MirkoBoeddecker
sputnik
To snad nebude zase něco podobného jako v roce 2006? :mrgreen:
?
http://forum.phototec.de/read.php?3,150930,page=1
?
Posuňte stránku dolů!
sputnik
Aha.
Takže nepříjemné příspěvky se prostě smažou?
?
Bravo!
AchimBauer
Ahoj všichni,
?
Trochu mi není jasné, co nám tím náš hostitel chce sdělit.
Zavře teď FOTOIMPEX svůj internetový obchod, aby posílil svou kamennou prodejnu?
Nebo chce ADOX nyní prodávat svůj sortiment také prostřednictvím specializovaných obchodů?
?
Také mi není jasné, co má znamenat ten rozhořčený dopis zmíněného obchodníka, protože pokud ho štve radit zákazníkům, kteří nakupují jinde levněji, proč vůbec ten obchod založil?
Tato diskuse totiž proběhla už před 25 lety, jenže tehdy nebyl nepřítelem internet, ale zásilkový obchod.
?
A úpadek specializovaných fotoobchodů nemá nic společného s konkurencí internetu, ale s digitální fotografií!
S příchodem digitální fotografie zmizela velká část obchodu s fotografiemi, protože si lidé částečně tiskli sami, ale drtivá většina snímků se už vůbec netiskla na papír, nýbrž se posílala e-mailem nebo nahrávala na Facebook, YouTube atd.
K tomu se přidalo, že se specializovaný obchod najednou ztrojnásobil! Fotoaparáty se totiž už nekupovaly jen u Foto Huber a Foto Pfleiderer, ale také u Fernseh Hurlebaus, Elektro Stempfle a Computer Immel. Zatímco u těchto posledních byly fotoaparáty jen doplňkovým zbožím, klasický obchod s fotografickými potřebami se držel pouze u fotek a jen u fotek.
?
S pozdravem Achim
sputnik
Pro mě je tedy poselství tohoto příspěvku naprosto jasné.
AchimBauer
Ahoj Sputniku,
?
Vysvětli mi to, prosím!
?
S pozdravem Achim
sputnik
No, tím se zákazníkovi jistě má ukázat, kam to vede, když si například bude i nadále kupovat papír tam, kde je levný, místo toho, aby nakupoval tam, kde se o něj dobře starají.
Jiný význam mi to nepřipadá.
Neboť si nedokážu představit, že by to měla být výzva, aby v budoucnu raději objednával u místního specializovaného prodejce fotografických potřeb než zde v obchodě. ;)
Rolf-Werner
Můj švagr pozoruje ve svém obchodě stejný jev: zákazníci někdy přijdou i několikrát, nechají si pokaždé podrobně poradit (déle než 30 minut, někdy i 2 hodiny), nechají si vypracovat cenovou nabídku, a pak řeknou: „Ještě si to rozmyslíme“ nebo – co je ještě horší – začnou smlouvat o pár eur.
?
Jedná se o nový jev, který před 25 lety nebyl běžný.
?
S online obchodem to má jen okrajovou souvislost. Zákazníci přece nezhloupli a vědí, že na internetu nakupují levněji jen proto, že s tím nejsou spojeny záruční podmínky a poradenství.
?
Podle mého názoru to spíše souvisí s neustálým naléháním velkých obchodních řetězců, které inzerují fiktivní slevové akce.
?
Jde tu čistě o emoce. „Zákazník“ dnes chce mít „pocit“, že udělal dobrý nákup. Poradenství k tomu patří, je součástí toho všeho, ale protože dnes existují téměř výhradně obchodní giganti, je člověk zvyklý, že všude postávají znudění prodavači, kteří mu skáčou do řeči. Mnohem důležitější je dnes pocit, že člověk udělal dobrý obchod. Maloobchodník není vnímán jako takový, což většina lidí už nedokáže rozlišit.
?
Jedinou „pomocí“ by zde bylo přizpůsobit se procentovému žvanění velkých řetězců a také se chlubit fiktivními slevami. To ale můj švagr zatím neplánuje, tak hluboko klesnout ještě nechce. V mém vlastním obchodě to naštěstí není téma.
?
Rolf
Urnes
Tak jsem si to spočítal. Před 18 lety bylo v centru Stuttgartu na ploše půl čtvereční míle mezi nádražím a Marienstraße 12 maloobchodníků s fotoaparáty, tedy bez obchodů s elektronikou, obchodních domů a velkoobchodů pro profesionály. Z nich 2 zkrachovaly, 3 odešly do důchodu a 2 zavřely, protože jejich další pobočky byly výnosnější. Takže 5 obchodů na této ploše je více než dost. Skutečné odborné poradenství jsem mimochodem dostal jen u těch profesionálních velkoobchodníků, kteří ale mají i levnější ceny. Jinak ale rád zaplatím za servis a poradenství. Ceny za použité zboží a související servis byly mimochodem u maloobchodníků velmi často lepší než na internetu. Mnoho prodejců však už dnes neví, jak funguje analogové vybavení.
TR
Dnes už k fotografování vlastně ani není potřeba skutečný fotoaparát. Chci tím říct, že většina lidí, kteří dříve běhali do takových obchodů, aby si nechali ukázat, jak do fotoaparátu vložit ten či onen film, dnes prostě používá svůj smartphone a jsou s tím spokojeni.
To, co zůstane, bude trh se zrcadlovkami, a na tom se jistě najde místo jen pro pár prodejců.
AchimBauer
Ahoj Urmesi,
kdo je číslo 5?
No, pokud jsem počítal správně, jsou to jen čtyři z těch starých, kteří mají v oblasti občanské války ještě obchod. Začněme u nadzemního nádraží, tam je Planet, pak přijde... nevím? No, když jdeš tak jako já a díváš se na výlohy s použitým zbožím, přijde Hirrlinger, pak jdeš k Bergmeisterovi a pak k Sängerovi a poté, co Topfoto zmizelo, to byli všichni. Nově přibyl Velký Calumet naproti sexshopu.
Nebo je ještě nějaký?
Ale úpadek začal už dávno a těm posledním čtyřem se podařilo vydržet dlouho, a to je víc, než u Velkého Calumetu, který vypadá trochu jako vymřelý.
€
Zdravím Achim
Urnes
Ahoj Achime,
nakonec jsem se rozhodl započítat i ten malý obchod v Nadlerově ulici. Je to tak nějak pozůstatek po Weizsäckeru. Naopak v seznamu chybí obchod, který tam krátce fungoval místo Breuningeru, ale vydržel jen půl roku. Calumet tam není, protože se zaměřují spíš na profesionály, podobně jako Universal ve Fellbachu. U staré budovy Geno v Heilbronner je také ještě jeden obchod pro profesionály, ale tam jsem ještě nebyl.
Zdravím, Sven
bernhardmangelsgmxde
Příběh o zákazníkovi, který stráví 30 minut poradenstvím, aby si pak na internetu koupil stejnou věc o 5 eur levněji, je opravdu srdcervoucí. Co prodejce nevidí: Z pohledu zákazníka mohlo těch 30 minut „poradenství“ být spíš 30minutovým pokusem vnutit mu něco, co ve skutečnosti vůbec nechce... Poradenství je milé, ale obchodník má prostě jiné zájmy než zákazník. Jako zákazník nemohu očekávat, že obchodník bude ignorovat své vlastní zájmy. Stejně tak obchodník nemůže očekávat, že já jako zákazník budu ignorovat své zájmy.
Zákazníci musí vidět výhodu v tom, že nakupují u konkrétního prodejce a ne u jiného. Nic jiného dlouhodobě nefunguje. Prodejce se možná měl spíše zeptat, co může zákazníkovi nabídnout, co internet nedokáže. Pokud dojde k závěru, že nemůže konkurovat, musí něco vymyslet. Postavit si do obchodu kávovar, prodávat stylové tašky, udělat cokoliv, aby do obchodu přišlo dost lidí, aby se nedostal do rozpaků, že se musí hodiny zabývat jednotlivými zákazníky. Pokud dojde k závěru, že nejlepší bude obchod zavřít a pronajmout, pak to také může být možnost. Vylévat si zlost na zákaznících... no, pokud mu to nějak pomáhá...
AchimBauer
Ahoj Namire,
I já jsem si jednou nechal 2,5 hodiny poradit u prodejce (ne s fotoaparátem), abych pak nakoupil jinde na internetu, protože to bylo podobné tomu, co jsi popsal.
Chtěl jsem koupit zařízení v sadě, přičemž existovaly různé možnosti, proto jsem si to chtěl prohlédnout u prodejce. Prodejce má také internetový obchod, takže jsem znal i jeho ceny. Vybral jsem si tohoto prodejce, protože se k němu dobře dostanu cestou z práce domů.
Nešel jsem však k prodejci jen kvůli poradenství, ale také proto, abych měl po nákupu kontaktní osobu pro případ potřeby příslušenství atd.
Po 20 minutách bylo samotné poradenství u konce. Poté mi vysvětlil, že tento výrobek momentálně nemá. Na to jsem se zeptal, kdy ho bude mít znovu, nebo jak dlouho to potrvá, pokud mi ho objedná.
Na to jsem během zbývajících 2 hodin a 10 minut nedostal žádnou odpověď! Zjistil jsem, že neví, kdy bude tento výrobek znovu k dispozici, a že ho neobjedná, dokud nenasbírá zboží za 16 000 eur, aby od dodavatele dostal dostatečnou slevu. Potom mi nejméně desetkrát řekl, že si lidé nechávají radit celé hodiny a pak řeknou, že ten výrobek seženou jinde o 5 eur levněji. Mezitím mi přinesl všechny možné neprodejné věci a navrhoval mi, jak si z různých starých zaprášených věcí můžu postavit to, co chci, nebo něco podobného. Nakonec přinesl použité zařízení, které mu dal zákazník na splátky a které překračovalo můj cenový rámec o 2 000 eur. Nemohl jsem si ho prohlédnout, protože bylo v přepravním kufru a klíč měl ještě zákazník.
Při první příležitosti jsem se vypařil a objednal si to u konkurence na internetu. Za 3 dny to bylo na místě.
A přesto jsem toho prvního prodejce podpořil víc než toho, u kterého jsem nakoupil. Protože ten první měl 172 hodin na to, aby mi prodal to, co jsem chtěl. Tam, kde jsem nakoupil, měl prodejce šanci jen 3 minuty.
Poradenství lze tedy ocenit pouze tehdy, pokud se dostatečně zohlední zájmy zákazníka.
A když už to náš hostitel nadhodil. Svitkové filmy se nedají prodat, pokud chcete zákazníkovi věrohodně vysvětlit, že navíjení svitkových filmů se nevyplatí, když konkurence nechá nalít 3 nové na acetátový podklad ve speciální tloušťce pro svitkové filmy a chce je dokonce nabízet ve formátu 4x4. A ten určitě nebude na každém filmu přirážku.
S pozdravem Achim