TiMo
Cześć Mirko,
Czy nie oferujecie już modelu APH 09?
Pozdrawiam, Tim
pittyman
Mnie też to osobiście interesuje!
€
Mirko??
piu58
Pomieszałem coś (R09 i A49 – obecnie oba zaczynają się na literę „A” i kończą na cyfrę 9).
ThomasPauly
Jakie właściwie są jeszcze zalety tego oryginalnego RODINALa, skoro w tej samej ofercie dostępny jest ADONAL – nowocześniejsza wersja RODINALa, która, o ile mi wiadomo, przy niezmienionym sposobie działania charakteryzuje się dłuższą trwałością i zapewnia drobne ziarno?
?
tepe
MirkoBoeddecker
Jakie właściwie są jeszcze zalety tego klasycznego RODINALa, skoro w tej samej ofercie dostępny jest ADONAL – nowocześniejsza wersja RODINALa, która, o ile mi wiadomo, przy niezmienionym sposobie działania charakteryzuje się dłuższą trwałością i zapewnia drobne ziarno?
Zawsze był tańszy.
Ponieważ jednak czasy masowej produkcji minęły, ta zaleta zanika, ponieważ koszty ręcznego rozlewania rosną w porównaniu z „bulionem”, a ten niestety jest taki sam w obu produktach.
Wciąż to kalkulujemy, ale jeśli APH09 będzie tylko o 20 centów tańszy od ADONAL, to nikt już go nie kupi.
Dlatego odpowiedź brzmi: tak i nie. Być może przestawimy APH09 na opakowania 1-litrowe.
AchimBauer
Cześć Mirko,
Jak ta niższa cena wpływa na jakość zdjęć?
A może lepiej zapytać: czy widać różnicę w jakości zdjęć, sposobie działania i czasie wywoływania?
?
Pozdrawiam, Achim
bernhardmangelsgmxde
APH09 był w pewnym sensie reliktem z czasów, kiedy ADOX stanowił (również) niedrogą alternatywę dla Agfy i nie podjął jeszcze decyzji o kontynuowaniu produkcji niektórych produktów. Przez pewien czas oba produkty funkcjonowały równolegle. Dwa bardzo podobne produkty w bardzo podobnej cenie – nie wiem, czy nam, konsumentom, i firmie ADOX naprawdę by to pomogło. Grupa użytkowników, którzy naprawdę mogliby dostrzec różnicę w efekcie, będzie znikomo mała. A czy Foma nie ma jeszcze modelu R09?
Tandemfahren
Cóż, kiedyś to porównałem i nie zauważyłem żadnej różnicy (na CHS25 i APX100).
@Uwe: mowa była o rodzinie RODINAL. Ja też ciągle mylę te głupie nazwy...
?
1 litr RODINALa /09 – większość z nas pewnie nie zużyłaby tego przez cały rok?
TiMo
Po prostu lubiłem go używać do wywoływania filmów planowych w 1,5-litrowym zbiorniku. Wtedy potrzeba przecież nieco więcej wywoływacza.
Różnicy też nigdy nie zauważyłem. Jeśli miałby zniknąć z rynku, to nic strasznego.
AchimBauer
Cóż, kiedyś to porównałem i nie zauważyłem żadnej różnicy (na CHS25 i APX100).
@Uwe
: mowa była o rodzinie RODINAL. Ja też zawsze mylę te głupie nazwy...
€
1 litr RODINALa /09 – czy większość z nas nie zużyje go przez cały rok?
Nie byłbym tego taki pewien. Skoro niektórzy używają wina do wywoływania, to może się zdarzyć, że potem ten wywoływacz...
…
Proszę tego nie próbować
…
Pozdrawiam, Achim
MirkoBoeddecker
Istnieją dwie zasadnicze różnice:
1) Skład ten pochodzi z czasów, kiedy wywoływacz ten był stosowany głównie do płyt i filmów zwojowych (fotografia 35 mm dopiero co powstała). AP09 daje obraz o grubszym ziarnie niż ADONAL/RODINAL. Firma Agfa zoptymalizowała później ten skład, dostosowując go do uzyskania drobnego ziarna. Ponieważ RODINAL przez długi czas był jedynym wywoływaczem płynnym w ofercie Agfy, próbowano go dostosować do drobnoziarnistości przy niemal takiej samej ostrości – również po to, by przeciwstawić się pojawiającym się na rynku wywoływaczom płynnym o drobnym ziarnie. Wartość pH została dostosowana, dlatego nie widać różnicy w czasach wywoływania, co niektórzy mylą z tym, że wywoływacz jest identyczny.
2) Zastosowano tańszy surowiec. Wywoływacz zawsze był dostosowywany pod kątem ceny, dlatego mieszamy go z importowanym paraminofenolem „prosto ze statku” o jakości chemicznej 1A, ale nie o jakości „Photo Grade”.
Wpływ na produkt jest niewielki, ale w ADONALU stosujemy tylko to, co najlepsze. Podczas produkcji różnica jest wyraźnie widoczna. APH już podczas rozlewania wygląda jak kawa, ADONAL jest nadal całkowicie klarowny.
Jeden surowiec to grudkowata brązowa substancja, ten wyższej jakości to drobny biały proszek :-)
Pozdrawiam,
Mirko
pittyman
APH09 znów jest dostępny. Zamówiłem go przedwczoraj, a właśnie dostarczył mi go listonosz! :-)
Dirk
MirkoBoeddecker
APH09 jest znowu dostępny. Zamówiłem go przedwczoraj, a właśnie dostarczył mi go listonosz! :-)
To tylko chwilowa promocja. Odzyskaliśmy zapasy ze sklepu.
Wciąż liczę (lub raczej czekam na ofertę surowców).
Tandemfahren
Przepraszam za temat niezwiązany z tematem, Mirko, ale: link do PWT w twojej sygnaturze jest uszkodzony/nie działa.
€
Właśnie zauważyłem, że brakuje litery „e” w nazwie polwarmtonE.
€
Frankgröße
TiMo
Cześć Mirko,
Wygląda na to, że zdecydowaliście się kontynuować pracę nad APH09.
Coś w tym stylu
Pozdrawiam
Tim
Photux
Przepraszam za temat niezwiązany z wątkiem, Mirko, ale: link do PWT w twojej sygnaturze jest uszkodzony/nieprawidłowy.
€
Właśnie zauważyłem, że brakuje litery „e” w polwarmtonE.
Tak samo jest na niemieckojęzycznej podstronie:
http://www.polywarmtone.com/Deutsch/Intro.html
Uważam, że to w porządku...
Gast
TiMo
Tak, informacja ta została już zaktualizowana w sklepie, a wczoraj na Facebooku pojawiła się również wzmianka, że projekt będzie kontynuowany.