axby
Witam wszystkich użytkowników forum,
Zamówiłem w firmie F. między innymi dwie żarówki Opal o mocy 150 W.
Dostarczono mi dwie żarówki Opal (Dr. Fischer) o mocy 150 W.
Pierwszą z dostarczonych żarówek Opal zamontowałem w moim powiększalniku Durst M605 B/W.
Po krótkim czasie pierwsza lampa opalowa przepaliła się, to samo stało się z drugą lampą opalową.
Czy to normalne, że po około 15 do 20 naświetleniach, jeśli dodać do tego czas ustawiania
i ustawiania ostrości, czyli po łącznym czasie pracy (łącznie)
maksymalnie 15 minut, takie lampy Opal się przepalają?
Tania żarówka o mocy 100 W (wraz z szklanym dyfuzorem), której obecnie używam jako zamiennik, przetrwała już
wielokrotnie dłuższy czas pracy.
Uważam, że lampa do powiększalnika jest zasadniczo częścią zużywającą się, ale po
tak krótkim okresie użytkowania nie powinny się jeszcze psuć.
Firma F. pomimo mojego uprzejmego e-maila z dnia 28.12.2013 r. i ponownego wysłania
e-maila z dnia 03.01.2014 r. z prośbą o załatwienie sprawy, jak dotąd nie zareagowała (ale może
przeczyta to tutaj odpowiedni pracownik).
Niemniej jednak nadal poszukuję odpowiednich żarówek Opal.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, które żarówki Opal są dobre. Czy może któryś z użytkowników forum ma
jakąś rekomendację?
Bardzo dziękuję za pomoc
axby
Urnes
Zazwyczaj dzieje się tak, gdy żarówki się przegrzewają. Zakładam, że wcześniej sprawdziłeś, czy żarówki mają odpowiednią moc. Sam miałem taki problem, gdy podłączyłem do mojego Leitza żarówkę o mocy 100 W zamiast 60 W.
Pozdrawiam, Sven
Bonderer
Skoro to trwało tak krótko i zdarzyło się dwa razy z rzędu, to podejrzewałbym wadliwą partię. Ale brak jakiejkolwiek reakcji na reklamację to już naprawdę kiepski styl. Być może pomogłoby podłączenie w międzyczasie stabilizatora napięcia. Najlepiej zapytać znajomego elektryka, który potrafi to lepiej wyjaśnić. To tak jak z włączaniem światła w kuchni – zazwyczaj nic się nie dzieje, ale od czasu do czasu żarówka pęka natychmiast po włączeniu.
W przypadku powiększalnika i lamp opalowych obowiązuje ta sama zasada. Nie wiem, czy się przegrzewają. Powiększalniki z lampami opalowymi zawsze były jak patelnie do smażenia jajek, normalnie lampy powinny to wytrzymać. Rozważyłbym jednak również eBay i poszukałbym tam pozostałości z czasów analogowych, które pojawiają się tam od czasu do czasu. Osram, Philips czy Narva – one już coś wytrzymywały. Alternatywą byłby transformator i przejście na halogeny, ale zdobycie części może być nieco trudne.
Urnes
Tak, przy prawidłowej eksploatacji nie przepalają się. Jeśli jednak wkręcisz żarówkę o mocy 100 W do oprawki przeznaczonej na 60 W (czego oczywiście nie należy robić i nikomu tego nie polecam), po około 2 minutach zobaczysz, jak z kuli wydobywają się małe niebieskie obłoki dymu, a następnie żarówka się przepali. Stąd pierwsze pytanie: czy oprawa Durst w ogóle wytrzymuje żarówki Opal o mocy 150 W? Drugie pytanie brzmi: jak długo żarówka świeci bez przerwy?
Pozdrawiam, Sven.
jochen53
Witam, o ile dobrze pamiętam, w modelu M 605, jeśli jest wyposażony w oprawę z żarówką opalową, należy zastosować żarówkę o mocy 75 W. Średnia żywotność powinna wynosić około 100 godzin pracy, w przeciwieństwie do około 1000 godzin w przypadku zwykłej żarówki ogólnego zastosowania.
axby
Witam,
w międzyczasie skontaktowała się ze mną firma F. i zaproponowała mi
rozwiązanie, które mnie satysfakcjonuje. Dziękuję!
€
Dodatkowe informacje:
Model Durst M605 B/W jest przystosowany do żarówek opalowych o mocy 150 W.
€
Być może były to jednak dwie wadliwe żarówki
z tej samej partii.
€
Obecnie eksperymentuję z żarówkami halogenowymi.
€
Jeśli ktoś ma konkretną rekomendację dotyczącą żarówek opalowych
– proszę o wpis.
€
Pozdrawiam, axby