Rolf-Werner
Včera večer jsem si konečně zase zahrál na temnou komoru. Narazil jsem přitom na pár problémů s měkkou variantou filmu Foma. Jak jsem už dříve naznačil, dříve jsem vždy upřednostňoval spíše ostré kontrasty a už jsem přesně nevěděl proč, protože se mi vlastně líbí i dojem snímku s bohatými odstíny šedé.
Krátký popis: Nejprve jsem z negativů vytvořil kontaktní kopie s normální gradací. Testovací proužky atd., vše reagovalo přesně tak, jak jsem očekával. Kontaktní kopie se povedly.
První motiv, který jsem pak chtěl vytisknout, je dobře vykreslený. Vznikl ve večerním světle. Slunce svítilo na dům u řeky, za ním jsou stromy. Mezi listy už není žádný detail, tedy hluboká černá, zatímco stěna domu je tak světlá, že světla vykazují jen nepatrný detail – nepatrný, ale přesto.
Ok, na kontaktním tisku to vypadá docela dobře. S měkkým Fomou jsem nejprve udělal zkušební proužek, v krocích po 3 sekundách. K mému překvapení reaguje papír mnohem pomaleji, než jsem očekával. Teprve při více než 12 sekundách byl rozlišení rozpoznatelné. Ale zvětšenina s 12 sekundami byla příliš bledá. Tak jsem to zkusil zvýšit na 20. Bylo to už lepší, ale černá byla stále antracitová. Teprve při 30 sekundách byly tmavé části obrazu takové, jak jsem si to představoval. Ale pak už byla stěna domu příliš tmavá, odhadem bych řekl pod zónu 5. (Pravděpodobně by zde byl vhodnější zkušební proužek s 5–10sekundovými kroky, ale večer už byl pokročilý a já jsem konečně chtěl něco vidět...)
Takže spíše tmavě šedé černé a světle šedé světlé partie. Jak byste v tomto případě reagovali? Jak měkké je „Soft“? Jasně, je to uvedeno v příbalovém letáku, ale to mi nic neříká. Odhadem a z paměti bych řekl, že Ilford 2 byl tvrdší než tohle.
Pak jsem prostě začal znovu s normální gradací a hle: testovací proužky s 5sekundovými kroky, 10 sekund sedělo. Prostě jsem to tak vyvolal a teď je motiv přesně takový, jak jsem si to představoval: od jasné bílé až po hlubokou černou, všechno tam je.
Teď jsem s tím jedním motivem bojoval až do 2 hodin v noci :) a nakonec mě vyhnala vycházející luna... Ale to je jiná historie.
Pozdravy
Rolf
Tandemfahren
Ahoj Rolfe,
?
Takže používáš papír s pevnou gradací. Proč něco takového ještě existuje, mi zatím nikdo pořádně nevysvětlil, ale to už víš sám.
Co je napsáno v příbalovém letáku?
?
K tvým zkušebním proužkům ti ale můžu dát jednu radu: zkus místo přidávání sekund vždy násobit stejným faktorem, jako při sérii clon.
Například 10-14-20-28 s.
Tak zvýšíš všechny expozice v rovnoměrných krocích a dostaneš se k cíli mnohem rychleji.
?
Do dvou do rána u jednoho motivu, to zná, myslím, spousta lidí... Hlavně že ses něco naučil!
?
Frankgröße
TR
Podle toho, co popisuješ, byl papír pro tvůj negativ prostě příliš měkký. Kdyby byl negativ tvrdší (např. déle vyvolaný), byl by ten papír přesně ten pravý. Zřejmě byl celkový kontrast tvého negativu nižší, než se předpokládalo, a proto se pro něj lépe hodila „normální“ gradace. Gradace papíru se vždy odvíjí od celkového kontrastu negativu. Zde je třeba provést jemné doladění, aby se dosáhlo maximální černé + detailů A brilantních světel + detailů. U jiného negativu, který byl expozicován ve stínu za jasného slunečního svitu, a který je tedy tvrdší, by byl měkčí papír jistě vhodnější. Používám už jen multikontrastní papír a jemně nastavuji gradaci podle kontrastu daného negativu.
piu58
Pokud jsou stíny správné (hluboká černá) a světla příliš tmavá, je třeba zvýšit kontrast. U papíru s pevnou gradací je to možné jen omezeně: je třeba prodloužit dobu vyvolávání až těsně před vznikem závoje a použít koncentrovanější papírový vývoj.
Rolf-Werner
Teď ale musím rychle odpovědět na vaše rady. Všichni jste měli pravdu, kontrast toho jednoho motivu nebyl tak silný jako u ostatních na stejném filmu. S tvrdším papírem to šlo skvěle.
Ty úplně tvrdé motivy jsem pak vyzkoušel s měkkým papírem. Zpočátku mě překvapilo, že měkký papír je mnohem méně citlivý, expoziční čas 30 sekund místo 6 je opravdu velký rozdíl.
Ale pak: na všech 4 motivech, které jsem takhle vyvolal, je šedý závoj. To by mohlo být způsobeno osvětlením, které ještě nebylo optimálně vyřešeno (jak jsem zmínil v tom druhém vlákně). Nebo jsem to přeexponoval? I když – z dřívějška vím, že přeexponování vypadá jinak... Pro to hovoří jen to, že šedý závoj je na všech 4 snímcích téměř stejný; kdyby to bylo osvětlením, očekával bych, že se to bude lišit od zvětšeniny ke zvětšenině.
Šedá je patrná na všech bílých místech, takže např. okenní rámy, které by vlastně měly být prostě bílé, stejně jako neosvětlený papír, mají minimální šedou barvu. To samozřejmě oko vidí na celé ploše snímku, vypadá to, jako by to bylo vytištěno na novinovém nebo kopírovacím papíře.
Bohužel mám rozbitý skener, jinak bych to sem dal. Na co tipujete podle mého popisu?
TR
Jak starý je ten papír? Papír, který je několik let starý a nebyl skladován v chladu, má vlastně vždy šedivý nádech.
Rolf-Werner
Ahoj Rolfe,
?
Takže používáš papír s pevnou gradací. Proč se něco takového ještě vyrábí, mi zatím nikdo pořádně nevysvětlil, ale to už víš sám.
Co je napsáno v návodu?
Vlastně mám v plánu dlouhodobě pracovat s barytem. Ale protože tu ještě nemám potřebné vybavení a po té dlouhé době jsem trochu vyšel z praxe, napadlo mě, že začnu s PE. Jak dlouho už se vlastně papír Multigrade vyrábí? Nebylo to někdy v 80. letech, kdy se objevil? Tehdy jsem fotil hlavně na něj a měl jsem s ním problémy.
Kromě toho hledám vzhled jako v 50. nebo 60. letech. Proto jsem nefotil jen s mým oblíbeným filmem FP4, ale experimentoval jsem i s ADO a podobnými. Tyto filmy jsem provedl starou expozicí s Zeiss-Ikonem, abych ten efekt zesílil. A tehdy přece existoval jen papír s pevnou gradací, ne? V zásadě to jde správným směrem. Kromě šedého oparu totiž na fotkách, které mají silné kontrasty a které jsem vyvolal na měkkém Foma, už vyzařuje opravdová atmosféra 50. let. Musím jen ještě vylepšit svou techniku...
?
K tvým zkušebním proužkům ti ale můžu dát jednu radu: zkus místo přidávání sekund vždy násobit stejným faktorem, jako při sérii clon.
Např. 10-14-20-28 s.
Tak zvýšíš všechny hustoty v rovnoměrných krocích a dostaneš se k cíli mnohem rychleji.
Páni, teď ale namáháš moje matematické schopnosti... takže připočítat 4, 6, 8 sekund? To ale musím pokaždé posunout časovač, což je ve tmě trochu nepohodlné, a navíc musím ještě držet zkušební proužek... jak to děláš?
?
Do dvou do rána u jednoho motivu, to zná, myslím, spousta lidí... Hlavně že jsem se něco naučil!
?
Pozdravy
To samozřejmě souviselo i s tím, že jsem nejdřív musel všechno tak dlouho shánět. Vždyť to všechno bylo 20 let uloženo ve sklepě. V neděli jsem pak mohl začít dřív. Musím si ale ještě pořídit pořádné zatemnění. V jednu vyšel měsíc a svítil dovnitř tak jasně, že jsem musel přestat...
Rolf
Rolf-Werner
Jak starý je ten papír? Papír, který je několik let starý a nebyl skladován v chladu, má vlastně vždy šedivý nádech.
Právě jsem ho objednal u FOTOIMPEXu, netuším, je na něm uvedeno datum?
Rolf-Werner
Ještě jedna poznámka k tomu šedému závoji: Jelikož jsem fotil formátem 6 x 6, vyvolal jsem tyto 4 snímky (náhodou) jako čtvercové, takže po stranách je okraj. Okraj je čistě bílý, tedy opravdu krásně světlý. Pomocí tohoto okraje se ale dá pro kontrolu podívat na světlé partie na ostatních snímcích a zjistit, jak šedé jsou ve srovnání s ním. Na normálním papíře jsou bílé plochy opravdu bílé, což je tak dobře vidět, a působí také lépe.
Normální papír má ale jen krátký expoziční čas, měkký papír mnohem delší. Proto mám podezření, že by to mohlo souviset s osvětlením, tedy s nárůstem v šedé křivce, v podstatě stejně jako u toho testu. Teď se z toho ale stalo smíšené vlákno...
Tandemfahren
?
Páni, teď mi ale dáš zabrat s matematikou... takže připočítat 4, 6, 8 vteřin? To bych ale musel pokaždé posunout časovač, což je ve tmě trochu nepohodlné, a navíc musím ještě držet testovací proužek... jak to děláš ty?
?
?
Ahoj Rolfe-Wernere,
?
přiznávám, mám takovou šikovnou časovačku s nožním spínačem, která to dělá sama od sebe, pokud jí v tom výslovně nezabráníš... ale s normálními hodinami to taky jde.
Zkušební proužky dělám z černého kartonu se štěrbinou a každý proužek podstupuje samostatnou expozici (pokaždé posunu štěrbinu o jednu šířku dál)
?
Hodiny si můžeš upravit tak, že na ně nalepíš ručně namalovanou stupnici, která má například čárky na 8-10-13-16-20-25-32-40-51-64 sekund (to jsou nyní třetinové stupně; v polovičních stupních to odpovídá 8-11-16-22 atd. nebo právě 10-14-20, jako clonová čísla). Plutimikace, jak už věděla chytrá Pippilotta Rollgardina :-)
?
Dnešní papíry s variabilním kontrastem jsou opravdu dobré, ale nechci nikoho k ničemu nutit. Názor, že zoomové objektivy nejsou vhodné pro fotografování, stále přetrvává.
?
S pozdravem
Rolf-Werner
To je praktický nápad s časovačem, to někdy vyzkouším.
Rolf
TiMo
Ahoj Rolfe,
radši neposlouchej toho tandemového jezdce, ten totiž taky fotí s zoomem ;)
S těmi testovacími proužky to nedělám nijak složitě. Mám nastavené časy 6 s – 8 s – 10 s – 13 s – 16 s – 20 s – 25 s – 32 s – 40 s a hlasitě tikající hodiny. Vezmu do ruky karton a zapnu zvětšovací přístroj. Odpočítám 6 s a zakryju část testovacího proužku, počítám dál do 8 s a zakryju další část a tak dále.
Většinou mi ale stačí rozsah mezi 13 s a 25 s, pokud nepracuji se splitgrade.
Pozdrav od Tima
Tandemfahren
on totiž fotí i s zoomem ;)
?
Sakra, nachytali mě...
Většinou už nedělám žádné zkušební snímky, jen kvůli gradaci (Schplättgrüßd, nebo jak se to jmenuje)
?
Rolf-Werner
@TiMo: Aha, pozpátku, to je nápad!
TR
Pokud je papír čerstvý (a okraje jsou bílé!), pak ten závoj má jinou příčinu.
€
Mimochodem: Bohužel se zlozvyk „zkušebních proužků“ rozšířil i v kvalitních knihách. Přitom by se však při každém dílčím exponování měly „zachytit“ stíny a světla negativu. To samozřejmě u této stupňovité expozice u většiny motivů nebude možné. Proto byste měli – pro „jemný“ výsledek – pořizovat „zkušební útržky“ vždy na stejných částech (stíny a světla) jeden po druhém.
Moje hrubé časy pro začátek jsou: 4, 5, 6, 8, 11, 16, 22, 32. No? Připadají vám ta čísla povědomá?
Rolf-Werner
Hihi – jo, to znám :)
?
Vždycky dbám na to, abych zachytil výrazný detail, který má výpovědní hodnotu, např. okraj střechy, kde jsou hluboké stíny a jasná světla. Většinou se něco takového najde. A navíc člověk časem ví, na jaké expozici se nakonec zhruba dostane, a může kolem toho nastavit přechody.
?
Co jiného by podle tebe mohlo být příčinou šedého oparu? Převyvolání? Přeexponování určitě ne, nejtmavší místa jsou právě černá.
?
Rolf
Tandemfahren
Tak je to správně, poslechni Thomase, s těmi pruhy je to tak samozřejmě nejlepší.
Šedý závoj, jak jsem to teď (snad správně) pochopil, by měl prostě pocházet z příliš měkké gradace. Pokud jsou u toho papíru okraje také pěkně bílé a černé tóny sedí, zdá se mi to docela logické, ne?
Test na závoj je přesto povinný!
€
Frankgröße
HenningH
Teď trochu jiná věc: V roce 2006 jsem měl balíček papíru Fomaspeed soft, který byl nějak poškozený. Měl jsem pocit, že stupnice byla nastavená na 00 až 0, a když jsem provedl tak dlouhou expozici, aby černá byla opravdu černá, nic jiného nevyšlo. Možná je tedy ten papír prostě jen poškozený...
TiMo
Při tom by však bylo nutné při každém dílčím expozici „zachytit“ stíny a světla negativu. To samozřejmě u této postupné expozice u většiny motivů nebude možné. Proto by se – pro „jemný“ výsledek – měly po sobě pořizovat „zkušební snímky“ vždy na stejných částech (stíny a světla).
?
To není nutně nutné. Lze zde také velmi dobře interpolovat. Zkušební proužky vždy umisťuji pod místa, která jsou důležitá a světlá. Pokud jsou tam i tmavá místa, je to ještě lepší. Co se týče času, záleží mi zatím jen na světlech. Vyberu tedy čas, který mi světla trochu zesvětlí nad požadovanou úroveň.
Pokud pak černá není dost tmavá, udělám prostě další test s vyšší gradací v vhodné oblasti.
Když mám přibližný čas a gradaci, udělám zkušební výtisk v plné velikosti, abych s ním mohl zkontrolovat všechny oblasti obrazu.
?
<sarkasmus>
S gradací to mám samozřejmě s mým papírem také snadné, protože se dostanu maximálně na 2,5. Tam už nemusím moc experimentovat
</sarkasmus>
?
Henningu, kup si nový papír. Takhle to není žádná zábava.
Rolf-Werner
Změňme trochu téma: V roce 2006 jsem měl balíček papíru Fomaspeed soft, který byl nějak poškozený. Měl jsem pocit, že stupnice byla od 00 do 0, a když jsem provedl tak dlouhou expozici, aby černá byla opravdu černá, nic jiného nevyšlo.
Možná je tedy prostě ten papír poškozený...
?
To by ale bylo zlé ;), zvlášť když nemám žádnou referenci, abych to vyzkoušel.
?
Ale ano! Právě si vzpomínám, že mám ještě jedno balení v jiné velikosti, tak by se dalo udělat srovnání.
?
Rolf