Ahoj Rolfe,
ten papír tehdy prostě nebyl papír s proměnlivou gradací, ale papír s pevnou gradací.
Ale vlastně ano, bylo to tam napsané... No, tomu teď moc nevěřím :-)
Sada filtrů se hodí všude a u papíru Ilford by to bylo pohodlnější, protože vede ke stejnému expozičnímu času u všech gradací (grad. 4 a 5 dvojnásobné) (vyhledávač: ilford filtersatz belichtungszeit).
Aha, to chápu.
Kontrast se dá změřit už pomocí papírového expozimetru, takové věcičky se sondou, kterou posouváte po základové desce. Ale mnohem důležitější by bylo naučit se vytvářet optimální negativy, aby stačila jen gradace 2 nebo 3. Protože jen tyto gradace poskytují maximum tónových hodnot. Vyšší gradace pak přicházejí v úvahu už jen pro speciální efekty.
Pozdrav Wolfgang
No, naučit se... ;-) Například zónový systém jsem už tehdy měl v malíku a většina negativů byla také docela vyhovující, ale tehdy jsem ještě pořád fotil spoustu černobílých momentek na kinofilm. Měl jsem k tomu jen fotoaparát s expozimetrem, tedy žádný automat. Proto z toho občas vycházely dost nevýrazné snímky. Kromě toho jsem tehdy měl docela rád ostré kontrasty. Jak jsem řekl, už je to nějaká doba...