Andio
Cześć,
Właśnie nasunęła mi się pewna zagadka. W przypadku średniego formatu rozcieńczenie dla ADOTECH ii wynosi 500 ml z 16,5 ml wywoływacza na film 1+2, czyli 1+29. Jak dotąd wszystko jasne. Jednak moje małe pojemniki mają pojemność 590 ml. W przypadku filmów 1 i 2 jeszcze daję radę ogarnąć to matematycznie, ale jak wygląda proporcja dla filmów 3+4 i 5+6?
Dzięki za pomoc w rozwikłaniu tej zagadki, już zaczynam przewijać.
Andreas
Edith mówi: Punktem wyjścia jest 50 ml wywoływacza (ADOTECH 2). Tylko tak to ma sens.
Photux
Ta metoda z „uzupełnianiem butelki wodą do 100 ml” tak po prostu nie zadziała, bo przy kliszach 5 i 6 w wywoływaczu byłoby za mało wywoływacza (przynajmniej wydaje mi się to logiczne). Zakładam po prostu, że ta procedura służy przede wszystkim ochronie przed utlenianiem, więc alternatywnie można by też użyć sprayu ochronnego, takiego jak Protectan. To i tak praktyczny środek, dzięki któremu mój roztwór D-76 wystarcza z łatwością dwa razy dłużej niż podaje Kodak (nie zalecam naśladowania). Wtedy w przypadku filmów 3–5 pozostałoby 1+29, czyli 20 ml koncentratu + 580 ml wody.
Andio
<p style="margin-left:0px;">1.: ... a warstwa 6?
<p style="margin-left:0px;">2.: a nawet to już nie działa, bo film 1+2 = 20 ml, film 2+3 = 20 ml, a pozostałe 10 ml to za mało na jeden film, bo leży on przecież tylko w połowie w roztworze. Ach, już w przedszkolu nie umiałam bawić się foremkami – POMOCY!
3.: Dlaczego wywoływacz nie jest po prostu sprzedawany w buteleczkach o pojemności 60 ml? Kto ma puszki Jobo :(
Photux
W sklepie znalazłem tylko buteleczki o pojemności 100 ml; jedynie na stronie ADOX w pliku PDF wspomniano jeszcze o opakowaniach 50 ml. Zakładałem więc, że masz już wersję 100 ml.
€
Jeśli lubisz eksperymentować, możesz też nieco bardziej rozcieńczyć roztwór i w zamian za to wydłużyć czas wywoływania, aby uzyskać swoje 590 ml. W przypadku „tradycyjnego” wywoływacza nie martwiłbym się tym zbytnio, ale niestety nie mam doświadczenia z systemem ADOTECH+CMS.
Andio
O, tego nie wiedziałem. Ale faktycznie mam opakowanie 50 ml. Ten korzystny zestaw 6 filmów + wywoływacz :)
Hm, raczej nie chcę eksperymentować z filmami. Zdjęcia są dla mnie ważne, niepowtarzalne, a z tym wywoływaczem nie mam jak dotąd żadnego doświadczenia. Chyba lepiej zamówię jeszcze jeden zestaw.
Jeśli chodzi o „tradycyjne” wywoływacze, to mam ich wystarczająco dużo, tylko tutaj – jak już wspomniałem – są one dokładnie odmierzone.
Ale bardzo dziękuję za pomoc.
Andio
A dzięki dopisaniu „50 ml ADOTECH 2” mój pierwszy wpis nabiera sensu. Zupełnie zapomniałem o tym wspomnieć.
ThomasPauly
Nie próbując tego osobiście, na podstawie obliczeń uzyskałem następujące wartości:
1. Cykl (filmy 1 i 2): ok. 16,5 ml koncentratu
2. Cykl (filmy 2 i 4): ok. 24,5 ml (koncentratu rozcieńczonego wcześniej ponownie do 50 ml)
3. Przejście (filmy 5 i 6): ok. 48,5 ml (koncentratu rozcieńczonego teraz dwukrotnie), czyli praktycznie pozostała zawartość
Wartości wynikają z wartości wyjściowej 16,5 ml w pierwszym przejściu
W 2. cyklu współczynnik rozcieńczenia dla pozostałej ilości 33,5 ml wynosi 50 ml / 33,4 ml = 1,49. 16,5 ml x 1,49 daje 24,59 ml.
W trzecim cyklu współczynnik rozcieńczenia dla pozostałej ilości 25,41 ml wynosi teraz 50 ml / 25,41 ml = 1,97. Ponieważ jest to rozcieńczenie rozcieńczenia, aby uzyskać taką samą ilość substancji czynnej jak w pierwszym cyklu, muszę pomnożyć oba współczynniki rozcieńczenia, czyli: 16,5 ml x 1,49 x 1,97 = 48,43.
tepe
Andio
W przypadku zbiorników o pojemności 500 ml wszystko się zgadza. A jak wygląda sytuacja w przypadku zbiorników o pojemności 590 ml? Sprawdzę to zgodnie z twoją wskazówką.
W międzyczasie udało mi się jednak znaleźć jeszcze jeden zbiornik Poso – o pojemności 500 ml. Więc wszystko w porządku.
Na razie dziękuję,
Andreas