Andio
Ahoj,
Právě mě napadl jeden zdánlivý problém. U středního formátu je ředění pro ADOTECH II uvedeno na 500 ml s 16,5 ml vývojky u filmu 1+2, tedy 1+29. To je jasné. Teď ale moje malé nádobky vyžadují objem 590 ml. Pro filmy 1 a 2 to ještě zvládnu vypočítat, ale jak to bude vypadat u filmů 3+4 a 5+6?
Díky za pomoc s luštěním, už to navíjím.
Andreas
Edith říká: Výchozím bodem je 50 ml vývojky (ADOTECH 2). Jen tak to dává smysl.
Photux
Tenhle postup s „doplněním láhve vodou na 100 ml“ takhle nebude fungovat, u filmů 5 a 6 by v ní bylo příliš málo vývojky (alespoň mi to připadá logické). Domnívám se, že tento postup slouží především jako ochrana proti oxidaci, takže by se místo toho dal použít i ochranný sprej, jako je Protectan. Je to stejně praktická věc, díky ní mi roztok D-76 vydrží snadno dvakrát déle, než uvádí Kodak (nedoporučuji napodobovat). Pak by to u filmů 3–5 zůstalo na 1+29, tedy 20 ml koncentrátu + 580 ml vody.
Andio
<p style="margin-left:0px;">1.: .... a fólie č. 6?
<p style="margin-left:0px;">2.: a ani ten už nejde, protože film 1+2 = 20 ml, film 2+3 = 20 ml, zbývajících 10 ml je na jeden film málo, protože ten leží v roztoku jen z poloviny. Ach, s těmi formičkami jsem si neporadila už ve školce – POMOC!
3.: Proč se vývojka prostě neprodává v 60ml lahvičkách? Kdo má doma Jobo plechovky :(
Photux
V obchodě jsem našel jen 100ml lahvičky, pouze na stránkách ADOXu se v PDF ještě zmiňují ty 50ml. Vycházel jsem z toho, že už máš tu 100ml verzi.
€
Pokud máš chuť experimentovat, mohl bys také trochu více ředit a za to prodloužit dobu vyvolávání, abys dosáhl svých 590 ml. U „běžné“ vývojky bych si s tím nedělal velké starosti, se systémem ADOTECH+CMS bohužel nemám žádné zkušenosti.
Andio
Ach, to jsem nevěděl. Ale já mám vlastně balení o objemu 50 ml. Tu výhodnou sadu 6 filmů + vývojku :)
Hm, s filmy bych raději neexperimentoval. Ty snímky jsou pro mě důležité, nenahraditelné, a s touto vývojkou zatím nemám žádné zkušenosti. Raději si asi objednám další.
Z „běžných“ vývojek bych měl dostatek, jen tady – jak jsem řekl, přesně odměřeno.
Ale moc děkuji za pomoc.
Andio
A až s uvedením „50 ml ADOTECH 2“ dává smysl i můj první příspěvek. Úplně jsem zapomněl to zmínit.
ThomasPauly
Aniž bych to sám vyzkoušel, vypočítal jsem následující hodnoty:
1. cyklus (filmy 1 a 2): cca 16,5 ml koncentrátu
2. cyklus (filmy 2 a 4): cca 24,5 ml (koncentrátu, který byl předtím opět zředěn na 50 mm)
3. cyklus (filmy 5 a 6): cca 48,5 ml (koncentrátu, který byl nyní dvakrát naředěn), tedy prakticky zbývající obsah
Hodnoty vyplývají z výchozí hodnoty 16,5 ml v prvním cyklu
Ve 2. cyklu činí ředicí faktor pro zbývající množství 33,5 ml 50 ml / 33,4 ml = 1,49. 16,5 ml x 1,49 dává 24,59 ml.
Ve 3. cyklu činí ředicí faktor pro zbývající množství 25,41 ml nyní 50 ml / 25,41 ml = 1,97. Jelikož se jedná o ředění ředění, musím, abych získal stejné množství účinné látky jako v prvním cyklu, vynásobit oba ředicí faktory, tedy: 16,5 ml x 1,49 x 1,97 = 48,43.
tepe
Andio
U 500 ml je to naprosto správně. Jak je to u nádrží o objemu 590 ml? Zkusím to podle tvého návodu prozkoumat.
Mezitím se ale podařilo sehnat ještě jednu nádrž Posso – o objemu 500 ml. Takže je zase všechno v pořádku.
Zatím díky,
Andreas