Patrick
Mám dotaz na odborníky z laboratoří na tomto fóru: Může voda upravená změkčovačem vody negativně ovlivnit vyvolávání filmů a papíru?
?
Vzhledem k tomu, že při tomto procesu změkčování jsou částice vápníku nahrazovány sodíkem, zajímalo by mě, zda může mít tento mírně zvýšený obsah sodíku ve vodě nějaký vliv (platí zde pravidlo, že čím tvrdší je voda, tím více sodíku se ve vodě po úpravě nachází, protože muselo být nahrazeno více částic vápníku? – a voda u nás je poměrně tvrdá).
?
Vždy jsem si myslel, že čím měkčí voda, tím lépe, protože se pak na suchých negativech objeví méně vápenných skvrn. Už jsem se těšil na instalaci našeho nového zařízení. Nedávno jsem ale v knize „Photographic Possibilities“ od Roberta Hirsche a Johna Valentina četl, že příliš měkká voda může ovlivnit stabilitu vývojky...
?
Rád bych se dozvěděl, jaké máte zkušenosti s změkčenou vodou.
?
Zdravím všechny, Patrick.
AchimBauer
Ahoj Patriku,
?
Bohužel nemám žádné laboratorní zkušenosti s změkčenou vodou!
?
Mám však jiné zkušenosti s měkkou vodou, mimo jiné jako zálivkovou vodou, kde může ničit půdu. A v práci mi jeden technik řekl, že tuto vodu (odsolovanou, smíchanou s vodovodní vodou na 4,5 °) mohou pouštět pouze do plastových trubek, protože by napadala kov.
Ta věc mi přijde velmi podezřelá.
Mám u sebe velmi tvrdou vodu a v laboratoři žádné problémy nemám.
Pomáhá také dobře odstředit smáčedlo a film ještě v cívce, a je to podstatně levnější než změkčovací zařízení, které navíc vyžaduje spoustu peněz na údržbu a spotřebovává sůl bez konce.
?
S pozdravem Achim
Patrick
Ahoj Achime,
?
aniž bych chtěl rozvíjet obecnou debatu o výhodách a nevýhodách změkčovače vody, tento přístroj se neinstaluje kvůli fotolaboratoři, ale kvůli ochraně ostatních zařízení v nově zrekonstruovaném domě (bojlery atd.) v oblasti, kde by jinak byla vápnem poškozena. Zařízení má také obtok, což znamená, že zahradu lze i nadále zavlažovat neupravenou vodou, stejně jako umývat auto atd.
?
Moje otázka spíš směřovala k tomu, zda tato voda může kvůli mírně zvýšené koncentraci sodíku negativně ovlivnit vyvolávání filmů a papíru. Uvítal bych zkušenosti členů fóra. Děkuji předem!
Wolfgg
Ahoj Patricku,
proč si to prostě sám nevyzkoušíš? Stačí vyvolat kousek filmu s původní vodou a pak s tou upravenou. Na oba kousky filmu dej stejné zkušební snímky. Pak budeš mít o *svých* podmínkách mnohem přesnější představu, než by ti kdokoli mohl předpovědět.
V zásadě by však bylo lepší pořídit si z internetového obchodu nebo jinde zařízení na reverzní osmózu, stačí třífázové, které stojí méně než 40 eur nové, v aukci případně mnohem méně. S ním lze snadno odstranit 99 % rozpuštěných látek a získáš tak optimální vodu pro vše, co se v Duka vyskytuje. Při použití jako poslední oplachová voda (roztok povrchově aktivních látek) již nevznikají žádné vodní skvrny.
S pozdravem Wolfgang
€
AchimBauer
Ahoj Patricku,
Je dobře, že máš Gypass na zahradu.
Pokud ti voda dosud vyhovovala, používej tu starou, dokud nebudeš mít jistotu, že změkčovač vody poskytuje rovnoměrné výsledky. Poté proveď expozici filmu s jednotnými motivy a rozděl ho uprostřed na polovinu – jednu polovinu vyvolávej ve staré vodě a druhou v nové vodě, a pak uvidíš.
€
S pozdravem Achim
Renate
Dobrý den,
pro závěrečnou lázeň již delší dobu používám demineralizovanou vodu spolu s smáčedlem a zatím jsem nezaznamenal žádné nevýhody. Filmy po zaschnutí nevykazují žádné skvrny ani šmouhy. Ušetřím si tak nebezpečné stírání filmů.
Pro vyvolávání doporučuje firma Spur destilovanou vodu. Vyzkoušel jsem to s roztokem HC-110 v poměru 1+44. I to fungovalo dobře. Dosud jsem s tím však neprovedl žádné denitometrické testy. Problém u vody, která prochází reverzní osmózou, spočívá v tom, že klesá hodnota pH. Ta se pak pohybuje pouze mezi 5 a 6, zatímco původní voda má hodnotu téměř přesně 7. Aktivita vývojky však zcela zásadně závisí na hodnotě pH. Zatím jsem neměla čas tuto otázku podrobněji prozkoumat. Alespoň u vysoce zředěných vývojek by se hodnota pH mohla posunout nepříznivým směrem. U vody s obsahem vápníku zase může docházet k vedlejších reakcím, které rovněž snižují aktivitu vývojky.
Zde máme opět příklad, kdy se doporučují testy, protože jinak výsledky velmi závisí na náhodě.
S pozdravem
Renate
hallertauBW
Ahoj Patricku,
už dva roky používám vodu z měkčidla (Brita). Tady v Horním Bavorsku je voda velmi tvrdá.
Stručně řečeno: nemám s tím žádné negativní zkušenosti. Samozřejmě se jedná o subjektivní pocit, žádné měření jsem neprováděl.
S pozdravem
Guido
Wolfgg
Ahoj Renate,
moje voda z vodovodu má přímo z kohoutku pH 7,4 a po reverzní osmóze naměřím 6,4 (obojí jsem právě znovu změřil skleněnou měrkou). To bude způsobeno rozpuštěným CO₂, protože u vysoce čisté vody stačí i malé množství k tomu, aby se hodnota pH výrazně posunula.
Všechny komerční vývojky obsahují pufrovací látky, které určitě nemají žádný problém si s tím malým množstvím CO2 (přesněji: vznikající slabou kyselinou uhličitou) poradit. Když si vzpomenu na svá měření hustotních křivek při vývoji RODINALem 1:200, okamžitě by mi tam padly do oka nevysvětlitelné výkyvy (od 0,1 D). Z mého pohledu tedy neexistují žádné obavy z toho, že by se v laboratoři mělo vše vyrábět z vody z reverzní osmózy, a to i vysoce zředěné vývojky jako RODINAL 1:200.
S pozdravem Wolfgang
jochen53
Dobrý den,
velmi mnoho vývojek obsahuje buď jako stabilizátor siřičitan sodný (např. D-76 100 g/l!) nebo jako alkalickou složku uhličitan sodný, metaboritan sodný, tetraboritan sodný apod. Sodík v nich tedy stejně je. Pokud se nejedná o extrémně tvrdou vodu z vodovodu (např. Würzburg s cca 40° dH), nemělo by to malé množství sodíku, které se dostane přes filtr Brita, mít žádný vliv na proces vyvolávání. Sodíkové ionty samy o sobě se totiž chemicky na procesu vyvolávání nepodílejí, pouze anionty jako uhličitan, siřičitan, hydroxid atd.
Velmi vysoké koncentrace sodných solí (síran sodný) se používají/používaly např. v tzv. tropických vývojkách. Tam vysoká koncentrace soli působí proti silnému bobtnání želatiny při vysokých teplotách zpracování.
Hotové vývojky mimochodem obsahují látky změkčující vodu, tzv. komplexotvůrce, jako např. EDTA-Na4, HEDP nebo polyfosforečnany sodné (opět obsahují sodík!), takže destilovaná voda není nutná, ale ani neuškodí. Při vlastní přípravě je třeba tyto látky přidat sami nebo použít destilovanou vodu.
Je sice pravda, že hodnota pH rozhodujícím způsobem ovlivňuje kinetiku vyvolávání, ale navíc je nutná i určitá pufrovací kapacita, protože při redukci AgBr ionty H+ snižují hodnotu pH.
U vody pro přípravu je také důležité, aby v ní pokud možno nebyly žádné ionty těžkých kovů (měď, železo atd.). Ty katalyzují oxidaci látek ve vývojce a zkracují její trvanlivost. V hotových produktech je proti tomu také něco obsaženo.
Tvrdou vodu je třeba před přípravou vývojky převařit. Tím se sníží část tvrdosti vody – tzv. dočasná tvrdost – a vysráží se uhličitan vápenatý. Nechá se usadit a horní vyčištěná voda se slije. Navíc se vařením odstraní i rozpuštěný kyslík a vývojka neoxiduje tak rychle.
S vodou si tedy nedělejte zbytečné starosti.
Patrick
Dobrý den, moc děkuji za zajímavé odpovědi. Jakmile bude moje fotolaboratoř v provozu, provedu několik testů a podám zprávu o výsledcích. Je však dobré vědět, že si nemusím dělat přílišné starosti. S pozdravem, Patrick.