Olivinyl
Ahoj všichni,
mám tu ještě dva 5litrové sáčky fixačního roztoku A300 z aktuální výroby pro případ nouze.
U filmů se uvádí, že z prášku určeného na 5 litrů se připraví 4 litry, aby byl roztok silnější.
Jelikož mi ale fixační časy pro filmy připadají příliš dlouhé (jsem zvyklý na Adofox 1+4), napadá mě, zda bych mohl A300 připravit v koncentrovanější formě, abych fixační čas trochu zkrátil. Myslel jsem tak na 2,5litrovou dávku. Také bych tak potřeboval méně lahví Aponormu...
Funguje to v praxi a z chemického hlediska s A300?
S pozdravem Oliver
piu58
To nedává smysl. Potřebujeme volné thiosulfáty. Pokud se roztok příliš zahustí, ionty se vtlačí do vazby s Na.
michael-kielgmxnet
Fixační roztok můžeš skladovat například i v prázdné nádobě od destilované vody. Fixační roztok není citlivý na kyslík ze vzduchu, proto nemusíš používat nutně láhve Aponorm.
Pokud jsou pro tebe fixační časy pro film s A300 příliš dlouhé, doporučil bych ti použít ten pro RC papír (pokud ho vůbec používáš) a pro filmy zůstat u Adofixu.
Pro barytový papír je A300 spíše nevhodný kvůli dlouhým fixačním časům a tím pádem i nutnému dlouhému praní.
Olivinyl
@ Uwe:
?
Je dobré vědět, že to u A300 chemický proces neumožňuje.
Tak použiju uvedených 4 litry roztoku pro filmy a PE papír a budu muset mít prostě trpělivost.
(jak říká sociální pedagog nebo vychovatel: „vydržet!“)
?
@ Michael:
?
Používám téměř výhradně RC/PE papír, takže žádný problém. A300 mám po ruce jen pro případ, že mi během dlouhého, chladného víkendu dojde ustalovač a obchody budou nehorázně zavřené (přičemž žádný z obchodů tady v SG už nemá ustalovač na regálech. Láhve Aponormu jsou ještě v hojném množství.
?
LG Oliver
jochen53
Ahoj Olivere,
předpokládám, že se u A 300 (Agfa 300, ORWO A 300, Calbe A 300) jedná o klasický kyselý ustalovač na bázi thiosíranu sodného. Existují sice protichůdné názory, které tvrdí, že se jedná o fixační roztok na bázi thiosíranu amonného, ale v tom případě by to ze strany tohoto dodavatele bylo velmi zavádějící. A ne vše, co se píše na webových stránkách, musí být nutně pravda.
Fixační roztoky pro film se vždy používají v o něco vyšší koncentraci než fixační roztoky pro papír. Starší výzkumy ukázaly, že rychlost fixace nejprve roste s koncentrací (zákon hromadného působení), poté dosáhne maxima při přibližně 40 % Na<sub>2</sub>S<sub>2</sub>O<sub>3</sub> x 5 H<sub>2</sub>O a poté opět prudce klesá. To souvisí mimo jiné se sníženým bobtnáním emulze v tak vysoké koncentraci soli. Z ekonomických důvodů se obecně ujalo zůstávat v rozmezí 20–25 % pentahydrátu thiosíranu sodného, a tam se nachází A 300. Takovýto ustalovač lze bez problémů použít i pro filmy (1 sáček místo na 1000 ml pouze na 800 ml), avšak ani u filmů TMax, které jsou považovány za kritické, nepřesahuje doba ustalování 10 minut. Pomocí obecně známého testu vyjasnění lze dobu ustalování snadno určit. Pro klasické emulze 2 x doba vyčištění, pro TMax a Delta 3 x doba vyčištění. Tímto způsobem lze zkontrolovat dobu fixace i v použitých fixačních lázních.
Fixační roztoky s thiosíranem sodným při příliš dlouhé době působení napadají obrazové stříbro (u negativů zejména ve stínech) méně rychle než fixační roztoky s thiosíranem amonným, a když sleduji diskuse o rozkladech, vylučování síry, tvorbě zápachu atd., zdá se, že k nim dochází spíše u rychlých fixačních roztoků než u klasických.
Renate
Dobrý den,
€
A 300 býval klasickým ustalovačem s thiosíranem sodným. Ale to už je dávno. Zůstaly z toho jen staré doby ustalování. Pravidlo zní: doba vyjasnění krát dva rovná se doba ustalování. A podle toho jsou téměř všechny filmy ustáleny nejpozději za 3 minuty. A 300 používám už řadu let na filmy i fotografický papír.
€
Zde v obchodě je nyní také uvedeno, že A 300 je ustalovač s thiosíranem amonným. Moje chemická analýza, kterou jsem pro jistotu provedla, jednoznačně ukazuje, že jsou přítomny amoniové ionty. A 300 se téměř nepozorovaně proměnil v klasický rychlý fixační roztok. O tom se nedá diskutovat. Proč se časy na obalech nikdy nezměnily, je mi záhadou. Už to nesedí.
€
S pozdravem
€
Renate
jochen53
Ahoj Renate,
moc děkuji za tvé upřesnění, pokud jsi prokázala přítomnost amonia, pak je to asi pravda. Nepředpokládám, že by někdo vykopal starodávné recepty na chlorid amonný/thiosíran sodný. Přesto osobně nepovažuji za správné nadále používat název, který se vžil již před desítkami let, ještě neprofesionálnější je však ze strany dodavatele neupravit fixační časy.
StraDi
Ahoj,
chtěl bych z aktuálního důvodu znovu vytáhnout toto staré vlákno, abych nemusel zakládat nové na stejné téma.
Poté, co mi po delším skladování zkazil zbytek Superfixu, jsem se bez váhání rozhodl pro „klasickou fixační sůl“. Z důvodu pohodlí mi k tomu přišel vhod právě Adofix P. Po doručení objednávky se však ukázalo následující:
Adofix P je na obalu označen jako „expresní fixační prostředek“. To naznačuje použití thiosíranu amonného. Nejedná se tedy o „klasický“ fixační prostředek. Zdá se, že na to přišli již výše uvedení diskutující před dvěma lety. Na obalu je však o něco menším písmem uvedeno „podle Orwo A300“!!
Vážení přátelé: Orwo A300 je klasický fixační roztok s thiosíranem sodným, a tedy také žádný expresní fixační roztok! Tomu by nejvíce odpovídal A304, který však jako urychlovač používá chlorid amonný ve spojení s thiosíranem sodným a ne thiosíran amonný.
Označení jsou tedy i po dvou letech více než zavádějící! Buď se na sáčku uvede použitá fixační sůl, nebo se na sáčku vůbec neuvádějí takové označovací hry jako „expresní fixační roztok“ a „podle Orwo A300“.
Předpokládám tedy, že se jedná o fixační roztok s thiosíranem amonným, který nemá s recepturou Orwo A30x vůbec nic společného. V opačném případě by to rozhodně nebyl expresní fixační roztok.
cu ...
Dirk
StraDi
Mimochodem... recepty na rychlé ustalovače na bázi thiosíranu sodného a chloridu amonného (nebo amoniaku) nejsou zas tak „starodávné“. Thiosíran amonný se průmyslově ve velkých množstvích nevyrábí ještě tak dlouho. K tomu přistupuje fakt, že při příliš dlouhém ustalování thiosíran amonný narušuje obrazové stříbro a navíc se pak obtížně vymývá.
Mnoho fotografů proto upustilo nebo upouští od rychlejších fixačních roztoků s vyšší koncentrací a raději používá klasické receptury. Koneckonců není třeba zpracovávat obrovské množství filmů nebo fotografií průmyslovým způsobem, takže při zpracování záleží na každé vteřině. :)
cu ...
Dirk
Renate
Směs thiosíranu sodného a chloridu amonného reaguje ve vodě na thiosíran amonný a chlorid sodný. Tato oklika se dříve používala pouze proto, že nebylo možné zakoupit dostatek čistého thiosíranu amonného v požadované kvalitě. Z hlediska funkce jsou starý a nový recept identické.
€
A300 není v rozpuštěném stavu příliš dlouho stabilní. Vysráží se síra. Kromě toho se částečně uvolňuje oxid siřičitý, což je velmi nepříjemné a zdraví škodlivé. Proto nyní pracuji s fixačním roztokem od firmy Moersch.
€
S pozdravem
€
Renate
StraDi
Dobrý den,
ehm... ano... to je jasné (viz výše), ale nevysvětluje to zavádějící označení přípravku Adofix P. „Expresní ustalovač“ a A300 se totiž vzájemně vylučují.
„Odsiřování“ (připraveného/použitého) fixačního roztoku může být také způsobeno překyselením ustalovače. Často je pak na vině příliš kyselá přerušovací lázeň (například >3 % kyseliny octové) a její proniknutí do fixačního roztoku.
Výhoda Adofixu P: prášek má velmi dlouhou trvanlivost a skladovatelnost. Na rozdíl od např. fixačních koncentrátů v tekuté formě. I když je někdy lze opět „oživit“.
cu ...
Dirk
Renate
Ten zavádějící popis mě opravdu rozzlobil, protože jsem si původně koupila A300, abych měla k dispozici jemný ustalovač. Takhle se to ostatně i inzerovalo. Teď právě spotřebovávám poslední balení a poté už si ho nikdy nekoupím.
€
4 litry mi nevydrží tak dlouho, než se zkazí, a při přípravě jednotlivých dávek se složení směsi může lišit.
€
S pozdravem
€
Renate
HenningH
[...] K tomu je třeba dodat, že při příliš dlouhém fixování thiosíran amonný narušuje obrazové stříbro a navíc se pak obtížně vymývá.
Co tedy brání tomu, aby se obraz vyjmul z ustalovače po kratší době? V takovém případě ještě nedošlo k poškození obrazového stříbra a rychlé fixační prostředky se snadno vymývají.
Renate
Problém spočívá v tom, že na obalu byly uvedeny nesprávné údaje. To znamená, že nebylo jasné, že fotografii lze, resp. je nutné, vyjmout již po krátké době. Doba fixace byla i nadále uvedena jako 10 minut, ačkoli se již jednalo o rychlou fixační lázeň.
€
S pozdravem
€
Renate
HenningH
Dobře, to je samozřejmě problém.
Ale zdá se, že dáváte přednost měkkým fixačním páskům. Proč?