Neutrino
Od dawna zastanawiam się, czy kupić do mojego Mamiya RB 67 SD kasetę do zdjęć polaroidowych. Możliwość robienia zdjęć natychmiastowych tym potworem miałaby w sobie pewien urok. Jedyne, co mnie do tej pory powstrzymywało, to obawa, że ostatni dostępny film, FB 100, również zniknie, a ja zostanę z kasetą, której nie będę mógł używać.
Dlatego mam pytanie, czy są jeszcze inne możliwości wykorzystania tej kasety. Konkretnie myślałem o następujących rozwiązaniach:
.) Wykorzystanie filmów Impossible Integral. Gdzieś w Internecie przeczytałem, że w zasadzie jest to możliwe, choć jest to raczej skomplikowana procedura. Z tego, co zrozumiałem, wyjmuje się film z kasety, wkłada go do Polabacka z RB 67, wykonuje naświetlanie, wkłada z powrotem do kasety, a następnie wyrzuca go za pomocą prawdziwego aparatu Polaroid. Czy to by zadziałało? Czy jest jakiś prostszy sposób na wykorzystanie filmów Impossible?
.) Czy da się jakoś użyć filmu Fuji Instax Wide?
.) Czy da się jakoś użyć filmu Fuji Instax Mini?
.) Czy dałoby się użyć w kasecie przyciętej błony płaskiej? Przynajmniej błona ortogonalna powinna dać się całkiem dobrze przyciąć przy czerwonym świetle, prawda? W mojej wyobraźni miałbym wtedy format 7 x 7 cm. Czyli coś w rodzaju dużego kwadratu.
.) Czy można użyć przyciętego papieru fotograficznego?
Byłbym wdzięczny, gdybyście mogli się na ten temat wypowiedzieć.