře k vytvoření mnoha barytových tisků. Normální sušení. Poté vyberete ty zvětšeniny, které považujete za hodné tónování. Pak si vyhradíte hodinu navíc v temné komoře, vezmete si s sebou suché zvětšeniny, opláchnete je asi 5–10 minut, tónujete podle vkusu, dostatečně je opláchnete – hotovo. To vše můžete udělat bez osvětlení temné komory, při denním světle. Já to tak dělám a považuji to za jednodušší a také méně namáhavé, než po několika hodinách ve tmě a nesčetných pracovních krocích ještě muset přidávat tonování.
ultra8
> Lze selenový tónovací roztok použít ihned po fixaci
?
?
Selenový tónovací roztok přeměňuje veškeré stříbro, tedy i jeho část obsaženou ve formě thiosíranu stříbrného. Čím hůře se po fixaci propláchne, tím silnější je šedivý závoj. Celková trvanlivost tím není ovlivněna, ale světla budou více či méně silně ztmavena.
?
Selentoner vždy napadá nejprve vysoké hustoty stříbra. Pokud se netónuje příliš dlouho, světla by neměla být nijak napadena. Selentoner navíc obsahuje také thiosíran amonný, který je základem rychlého fixačního prostředku. Před tónováním by tedy měla být fotografie velmi dobře zafixována. Při fixaci ve dvou lázních jsou přenesené thiosíranové ionty stříbra velmi, velmi malé a při krátkém selenovém tónování nejsou významné.
TR
Dělám to stejně jako Morte: až druhý den tónuji, zeslabuji a nalepím k zaschnutí. Nejdřív si musím prohlédnout suchou zvětšeninu, hlavně kvůli zeslabení a lesku.
SayCheese
Dobře, nechci přece objevovat Ameriku. Zůstanu tedy u svého kyselého Adofixu v poměru 1:4 na 1 minutu, pak opláchnutí, soda, 20–30 minut praní ve vodě, přesně jak je popsáno v technickém listu MCC.
To s tím mezischnutím se mi líbí, pak bych to možná mohl udělat doma, když tam rodina zrovna nebude.
Teď už je ale pomalu čas začít s praxí. Když se člověk příliš dlouho věnuje čtení a plánování, nakonec si způsobí víc problémů, než by bylo nutné. Nezdá se to být tak složité.
Moc děkuji všem (a Thomasi: skvělá stránka!)
AndreasJung
Můj postup:
1. večer: vývoj 2x Fix Neutral, 30 minut opláchnutí vodou – sušení na mřížce
2. večer: kontrola suchých snímků! Výběr snímků k tónování (s suchými snímky to jde mnohem lépe kvůli zaschnutí...) pak ruční tónování, poté navlhčení?
3. večer – radost z úžasné fotografie ;-)
funguje skvěle –