MirkoBoeddecker
Firmy MK Panorama Systeme i ADOX analizują możliwości skonstruowania nowego aparatu panoramicznego na film zwojowy, przeznaczonego do produkcji w małych seriach.
W tym kontekście interesuje nas, czy w ogóle istnieje na to popyt.
Zalety technologii analogowej w formacie panoramicznym są oczywiste: w przeciwieństwie do matrycy, film można wygiąć, co teoretycznie pozwala uzyskać superpanoramę bez zniekształceń.
Oczywiście taki aparat, ręcznie wykonany w Niemczech w małej serii, nie jest tańszy niż rosyjski aparat na palec z serwisu eBay.
Z drugiej strony istnieją jednak zlecenia, w których nadal kładzie się nacisk na jakość (tak, słyszałem o takich przypadkach :-) i tam inwestycja mogłaby się zwrócić już przy jednym zleceniu.
…
W każdym razie wspieramy MK z całych sił i czekamy na opinie!
…
Pozdrawiamy,
…
Mirko
…
Tutaj można przejść do strony producenta.
Photux
Chociaż mój studencki budżet na razie raczej nie pozwoliłby mi na taki zakup: pomysł jest świetny! W razie wątpliwości wolałbym raczej oszczędzać na produkt wysokiej jakości z odpowiednimi opcjami ustawień, niż kupować przeceniony plastik. (Lubię plastikowe aparaty, ale te bez modnej nazwy za 2,50 €. :D)
€
Rozdzielczość, jaką można by uzyskać przy użyciu dobrej rolki filmu zwojowego, jest z pewnością fantastyczna i nie musiałaby się obawiać (niepotrzebnego) porównania z technologią cyfrową.
AchimBauer
Cześć Mirko,
Nie bierz tego do siebie, ale czy Adox / Impex nie ma już wystarczająco dużo spraw do załatwienia? A tu akurat film zwojowy, który właśnie w Adoxie jest nieco zaniedbywany.
Jeśli uznamy nigdy nie wydany Agfa / Adox Pan 400 za sprawę zamkniętą, to pozostają jeszcze:
Polywarmtone
?
CHS 100 II jako film zwojowy
?
Ewentualna reedycja SILVERMAX/SCALA, o ile w ogóle jest to możliwe
?
Nowy PAN 25
?
I na koniec, na innym forum spekulowano, że Ilfochrome będzie nadal produkowany, ale tylko dla wywoływaczy i jako produkt zwojowy oraz chemikalia w opakowaniach hurtowych, ale ADOX mógłby zajmować się konfekcjonowaniem.
?
Nie mam nic przeciwko nowemu aparatowi, na który prawdopodobnie nigdy nie będę mógł sobie pozwolić. Nie mam nic przeciwko nowym pomysłom, wizjom i marzeniom.
Ale od czasu do czasu przydałoby się też kilka konkretnych rezultatów.
?
Najbardziej podobałby mi się film zwojowy CHS 100 II.
?
Pozdrawiam, Achim
ThomasPauly
Jaki format negatywu w tym przypadku otrzymamy?
?
Jeśli do obróbki potrzebny będzie powiększalnik wielkoformatowy (co prawdopodobnie będzie miało miejsce), grono użytkowników będzie z góry ograniczone.
?
Użytkownicy komercyjni będą najczęściej pracować w formacie cyfrowym. Zresztą obecnie każdy może bez większego wysiłku wykonać porządne zdjęcia panoramiczne dzięki funkcji łączenia ujęć lub prostemu przesunięciu aparatu.
?
Pozostała grupa docelowa, czyli artyści fotograficzni i miłośnicy fotografii analogowej, szczególnie zainteresowani panoramami, będzie raczej mikroskopijna.
?
Wniosek: świetny pomysł, mała nisza rynkowa.
?
tepe
jochen53
Witam,
Pomysł z wygiętą taśmą filmową zwojową wydaje mi się z zasady fascynujący. Problem może stanowić nadanie sztywnym nośnikom poliestrowym, powszechnie stosowanym obecnie, określonego wygięcia (próżniowe przyciąganie?). Mam jednak pewne obawy i w związku z tym pojawia się pytanie o planowany format negatywu: w jaki sposób należy przenieść negatywy (być może 6 x 18 lub 6 x 24, a może nawet dłuższe???) na papier? W klasyczny sposób będzie to w stanie zrobić tylko niewielu, chyba że jako kopię kontaktową. W przypadku powiększenia pojawia się wspomniany wyżej problem z ułożeniem filmu oraz problem z kurzem na szklanych stolikach w zaostrzonej formie i wymaga to specjalnego stolika do negatywów dla powiększalników GF. Jedyna alternatywa to przetwarzanie cyfrowe. Czy krąg obrazu obiektywu Nikon serii E 1:2,8/28 mm wystarczy do tego? Miałem go kiedyś przez kilka miesięcy do fotografii małego formatu i nie byłem zbytnio pod wrażeniem jego wydajności.
Photux
Powiększalnik wielkoformatowy to w sumie niezły pomysł, a prowizoryczny stolik do negatywów można by zrobić z tektury. Albo z jakiejś blachy, o ile ma się odpowiednie możliwości jej obróbki.
Papier to już inna sprawa – w przypadku standardowych opakowań można by powiększyć tylko fragment (co nie jest celem tego przedsięwzięcia) albo powstałaby ogromna ilość odpadów. Tutaj pomocne mogłyby być odpowiednio przycięte arkusze. Brakuje tylko dużych tac do dalszej obróbki.
€
Zresztą zazwyczaj skanuję, a mój skaner powinien akceptować formaty do 6x22.
Urnes
Cześć Mirko,
Ceny byłyby podobne do tych w Noblexie, prawda? Format 6x18? W takim razie wystarczyłby powiększalnik 13x18. Powinny być jednak dostępne odpowiednie maski do skanera.
Pozdrawiam, Sven.
MirkoBoeddecker
Jaki format negatywu się w tym przypadku otrzymuje?
Zarówno format, jak i szerokość szczeliny (czas) są zmienne.
Nie jest jeszcze dokładnie ustalone, w jakich krokach. Na pewno jednak 180° i 360°.
@Achim
: Nieprawda! Aparat nam pomaga. Od lat musimy zarabiać na życie czymś innym, a zarobione pieniądze ponownie inwestujemy w nasze ulubione hobby (produkcję filmową).
A ten projekt jest jednym z elementów układanki :-)
TiMo
To z pewnością ekscytująca sprawa, a jeśli aparat obsługuje format, który zmieści się w moim powiększaczu 4x5, to na pewno trafi na moją listę życzeń (czy będę mógł sobie na niego pozwolić, to już inna sprawa).
€
Szkoda, że nie ma PAN 400. Byłoby świetnie, gdyby istniał w wersji na kliszę 35 mm, rolkową i błonę płaską.
€
Pozdrawiam, Tim
hallertauBW
Witam,
Ja również podchodzę do tego formatu końcowego raczej krytycznie. Mam powiększalnik 6x6 i najprawdopodobniej musiałbym zainwestować w nowszy sprzęt. <-Dodatkowe koszty
W kontekście ustalania ceny interesujące są również ceny używanych aparatów Hasselblad X-Pan, które wynoszą około 800 €.
Osobiście nie kupiłbym tego aparatu, nawet gdyby kosztował poniżej 1000 €.
Pozdrawiam
Guido
europanorama
W aparacie koniecznie powinna być możliwość załadowania filmów formatu 220. Znam ten problem z modelem Roundshot 65/70/220. Film 120 jest na granicy, bo ma tylko 85 cm i jest za krótki.
Może warto wprowadzić do oferty filmy 220? Albo jeszcze lepiej – rolki 30 m.
Jest dostawca niedrogich noży do cięcia filmów. Wszystkie warianty do cięcia od 35 mm do 70 mm.
Cięcie filmów 70 mm (przed lub po naświetlaniu) jest uciążliwe, ale wykonalne, np. gdy specjalne filmy nie są dostępne w formatach 120/220.
Film 70 mm z perforacją należy przycinać nożem, który usuwa całą perforację tylko z jednej strony. W przeciwnym razie resztki perforacji mogłyby zablokować maszyny do wywoływania.
€
Pomysł na projekt pochodzi od Gildasa Lelosteca: to on jest również autorem Panomachine firmy MK-Systeme (znalazłem tam naprawdę świetne nowości).
Thomas B. Kunz/Knuzen z Berlina posiada aparat 50 mm.
http://panorama.pagesperso-orange.fr/camera/voya_ca_e.html
Aparat Voyageur 28/50 mm/120
Być może nowe modele 28, 35, 50 opierają się na tej nowej wersji z czasem naświetlania od 4 sekund do 1/125.
http://panorama.pagesperso-orange.fr/camera/voya_gdnew_e2.htm
ADOX/MK-Systeme – uwaga
KMZ-Zenit (m.in. aparaty panoramiczne Horizon) modernizuje się, również w zakresie zarządzania jakością. Być może aparat Digital-Horizont pojawi się jednak z matrycą większą niż 5 MP (x3) i ogniskową odpowiadającą 28 mm. Model z funkcją shift, jeśli nie będzie kosztował więcej niż 2500 euro/USD, mógłby mieć duże szanse na sukces.
mattes
Ogólnie rzecz biorąc, fotografia panoramiczna to ciekawa sprawa, a fakt, że ma powstać nowy aparat analogowy, jest bardzo ważny i zasługuje na wsparcie. Co prawda nowy aparat z limitowanej serii prawdopodobnie nie będzie dla mnie dostępny, ale może niektórzy przyszli właściciele szybko stracą zapał do tej zabawy i wtedy rozstaną się ze swoim skarbem. Jeśli chcę mieć zdjęcia panoramiczne, albo robię zdjęcie aparatem GF i rezygnuję ze wszystkiego, co zbędne, albo wkładam kasetę z filmem 35 mm do komory na film zwojowy (a) w pozycji 220. Trzeba przyznać, że płaskość jest raczej w stylu Lomografa, ale to działa.
To by było tyle, jeśli chodzi o moje życzenia. Wypukła prowadnica filmu jest w porządku. Żadnej ruchomej optyki, za to magazynek do wymiany na film 120 i 35 mm, matówka (może być spokojnie wypukła) do precyzyjnego kadrowania. Jako wizjer wystarczy mi proste rozwiązanie z poziomnicą. Gdyby można było jeszcze wykorzystać istniejące obiektywy Mf i GF, byłoby to idealne rozwiązanie.
Przejdźmy do dalszej obróbki. Dużo się tu dyskutuje o niezbędnych powiększalnikach, a dlaczego nie skanować? Negatywy/diapozytywy powinny pasować do skanera takiego jak Epson 4990. Przy użyciu odpowiedniego skanera można by z łatwością przetwarzać również filmy o długości powyżej 30 cm.
matowe?
Wolf_XL
...Film formatu 220 ma tę wadę, że nie posiada papierowej osłony. W związku z tym mechaniczny transport do kolejnego klatki przez „okienko” z tyłu nie wchodzi w grę – skonstruowanie mechanizmu transportowego, który zapewniłby stałe odstępy między klatkami niezależnie od liczby wykonanych już zdjęć, nie jest wcale prostym zadaniem i jego produkcja wcale nie jest tania...