MirkoBoeddecker
Společnosti MK Panorama Systeme a ADOX zkoumají možnosti výroby nové panoramatické kamery pro svitkový film v malých sériích.
V této souvislosti nás zajímá, zda by pro takový produkt vůbec existoval trh.
Výhody analogové techniky jsou u panoramatického formátu zřejmé: film lze – na rozdíl od snímače – ohýbat, a tak teoreticky bez zkreslení zachytit superpanorama.
Samozřejmě, že takový fotoaparát ručně vyrobený v Německu v malosérii není levnější než ruský „prstový“ fotoaparát z eBay.
Na druhou stranu ale existují i zakázky, kde se stále klade důraz na kvalitu (ano, opravdu – něco takového jsem slyšel :-) a tam by se investice mohla vrátit už při jediné zakázce.
…
V každém případě MK podporujeme ze všech sil a těšíme se na zpětnou vazbu!
…
S pozdravem,
…
Mirko
…
Zde se dostanete na stránku výrobce.
Photux
I když by mi v tom zatím asi bránil můj studentský rozpočet: Ten nápad je skvělý! A v případě pochybností bych raději šetřil na kvalitní výrobek s odpovídajícími možnostmi nastavení, než abych kupoval předražený plast. (Mám rád plastové foťáky, ale ty bez honosného názvu za 2,50 €. :D)
€
Rozlišení, které by bylo možné dosáhnout s dobrým svitkovým filmem, je jistě fantastické a nemuselo by se bát (zbytečného) srovnání s digitální technologií.
AchimBauer
Ahoj Mirko,
Neber to osobně, ale nemá Adox / Impex už tak dost rozdělaných projektů? A zrovna teď se zabývat svitkovým filmem, kterému se u Adoxu dostává poněkud opomíjeného zacházení.
Pokud odškrtneme nikdy nevydaný Agfa / Adox Pan 400 jako vyřízený, zbývají ještě
Polywarmtone
?
CHS 100 II jako svitkový film
?
Případná nová edice SILVERMAX/SCALA, pokud je to vůbec možné
?
Nový PAN 25
?
A nakonec se na jiném fóru spekulovalo, že Ilfochrome se bude dál vyrábět, ale jen pro finishery a jako svitkový film a chemikálie ve velkém balení, ale ADOX by to mohl balit.
?
Nemám nic proti novému fotoaparátu, který si asi nikdy nebudu moci dovolit. Nemám nic proti novým nápadům, vizím a snům.
Ale občas by se hodilo i pár konkrétních výsledků.
?
Nejraději bych měl svitkový film CHS 100 II.
?
S pozdravem Achim
ThomasPauly
Jaký formát negativu z toho vlastně vzejde?
?
Pokud bude k vyvolání potřeba velkoformátový zvětšovací přístroj (což bude pravděpodobně případ), bude okruh uživatelů od samého počátku omezený.
?
Komerční uživatelé budou většinou pracovat digitálně. Každopádně dnes může každý bez větší námahy pořídit slušné panoramatické snímky pomocí spojování snímků nebo jednoduchého pohybu fotoaparátu.
?
Zbývající cílová skupina fotografických umělců a nadšenců, kteří fotí na film a mají zvláštní zájem o panoramata, bude pravděpodobně spíše mikroskopická.
?
Závěr: velký nápad, malá tržní nika.
?
tepe
jochen53
Dobrý den,
nápad s ohnutým svitkovým filmem mi v zásadě připadá fascinující. Problémem by mohlo být přimět dnes běžné tuhé polyesterové nosiče k definovanému zakřivení (vakuové přisávání?). Mám však určité obavy, a tím pádem vyvstává i otázka ohledně zamýšleného formátu negativu: jak se mají negativy (možná 6 x 18 nebo 6 x 24, či dokonce ještě delší???) přenést na papír? Klasickým způsobem to zvládne jen málokdo, ledaže by šlo o kontaktní kopii. Při zvětšování se výše zmíněný problém s rovinností filmu, resp. problém s prachem na skleněných stolech, jeví v ještě ostřejší podobě a vyžaduje speciální stůl na negativy pro zvětšovací přístroje GF. Jako alternativa by pak zbývalo pouze digitální zpracování. Stačí k tomu obrazový kruh objektivu Nikon série E 1:2,8/28 mm? Měl jsem ho pár měsíců pro KB a výkonem jsem nebyl zrovna ohromen.
Photux
Zvětšovač velkoformátových snímků rozhodně není špatný nápad, provizorní podložku pro negativy by šlo vyrobit z lepenky. Nebo z nějakého plechu, pokud má člověk k dispozici prostředky k jeho zpracování.
Papír by byl spíš problém – u běžných balení by se dal zvětšit jen výřez (což není smyslem celé věci), nebo by vzniklo spousta odpadu. Zde by mohly pomoci metráže nařezané na míru. Chybí už jen velké misky pro další zpracování.
€
Stejně většinou skenuji a můj skener by měl přijímat vše do formátu 6x22.
Urnes
Ahoj Mirko,
cenově by se to pohybovalo v rozmezí jako u Noblexu, že? Formát 6x18? V tom případě by stačil zvětšovací přístroj 13x18. K tomu by ale měly být v nabídce i vhodné skenovací masky.
S pozdravem Sven.
MirkoBoeddecker
Jaký formát negativu z toho vlastně vzejde?
Jak formát, tak šířka štěrbiny (čas) jsou variabilní.
Zatím není přesně stanoveno, v jakých krocích. Určitě ale 180° a 360°.
€
@Achim
: Špatně! Kamera pomáhá. Už roky si musíme vydělávat peníze jinými věcmi, které pak zase utratíme za naše nejoblíbenější hobby (výrobu filmů).
A tento projekt je jedním z kamenů :-)
TiMo
To je rozhodně zajímavá záležitost, a pokud ten fotoaparát umí formát, který se vejde do mého zvětšovacího přístroje na formát 4x5, rozhodně ho zařadím na svůj seznam přání (zda si ho pak budu moci dovolit, to je jiná věc).
€
To s PAN 400 je opravdu velká škoda. Něco takového jako film pro malý formát, svitkový i plochý film by bylo skvělé.
€
Pozdrav od Tima
hallertauBW
Ahoj,
k finálnímu formátu se také stavím spíše kriticky. Mám zvětšovací přístroj 6x6 a nejspíš bych musel pořídit nový. <-Dodatečné náklady
Z hlediska cenové kalkulace jsou zajímavé i ceny použitého fotoaparátu Hasselblad X-Pan, které se pohybují kolem 800 €.
Osobně bych si tento fotoaparát nekoupil ani za cenu nižší než 1000 €.
S pozdravem
Guido
europanorama
Do fotoaparátu by se měly nutně dát vložit i filmy formátu 220. Znám ten problém u Roundshot 65/70/220. Film 120 je na hranici, protože je s délkou 85 cm příliš krátký.
Nabízejte přece nově i formát 220. Nebo ještě lépe i 30metrové role.
Existuje dodavatel levných řezaček filmů. Všechny varianty pro řezání od 35 mm do 70 mm.
Zkracování 70mm filmů (před nebo po expozici) je pracné, ale proveditelné, např. pokud speciální filmy nejsou k dispozici v rozměrech 120/220.
70mm perforované filmy stříhejte řezačkou, která odstraňuje celou perforaci pouze na jedné straně. Jinak by mohla zablokovat vyvolávací stroje, pokud by na nich zůstaly zbytky perforace.
€
Nápad na design pochází od Gildase Lelosteca: od něj pochází také Panomachine od MK-Systeme (našli jsme tam opravdu skvělé novinky).
Thomas B. Kunz/Knuzen z Berlína má 50mm fotoaparát.
http://panorama.pagesperso-orange.fr/camera/voya_ca_e.html
28/50mm/120 Voyageur-Kamera
Možná jsou nové modely 28, 35 a 50 založeny na této nové verzi s expozicí od 4 s do 1/125 s.
http://panorama.pagesperso-orange.fr/camera/voya_gdnew_e2.htm
ADOX/MK-Systeme – pozor
KMZ-Zenit (Horizon Panoramakameras a další) se modernizuje, a to i v oblasti řízení kvality. Možná se Digital-Horizont přece jen dočká většího snímače než 5 MP (x3) a ekvivalentu 28 mm. Model s posunem, pokud by nestál více než 2500 eur/USD, by mohl mít velké šance.
mattes
Panoramatická fotografie je obecně zajímavá záležitost, a proto je velmi důležité a zásluhné, že se chystá nový analogový fotoaparát. Nový fotoaparát z limitované série je pro mě sice pravděpodobně nedostupný, ale možná někteří budoucí majitelé brzy ztratí o něj zájem a svého miláčka se pak zbaví. Pokud chci mít panoramatické snímky, buď pořídím snímek s GF a obětuji vše nadbytečné, nebo vložím kazetu s malým formátem do komory pro svitkový film (a) v poloze 220. Je pravda, že rovinnost je spíše lomovská, ale funguje to.
Tím bych se dostal ke svým přáním. Zakřivené vedení filmu je v pořádku. Žádná pohyblivá optika, ale místo toho zásobník pro výměnu 120 a 35mm filmu, matný displej (může být klidně zakřivený) pro přesné komponování snímku. Jako hledáček mi stačí jednoduché řešení s vodováhou. Kdyby se pak daly použít i stávající objektivy Mf a GF, bylo by to dokonalé.
Pojďme k dalšímu zpracování. Hodně se tu diskutuje o nutných zvětšovacích přístrojích, proč ne skenovat? Negativy/diapozitivy by měly pasovat na skener jako Epson 4990. S vhodným skenerem by se daly snadno zpracovat i filmy delší než 30 cm.
matné?
Wolf_XL
...Film formátu 220 má tu nevýhodu, že nemá krycí papír. Tím pádem nepřichází v úvahu mechanicky nenáročný posun na další snímek pomocí „díry“ na zadní straně – konstrukce posuvného mechanismu, který zajistí stejné rozestupy mezi snímky bez ohledu na počet již pořízených fotografií, je totiž vše jiné než triviální a její výroba není nijak levná...