TiMo
Ahoj Mirko,
už APH 09 nenabízíte?
S pozdravem Tim
pittyman
To by mě osobně taky zajímalo!
€
Mirko??
piu58
Něco jsem si spletl (R09 a A49, dneska obě začínají na A a končí na 9).
ThomasPauly
Jaký zvláštní přínos má vlastně tento původní RODINAL, když je v téže řadě k dispozici ADONAL – modernější varianta RODINALu, která, pokud vím, má při jinak nezměněném způsobu působení delší trvanlivost a zajišťuje jemné zrno?
?
tepe
MirkoBoeddecker
Jaký zvláštní přínos má vlastně tento původní RODINAL, když je v téže řadě k dispozici ADONAL – modernější varianta RODINALu, která, pokud vím, má při jinak nezměněném způsobu působení delší trvanlivost a poskytuje jemné zrno?
Vždycky byl levnější.
Jelikož však éra masové výroby již pominula, tato výhoda nyní mizí, protože náklady na ruční plnění rostou v porovnání s „roztokem“ a ty jsou bohužel u obou produktů stejné.
Stále ještě počítáme, ale pokud bude APH09 levnější než ADONAL jen o 20 centů, nikdo ho už kupovat nebude.
Odpověď tedy zní: ano i ne. Možná přejdeme u APH09 na 1 litr.
AchimBauer
Ahoj Mirko,
Jak se cenová výhoda promítá do kvality snímků?
Nebo lépe řečeno, je zde také rozdíl v kvalitě snímků, způsobu vyvolání a době vyvolávání?
?
S pozdravem Achim
bernhardmangelsgmxde
APH09 byl vlastně takovým pozůstatkem z dob, kdy ADOX představoval (také) cenově dostupnou alternativu k Agfě a ještě se nerozhodl pokračovat ve výrobě některých produktů. Chvíli to pak fungovalo souběžně. Dva velmi podobné produkty za velmi podobnou cenu – nevím, jestli by to nám, spotřebitelům, a ADOXu opravdu nějak pomohlo. Skupina uživatelů, kteří by skutečně mohli zaznamenat rozdíl ve výsledku, bude mizivě malá. A není od Fomy ještě nějaký R09?
Tandemfahren
No, já jsem to kdysi porovnával a žádný rozdíl jsem nezaznamenal (na CHS25 a APX100).
@Uwe: Mluvilo se o rodině RODINAL. Ty hloupé názvy si taky pořád pletu...
?
1 litr RODINALu /09 asi většina z nás za celý rok ani nespotřebuje, ne?
TiMo
Prostě jsem ho rád používal k vyvolávání plánových filmů v 1,5litrové nádobě. Tam se toho vývojka potřebuje trochu víc.
Rozdíl jsem nikdy nezaznamenal. Kdyby se přestala vyrábět, nic by se nedělo.
AchimBauer
No, já jsem to kdysi porovnával a žádný rozdíl jsem nezaznamenal (na CHS25 a APX100).
@Uwe
: Mluvilo se o rodině RODINAL. Ty hloupé názvy si taky pořád pletu...
€
1 litr RODINALu /09 asi většina z nás za celý rok ani nespotřebuje, ne?
Tím bych si nebyl tak jistý. Vzhledem k tomu, že někteří používají k vyvolávání víno, je možné, že pak ta vývojka...
…
Prosím, nezkoušejte to
…
zdravím Achim
MirkoBoeddecker
Existují dva zásadní rozdíly:
1) Složení pochází z doby, kdy se tato vývojka používala převážně pro deskové a svitkové filmy (formát 35 mm byl teprve nedávno vynalezen). AP09 má hrubší zrno než ADONAL/RODINAL. Společnost Agfa později složení optimalizovala a přizpůsobila jej pro jemné zrno. Jelikož byl RODINAL dlouho jediným tekutým vývojkem v programu Agfa, pokusili se jej vyladit na jemnější zrnitost při přibližně stejné ostrosti – také proto, aby mohli čelit nově se objevujícím tekutým vývojkám s jemným zrnem. Hodnota pH je přizpůsobena, takže v době vyvolávání nevidíte žádný rozdíl, což někteří zaměňují za to, že vývojka je identická.
2) Používá se levnější surovina. Vývojka byla vždy přizpůsobena ceně, proto jej mícháme z importovaného paraminofenolu „tak, jak přijde z lodi“ v chemické kvalitě 1A, ale ne v kvalitě „Photo Grade“.
Dopad na produkt je minimální, ale do ADONALu se dostává jen to nejlepší. Během výroby je rozdíl jasně vidět. APH je už při plnění jako káva, ADONAL je stále zcela čirý.
Jedna surovina je hrudkovitá hnědá hmota, ta kvalitnější je jemný bílý prášek :-)
S pozdravem,
Mirko
pittyman
APH09 je zase k dostání. Objednal jsem ho předevčírem a právě mi ho doručil pošťák! :-)
Dirk
MirkoBoeddecker
APH09 je zase k dispozici. Objednal jsem ho předevčírem a právě mi ho doručil pošťák! :-)
Je to jen krátkodobý výkyv. Zásoby jsme stáhli zpět do skladu.
Stále počítám (resp. čekám na nabídku surovin).
Tandemfahren
Promiň, že se odchýlím od tématu, Mirko, ale: odkaz na PWT ve tvém podpisu je poškozený/pokazený.
€
Právě jsem si všiml, že tam chybí „e“ z polwarmtonE.
€
Frankgröße
TiMo
Ahoj Mirko,
vypadá to, že jste se rozhodli pokračovat s modelem APH09.
něco takového
S pozdravem
Tim
Photux
Promiň za odbočku, Mirko, ale: odkaz na PWT ve tvém podpisu je poškozený/pokazený.
€
Právě jsem si všiml, že tam chybí „e“ z polwarmtonE.
Stejný pravopis je i na německé podstránce:
http://www.polywarmtone.com/Deutsch/Intro.html
Mně to tak taky vůbec nevadí...
Gast
TiMo
Ano, v obchodě už to bylo aktualizováno a včera se na Facebooku také zmínilo, že se v tom bude pokračovat.