FranzO Cześć, Do tej pory moje naświetlone na wyższą czułość filmy (głównie Tmax3200 lub Tri-X) wywoływałem zawsze wywoływaczem do filmów z drobnym ziarnem (np. Kodak Tmax). Chciałbym przeprowadzić kilka testów z prawdziwym, bogatym wywoływaczem do filmów z grubym ziarnem. Jakie wywoływacze możecie polecić? Pozdrawiam Franz
michael-kielgmxnet Albo wywoływacz pozytywów. Znalazłem przypadkiem przykład: http://www.ipernity.com/doc/wolfgang.moersch/23433375
Bonderer Zajrzałbym na stronę firmy Spürsinn, mają tam specjalny wywoływacz do gruboziarnistych filmów o nazwie DOM. Wypróbowałem go kiedyś i byłem bardzo zadowolony z efektu. Równomierna ziarnistość we wszystkich obszarach, ale nie pasuje to do mojego stylu fotografowania, dlatego używałem go tylko przez krótki czas. Gdybyś napisał wcześniej, to kilka tygodni temu wyrzuciłem ostatnie próbki, bo po prostu mi przeszkadzały. W przeciwnym razie RODINAL w rozcieńczeniu 1+25 i co najmniej jeden ciemny filtr żółty lub więcej. Powinno to dać grubą strukturę ziaren, choć osobiście poleciłbym <20 do =20. Moim zdaniem struktura ziaren będzie wtedy nieco bardziej równomierna i nie będzie wyglądała na tak niespokojną. Jest to jednak kwestia osobistych preferencji.