Tu i ówdzie pojawiły się opinie, że nowe filmy APX są rzekomo identyczne z Kentmere 100 lub 400. Nie wiem, czy to prawda. Jednak z Kentmere 400 miałem dotychczas same dobre doświadczenia – zarówno pod względem technicznym, jak i jakości obrazu – zarówno w aparacie ADONAL, jak i A49.
Jeśli filmy są rzeczywiście identyczne, mielibyśmy w każdym razie tę zaletę, że moglibyśmy uzupełniać zapasy w licznych sklepach dm – przynajmniej w przypadku filmu 100.
Poza tym warto zajrzeć do istniejącego wątku na temat „nowego APX”:
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=3045
Dodatek na temat czasów naświetlania (o co pytano powyżej):
Zakładając, że APX 400 (nowy) i Kentmere 400 to rzeczywiście ten sam film, oto moje doświadczenia:
W internetowej bazie danych Massive Dev Chart dla kombinacji Kentmere 400 – ADONAL 1+50 podano czas wywoływania wynoszący 20 minut, a w wątku wspomnianym trzy wiersze wyżej nawet 21 minut. Uważam te czasy za przesadzone. Z mojego doświadczenia wynika, że przy takich ustawieniach filmy są prześwietlone (i mają zbyt stromy przebieg, z przesuniętymi w górę wartościami tonów). To samo dotyczy kombinacji z A49. Tutaj podaje się czasy od 9,5 do 10,5 minuty.
Wywołuję Kentmere 400 z dobrym skutkiem i uzyskuję ładne wartości tonalne przy następujących czasach:
Kentmere 400 w ADONAL 1+50: 13 minut
Kentmere 400 w A49 Stamm: 7 minut 20 sekund.