axby
Dobrý den, vážení členové fóra,
objednal jsem si u firmy F. mimo jiné dvě opálové žárovky o výkonu 150 W.
Byly mi dodány dvě opálové žárovky (Dr. Fischer) o výkonu 150 W.
První dodanou opálovou žárovku jsem nainstaloval do svého zvětšovacího přístroje Durst M605 B/W.
Po krátké době první opálová žárovka shořela, totéž se stalo s druhou opálovou žárovkou.
Je normální, že po přibližně 15 až 20 expozicích, pokud k tomu připočítáme čas potřebný k nastavení
a zaostření, tedy po celkové době svícení (dohromady)
maximálně 15 minut, že takové opálové žárovky shoří?
Jedna z levných 100W žárovek (a difuzorového skla), kterou nyní používám jako náhradu, již
vydržela mnohonásobně delší dobu svícení.
Myslím si, že žárovka pro zvětšovací přístroj je v zásadě spotřební materiál, ale po
tak krátké době používání by ještě neměly přestat fungovat.
Společnost F. se navzdory mému zdvořilému e-mailu ze dne 28. 12. 2013 a opětovnému odeslání
e-mailu ze dne 3. 1. 2014 s žádostí o vyřízení dosud neozvala (ale možná
to zde čte příslušný zaměstnanec).
I tak ale hledám vhodné opálové žárovky.
Budu vděčný za každý tip, které opálové žárovky jsou dobré. Nemá snad někdo z členů fóra nějaké
doporučení?
Moc děkuji za vaši pomoc
axby
Urnes
Obvykle se to stává, když se žárovky přehřívají. Předpokládám, že jsi předtím zkontroloval, jestli mají žárovky správný výkon. Měl jsem tenhle problém, když jsem do svého Leitze dal 100 W místo 60 W.
S pozdravem Sven
Bonderer
Vzhledem k tak krátké době a hned dvěma poruchám za sebou bych tipoval na vadnou sérii. Ale vůbec nereagovat na reklamaci je opravdu nevhodné. Možná by pomohlo zapojit mezi ně stabilizátor napětí. Nejlepší je zeptat se známého elektrikáře, ten to dokáže lépe vysvětlit. Je to jako s rozsvícením světla v kuchyni, většinou se nic nestane, ale občas se žárovka při zapnutí okamžitě rozbije.
U zvětšovacího přístroje a opálových lamp platí stejný princip. Zda se přehřívají, to nevím. Zvětšovací přístroje s opálovými žárovkami byly vždycky „vaječné pánve“, normálně by to žárovky měly zvládnout. Já bych ale zvážil i eBay a hledal zbytky z analogové éry, které se tam čas od času objevují. Osram, Philips nebo Narva, ty už něco uměly. Alternativou by byl transformátor a přechod na halogen, sehnat díly by ale mohlo být trochu obtížné.
Urnes
Ano, při správném používání se nespálí. Pokud ale použiješ 100W žárovku v 60W objímce (což by se samozřejmě nemělo dělat a já to samozřejmě nikomu nedoporučuji), můžeš asi po 2 minutách vidět, jak z koule vycházejí malé modré obláčky kouře a žárovka se pak spálí. Proto první otázka: snese Durst vůbec 150W opálové žárovky? Druhá otázka pak zní: jak dlouho žárovka svítí v kuse?
S pozdravem Sven.
jochen53
Dobrý den, pokud si dobře vzpomínám, do modelu M 605, je-li vybaven opálovou žárovkou, patří žárovka o výkonu 75 W. Průměrná životnost by měla činit přibližně 100 hodin svícení, na rozdíl od přibližně 1000 hodin u běžné žárovky pro všeobecné použití.
axby
Ahoj,
mezitím se mi ozvala firma F. a nabídla mi
řešení, které mě uspokojilo. Díky!
€
Pro doplnění:
Durst M605 B/W je konstruován pro 150W opálové žárovky.
€
Možná to nakonec byly dvě vadné žárovky
ze stejné šarže.
€
V současné době experimentuji s halogenovými žárovkami.
€
Pokud má někdo konkrétní doporučení ohledně opálových žárovek,
prosím, napište.
€
S pozdravem axby