SayCheese
Četl jsem, že by se měl nechat 1" okraj, aby pod paspartou bylo dostatek papíru a tisk byl dobře vyrovnaný. To se mi u listů o rozměrech 18 x 24 cm zdá hodně, na samotný obrázek pak nezůstane moc místa. Dosud jsem vždy nechával 1,5 cm místa na úzkých stranách. Pokud chci mít 5 mm bílého okraje uvnitř výřezu paspartu, stačí pak 1 cm pod paspartou? Nebo mohu u tak malých formátů tisků nechat ještě méně (10 mm, tedy 5 mm ve výřezu a 5 mm pod paspartou)?
Děkuji!!
Urnes
Barytový nebo PE papír? U PE na tom nezáleží, stačí i půl centimetru, protože ten papír je už sám o sobě rovný.
?
U barytového papíru budeš potřebovat spíše více, záleží na tom, jestli se vlní a jak moc. Fomabrom, který momentálně používám, potřebuje určitě 2 cm, jen už 15x20 místo 18x24. Passepartout pak slouží také k tomu, aby obraz v rámečku zůstal víceméně rovný. Tato otázka samozřejmě nevzniká, pokud si obrázky necháš zarámovat.
?
Jak velký by měl být ten passepartout?
?
Zdravím, Sven.
SayCheese
Děkuji za rychlou odpověď!
Zatím jde jen o teoretické úvahy, ještě jsem žádnou ze svých fotografií nerámoval a zatím nemám v plánu konkrétní rozměr rámu ani paspartu.
V současné době používám Adox MCP 18x24, na který provádím expozici ve formátu 21x14. Tento formát papíru se mi líbí, protože si ho lze prohlížet v ruce, ale zároveň nabízí možnost zarámování. V blízké budoucnosti plánuji přechod na MCC (barytový papír) a právě o tom přemýšlím. Samotný formát 21x14 cm je pro mě hezký, ale menší už nechci. U formátu papíru 24x30 bych si musel pořídit nový zvětšovací rám a také moje řešení pro sušení by pak muselo být o číslo větší.
piu58
Zvětšeniny na PE podkladu mají ve velkých rámech tendenci klouzat. Většina rámů se totiž upíná pouze po okrajích. Pokud vystavuješ zvětšeninu formátu 18×24 v rámečku 50×60 a upneš ji jen půl centimetru, může se stát, že na vernisáži bude pár kusů viset nakřivo. Barytové fotografie s drsnou zadní stranou jsou v tomto ohledu méně ohrožené.
S úzkým okrajem se dá žít, pokud se o to při rámování postaráte. Například obrázky zajistěte lepicími proužky Post-it.
Urnes
Jo, jasně, na to jsem zapomněl. Obrázky vždy připevňuji pomocí lepících papírků (dostupné i jako bílá korekční páska) nebo pásky z acetátu celulózy (od firmy Scotch).
€
Ahoj Uwe, jak to je? Můj Fomabrom, který z lisovny vychází dokonale hladký, se po pár dnech v krabici vždycky zase vyklenuje nahoru. Nedokážu si moc představit, jak to vůbec mám rozumně dostat pod paspartu. Máš na to nějaký tip? Starý Polywarmton se v tomhle ohledu chová mnohem shovívavěji.
€
Pozdravuje Sven.
SayCheese
Ten výtisk bych k rámečku stejně přilepil, jinak by se mi to nikdy nepodařilo srovnat. Myslel jsem, že jde spíš o to, aby byl výtisk rovný. Samozřejmě jen v případě, že ten výtisk nelepím na podkladový karton, čemuž se vlastně chci vyhnout.
S pozdravem, Klaus
piu58
> Můj formovaný brom, který vychází z lisu v dokonalém stavu
€
Dlouho jsem se snažil dosáhnout rovného papíru. Od suchého lisu (vhodného jen pro malé formáty) přes metodu s mokrou lepicí páskou (papír tím trpí, dost se natáhne) až po suchou knihu. To funguje dobře. Obrázky pověsím za roh, dokud nejsou jen vlhké a lepkavé. Pak je vložím do knihy a přiložím na ně pár knih jako závaží. Po půl dni je přeložím na jinou, sušší stránku.
Díky tomu schnou přirozeně, bez roztažení nebo vysušení teplem. Nanejvýš se ještě velmi mírně prohnou.
€
Profesionálně – zcela rovné, bez stopy zvlnění – to se podaří jen tehdy, když je nalepíte na tvrdou lepenku. Z krabice fotografií se však rychle stane skříň plná.