Neutrino
O víkendu jsem kvůli slabému osvětlení provedl expozici filmu Portra 800 s citlivostí přibližně ISO 1600–3200. Původně jsem plánoval provést pouze expozici na ISO 1600, ale pak se objevily motivy, které už ani při plně otevřené cloně nevycházely, a u rychlostí závěrky jsem se také dostal na spodní hranici toho, co ještě zvládnu. Proto jsem byl nucen některé motivy exponovat i s citlivostí 3200.
V příštích dnech bych chtěl film vyvolat. Dosud jsem s Tetenal-Kitem ještě neprováděl push vyvolání. V popisu se uvádí, že na každý stupeň clony je třeba přidat 30 sekund. To je jasné. Jenže já vyvolávám pouze při 30 stupních, protože mi celý proces tak vyhovuje víc a člověk nemusí pracovat tak přesně a ve stresu. Jak ale vypadá push vyvolání při 30 stupních? Při normálním vyvolávání při 38 stupních je doba 3'15'' a při 30 stupních 8 minut. Jedná se tedy o více než zdvojnásobení. Aniž bych to teď přesně propočítal, řekl bych, že při 30 stupních lze počítat s přibližným prodloužením doby vyvolávání o 1'30'' na každý stupeň clony při push vyvolávání. Je můj způsob uvažování správný, nebo lze takovou analogii vynechat? Lze barevné filmy vůbec dobře pushovat pouze při vyšších teplotách? Poslední otázka: Co považujete za smysluplnější, pushování na 1600 nebo na 3200? Já bych zvolil 3200. Negativy bych chtěl naskenovat a možná se s nimi odvážit k prvnímu barevnému zvětšení.
Photux
U Colortecu také používám 30€ proces, ale hlavně proto, že moje vybavení je pro barevné snímky vlastně úplně nevhodné a tolerance jsou při delší expozici (snad) větší. Samozřejmě si barevné snímky vyvolávám sám jen pro experimenty (křížení barev atd.).
Zatím jsem to ještě nezkoušel, ale faktor prodloužení na clonu by měl být mezi 1,2 a 1,4. V tomto ohledu se s poměrem 1:30 pravděpodobně vůbec nemýlíš. Pokud to chceš udělat úplně přesně, musel bys stejně provést testy za svých přesných podmínek, protože proces C41 není navržen pro push vývoj a ne každý film se bude chovat úplně stejně.
?
V každém případě bych však posunul citlivost pouze o jeden clonový stupeň, tedy na 1600. Zejména barevné filmy jsou vlastně docela tolerantní, co se týče podexponování, ale přeexponování nemají vůbec rády (předpokládám, že u pře- nebo podvyvolání je to stejné). Při posunu na 3200 bych se obával, že to situaci jen zhorší.
Neutrino
Díky moc za odpověď. Tak to zkusím na 1 minutu a 30 vteřin. Snad z toho něco vyleze. Ještě čekám na kamaráda a pak jdeme na to. =) Pak ti o tom můžu dát vědět.
Photux
No tak, jsem zvědavý! A hodně štěstí...
Neutrino
Mezitím už skrz skener prošlo několik filmových pásů. Bohužel se film nevyvedl úplně tak, jak jsem doufal, ale aspoň z toho něco bylo. Člověk se pořád učí, příště to snad bude o něco lepší.
€
Film jsme vyvolávali přesně 10 minut při teplotě 30 stupňů v čerstvě připravené lázni. Místo obvyklých osmi minut jsme tedy na push vývoj použili o dvě minuty déle. Podle mé teorie to odpovídá asi o něco více než jedné cloně push.
€
Film bohužel vyšel trochu bledý, alespoň ty fotky, které jsem provedl při expozici na EI 1600. To mě trochu překvapuje, protože jsem už viděl dobré snímky z Portra 400 na EI 3200. Neměl by film s citlivostí 800 držet krok ještě lépe? Nemělo by se snad pushovat ještě déle? Dobré na tom je, že přesto vlastně žádná fotografie není opravdu nepoužitelná, i když stíny jsou částečně už dost přeexponované.
€
Také mi trochu vadí extrémně silná zrnitost. Podle mého pocitu jsou to opravdu velké zrnité hrudky. Musím však přiznat, že v tomto ohledu jsem trochu citlivý. Miluji analogovou fotografii, ale na rozdíl od mnoha jiných nejsem fanouškem výrazného zrna. Dávám přednost hladkému povrchu. Výjimky samozřejmě potvrzují pravidlo. Samozřejmě jsem předpokládal, že film bude „zrnit“, ale tak silně mi to připadá trochu přehnané. Na internetu jsem viděl mnohem lepší výsledky. Hrubé zrno je samozřejmě na jedné straně jistě způsobeno podexponováním a přeexponováním, ale na druhé straně si namlouvám, že sada Tetenal obecně pracuje s hrubším zrnem než například vyvolání v laboratoři? Je to možné? U chemikálií přece nemůže být tak velký rozdíl.
€
Jinak jsem ale docela spokojený. =)
ThomasLoos
Barevné filmy nemají zrno, ale barevné kuličky – a ty nejsou tak estetické jako černobílé zrno z HP5 nebo TRI-X... alespoň podle mého názoru.
€
Portra 800 je samozřejmě na jedné straně zrnitější, ale na barevné filmy v této kategorii je relativně jemná, takže se nedá srovnávat s (již neexistující) Ferrania nebo podobnými... Navíc pushování nefunguje zdaleka tak dobře jako u černobílého filmu a právě podexponované oblasti jsou u filmu C41 při skenování problematické, zejména pokud se skener snaží podexponované oblasti nějak zesvětlit.
€
Ale možná bys mohl ukázat pár příkladů. S filmem Portra 800 jsem už několikrát fotil za dost špatného světla a myslím si, že je sám o sobě docela dobrý.
Neutrino
Bohužel jsem se k dokončení skenování filmu dostal až dnes. Fotky ještě trochu upravím a brzy je sem zveřejním.