Ahoj milí členové fóra!
Než se pustím do svého tématu, pár slov o mně. Jsem 22letý filmový nadšenec z Horního Bavorska a od začátku roku 2016 se opět věnuji analogové fotografii, poté co jsem v roce 2009 přešel na digitál.
Důvodem mého návratu je skutečnost, že se chci znovu více soustředit na jednotlivé motivy s vědomím, že každý snímek si zaslouží pečlivý výběr – kvalita místo kvantity. Nakonec mě přestalo bavit prohlížet si snímky okamžitě; mnohem vzrušující je nejprve vyfotit celý film a pak čekat, až ho dostanu zpět z vyvolání, a buď si ho zarámovat, nebo držet v ruce jeho zvětšeniny. Navíc obecně nejsem žádný velký fanoušek digitalizace, i když samozřejmě píšu tady na notebooku. Má to sice některé výhody, ale ve fotografii se raději orientuji na analogovou techniku.
Stále se učím, protože v této oblasti jsem naprostý nováček, ale z každého nového poznatku mám obrovskou radost.
Nyní k samotnému tématu tohoto příspěvku:
V dnešní době, nebo lépe řečeno již mnoho let, je standardem, že se zvětšeniny z negativů ve fotolaboratořích vytvářejí digitálně. To znamená, že negativ se po vyvolání naskenuje v digitálním minilabu, např. Fuji Frontier, a poté se pomocí laserové technologie vyvolá.
Tyto fotografie jsou pak většinou velmi levné, což je na nich při původu z velkých laboratoří také nezaměnitelně vidět.
Druhou variantou jsou analogové ruční kopie, jaké nabízí např. FOTOIMPEX. Ty samozřejmě vypadají prvotřídně – ale mají také svou cenu.
Moje otázka nyní zní: kde v Německu (nebo okolí) ještě existují fotolaboratoře, které stále vyrábějí strojové analogové výtisky?
Rád bych zde na fóru vytvořil seznam s názvy, případně odkazy či adresami a spektrem nabízených služeb.
Abych tomu dal impuls, začnu hned já:
Flash Foto Fachlabor, Hohenzollernstr. 90, 80796 Mnichov-Schwabing
http://flash-fotolabor-muenchen.de/fotolabor-muenchen/?page_id=30
Analogové zvětšeniny se tam vyrábějí na minilabu Noritsu z roku 1997, a to pouze z barevných negativních filmů formátů 135 (malý formát) a 120(střední formát)
Černobílé filmy lze analogově vyvolat pouze v případě, že jsou určeny pro vývoj C-41, jako např. Ilford XP2.
Ceny jsou velmi příznivé a kvalita i servis prvotřídní, velmi přátelská a kompetentní laboratoř.
Ještě jedna informace na okraj: velká laboratoř
CEWE do 31. 12. 2016
zhotovovala zvětšeniny z filmů Pocket a Instamatic zcela analogově. Od 1. 1. 2017 již služba pro speciální formáty bohužel neexistuje, byla zrušena kvůli příliš malému zájmu.
Znáte ještě nějaké laboratoře, které zhotovují strojové analogové zvětšeniny? Tak sem s nimi, ať se seznam rozrůstá!