mattes
Kdo z vás staví nebo si vyrábí fotoaparáty, podělte se o to. Určitě nejsem jediný, kdo si z fotoaparátů na svitkový film staví dírkové fotoaparáty nebo šroubuje hlavy Cu-5 na Mamiya Universal.
Veselé Vánoce a šťastný nový rok.
AchimBauer
Veselé Vánoce, Mattesi,
€
Nejsem žádný velký kutil, ale občas si něco vyrobím. Právě jsem sestavil Sumikon, dvouoký fotoaparát pro formát 35 mm. Stavebnici se dá sehnat u Pearl nebo s příručkou u Franzis. Ještě jsem ho nezkoušel, ale obraz v hledáčku je příšerný. Také jsem už postavil Olympus OM2, samozřejmě nefunkční, ten přibude k ostatním fotoaparátům, které potřebuji k důstojnému chovu domácího prachu. Šablonu k tisku najdete na japonské stránce Olympusu nebo na Paiermodelle.de, kde jsou i funkční dírkové fotoaparáty.
Také uvažuji o hlavě Cu 5, ale ne o kompletní hlavě, nýbrž o demontáži objektivu z 75mm hlavy a jeho zabudování do desky pro můj 6X9 Linhof (6X7 Rollex).
A dnes jsem byl v obchodě se stavebninami a zahradnickými potřebami koupit skleněnou kouli. Prodavačka byla trochu překvapená, že jsem skleněnou kouli měřil posuvným měřítkem a že musí být stříbrná. Tu bych chtěl zabudovat do plexisklové trubice a umístit před objektiv jako „ptčí oko“ – to je rybí oko, kde se sám dostanete do záběru.
A jednou jsem ulovil levnou rozbitou Praktiku, která skončila pod diamantovou pilou jako řezaný model, pak ji ještě musela být dodělána vibrační bruskou. Vypadá to dobře, ale ne profesionálně, teď vím, proč se profesionální řezané modely prodávají za více než 900 eur.
A pokud si dobře vzpomínám, byly nebo jsou k dispozici i stavebnice u našeho domácího.
€
S pozdravem Achim
AchimBauer
[PŘÍLOHA NENALEZENA][PŘÍLOHA NENALEZENA][PŘÍLOHA NENALEZENA]Ahoj Mattesi,
jak jsem na to jen mohl zapomenout, ano, bylo to kdysi dávno, když jsem narazil na nějaký OM1, ke kterému pak dorazilo spousta endoskopického příslušenství, které se skládalo výhradně z konektorů pro různé endoskopy. Jedno z nich mělo optiku a s dřevěným kotoučem, do kterého jsem vyvrtal díru, jsem jako MokroFischey použil dveřní kukátko s odříznutou trubkou.
Dnes jsem náhodou znovu narazil na ty fotky. Kdybych mohl dveřní kukátko zastínit, možná by bylo možné dosáhnout větší ostrosti a kontrastu.
S pozdravem Achim