FrankGosebruch
...
AchimBauer
Ahoj Franku,
ani já ti nemůžu říct nic konkrétního!
Také jsem se touto otázkou zabýval, ale nic jsem nezjistil. Jediné, co se dá zjistit, je, že ve Stuttgartu West v Rosenbergstraße, myslím na čísle 113, má firma údajně stále existovat, jen jsem si toho ještě nevšiml.
A v Leinfelden Echterdingen se firma jmenuje Metal-Photo-Maton gmbh a vyrábí hliníkové štítky.
Náš správce jednou zde na fóru zmínil, že převzal Beseler od firmy Teufel.
Při prohrabávání starého Lindemannu (stále existuje jako internetový obchod, který dál provozuje starý pan Lindemann ze svého bytu; kamenný obchod ve Stuttgartu je nyní Osiander) jsem v knize o fotografickém průmyslu v Německu našel záznam, který také neobsahoval o moc víc než bývalou adresu.
Vím, že Teufel měl kdysi v sortimentu vývojové vany, také objektivy, ale především prodával zvětšovací přístroje Fujimoto a Ahel a Beseler.
Nevím o tom, že by toho moc vyráběl, myslím, že to byla spíše obchodní společnost, která nesla název Photogerätebau z doby jejího založení. A možná později vyráběla ještě pár drobných dílů, aby přizpůsobila přístroje místním podmínkám.
Právě jsem v katalogu Photo Universal (velkoobchod s profesionálním vybavením) z roku 1981 objevil vývojovou soupravu Deville a zařízení na vývoj dlouhých pásů Bobinoir. I když švábský jazyk převzal mnoho slov z francouzštiny, přesto si nemyslím, že by tato zařízení byla dílem švábských kutilů.
€
Aha, a pak jsou tu ještě retušovací barvy Teufel RM, zeslabovač diapozitivů KKS-Teufel, čistič filmů Teufel Simco, nádoby na chemikálie Teufel, sada vignetterů Teufel, odpadkové koše Teufel Labor-Boy, čisticí utěrky Teufel Labor-Clean, Teufel Papier-Film-Safe, řezací stroje Teufel, zvětšovací přístroj Teufel VG 13X18 bez dalšího přidaného názvu, vývojové válce Teufel Simma-Color, a v katalogu Fotouniversal z roku 1984 je ještě Teufel Bencher rEPROSYSTEM, dvojité kazety na plochý film Teufel Fidelity, kazetu na svitkový film Teufel Calumet 6X7, studiové schody Teufel Jumbo a jinak už nic!
Uvedené produkty se však zdají být spíše běžným zbožím.
€
Nechci malovat ďábla na zeď, ale obávám se, že ani tady, v ďáblově domovině, se o něm nedá moc zjistit.
€
S pozdravem Achim
FrankGosebruch
...
AchimBauer
Ahoj Franku,
?
To je fajn, že jsi něco našel. Taky jsem se po tom trochu ptal, ale nenašel jsem vůbec nic nového.
Prohledal jsem své dědictví, staré fotoalba a několik časopisů Fotomagazin z 50. let, a nikde jsem nenašel nic o firmě Teufel (tehdy bylo běžné, že se v knihách tiskly i reklamní inzeráty).
Za to jsem našel spoustu jiného. Ve Stuttgartu byl výrobce strojů s mísicím mechanismem, v Bad Cannstattu (to jsou ti, kteří dodnes nechtějí připustit, že jsou připojeni ke Stuttgartu) byla firma Veigel, která vyráběla zvětšovací přístroje, a firma Kienzle, která existuje dodnes, ale už ne ve Stuttgartu; z její divize Pexiglas je však naproti Wasenu dodnes vidět světelná reklama. Pak tu byl ještě Kodak, Zeiss Ikon atd. a také v širším okolí dnešní „oblasti občanské války“ bylo mnoho fotografického průmyslu nebo menších výrobců. Bohužel nemám čas se tím zabývat podrobněji, mou hlavní vášní ve fotografii je stále samotné fotografování.
Doufám, že nám dáš vědět, až bude článek na Wikipedii hotový, kde ho najdeme.
?
Pozdrav Achim
MirkoBoeddecker
V roce 1998 jsme od společnosti Teufel převzali distribuci přístrojů Beseler a v rámci „balíkového obchodu“ jsme odkoupili veškeré zbývající zásoby.
Poté, co společnost Teufel ukončila výrobu vlastních zvětšovacích přístrojů, zabývala se od konce 80. let distribucí a údržbou přístrojů Beseler a některé z nich dokonce sama přestavěla na napájení 220 V.
Společnost Teufel měla několik dílen a každý přístroj Beseler byl upraven a přizpůsoben pro německý trh.
Například u modelu MXT byly vyměněny kryty motorů za DIN konektory, stabilizace napětí na barevných hlavách byla kompletně vyměněna atd.
Převzali jsme velké množství dílů a snažili jsme se udržet srovnatelnou úroveň servisu.
Jelikož se však obchod více či méně během 2–3 let zcela zhroutil, moc z toho nebylo. Tady stále leží 2 palety s originálními díly Beseler...
Majitelé byli tehdy velmi milí (bratr a sestra). Nyní se jmenují Metallphoto a živí se výrobou ohnivzdorných štítků s inventárním číslem pomocí fotografického postupu (expozice UV světlem).
Upřímně řečeno mě překvapuje, že prý neodpověděli. Ptal ses u Metallphoto?
S pozdravem,
Mirko
AchimBauer
Ahoj Mirko,
?
Rád bych tě tady citoval volně, protože na funkci citování jsem asi moc tupý.
Takže u vás máte ještě 2 palety s originálními díly Beseler.
Proč je nedáte do obchodu? Taky mám jeden Beseler, který se mi někdy dostal do rukou, jen nevím odkud.
Jeho opravu jsem zoufale vzdal, poté co jsem narazil na Kaiser až 6x7 s multigradovou hlavou, barevnou hlavou atd. Tak jsem pohřbil svůj sen o 6x9 a teď pracuji s 6x7 na Linhofu.
Ok, kdysi dávno jsi tady na fóru říkal, že obchod s zvětšovacími přístroji je čistě trh s použitým zbožím.
Jenže kde se dá sehnat použitý Beseler? Odpověď: v USA.
A nic není otravnějšího, než nejdřív přihazovat na eBay USA, pak utratit dvojnásobek za poštovné a nakonec platit dohromady, takže k poštovnému přibude ještě clo a dovozní daň.
?
Zdravím Achim
MirkoBoeddecker
Proč to nedáte do obchodu?
?
Protože náklady na práci spojené s jejich zařazením do nabídky s velkou pravděpodobností nebudou pokryty prodejem těchto dílů.
Je to zase jeden z těch projektů, na kterých se vyplatí pracovat jen tehdy, když zrovna nemám nic lepšího na práci :-)
To se ale už nějaká léta nestalo.
Celá věc by byla vhodná pro někoho, kdo nemusí počítat svou pracovní dobu. Tomu bychom mohli prodat celý sortiment a on by pak mohl v klidu z pohovky vydělávat každý měsíc pár eur na prodeji. Samozřejmě se do toho musí zapracovat a znát ty díly.
FrankGosebruch
...
Josefine
Ahoj Achime,
prodávám svůj černobílý zvětšovací přístroj značky Teufel, formát 6 x 9 cm, s kvalitním objektivem: Schneider-Kreuznach, Componon 1:5,6/60. Máš zájem? Ozvi se, prosím. S pozdravem
AchimBauer
Ahoj Josefine,
?
Je milé, že na mě myslíš, k tomuto tématu jsem se vrátil jen náhodou, ale protože je tu dnes zase rušno, tvůj příspěvek už zase zmizel.
O ten přístroj momentálně nemám zájem, protože jeden už mám (nevím, odkud se vzal, asi to byl jeden z těch dílů, které mi někdo přinesl, protože by se mi něco takového mohlo hodit), do kterého jsem už investoval spoustu peněz a času. Jediné, co mi ještě chybí, je 220V lampová hlava nebo přestavovací sada. Ale i kdybych ho měl, byl by to jen náhradní přístroj pro případ, že bych sehnal za rozumnou cenu panoramatickou kameru FT4.
Už jsem si tak zvykl na svého Kaisera a naučil se ocenit multigradovou hlavu.
Škoda jen, že Frankovy příspěvky byly upraveny a tím pádem zmizely, protože mě téma Teufel by ještě zajímalo.
Ale i tak děkuji, že jsi na mě myslel.
?
Pozdrav Achim