Tandemfahren
Milá komunito!
Po delší pauze od zvětšovacího přístroje se k tomu zase vracím a vyzkoušel jsem si metodu Splitgrade.
To je snadné – můj RH StopClock si totiž dokáže časy zapamatovat, takže k tomu můj roztržitý mozek vůbec není potřeba.
Moje otázka zní: za prvé, nejsou vložkové filtry vhodnější (jinými slovy: je žlutý filtr „měkčí“ a magentový „tvrdší“ než filtry z barevné hlavy)?
Za druhé: pokud ano, dají se koupit sady pouze s filtry 00 a 5?
A za třetí: při prvním pokusu jsem prostě provedl expozici s plným žlutým filtrem a plným výkonem magenty. Je v tom z hlediska řízení nějaký háček? Myslím kvůli rozdílné hustotě filtrů?
Že gradace vypočítaná StopClockem je jen poezie, by mělo být jasné, ale mě to nic neříká.
Pozdravy od Franka
TR
Problém s vkládacími filtry spočívá v tom, že riskujete, že hlavu rozhýbete, když s ní uprostřed expozice manipulujete nebo vyměňujete filtry. U barevné hlavy vždy velmi opatrně nasazuji oba rohové filtry (ano, samozřejmě na maximum).
Nemyslím si, že by vkládací filtry byly k dostání i jako sada dvou kusů. Domnívám se však, že tyto vkládací filtry jsou lépe přizpůsobeny černobílému papíru než barevná hlava, respektive že díky nim máte k dispozici „konkrétnější“ rohové filtry a můžete tak ještě lépe ovládat lokální kontrast určitých motivů. Obecně jsem však u barevné hlavy nikdy nenarazil na žádné limity (a už vůbec ne v oblasti měkkého světla).
Přesto bych u Splitgrade nešmátral po žádné zásuvce na filtry – riziko, že by se tam hlava mírně posunula, by pro mě bylo příliš vysoké. Možná je to ale také tím, že mi ta zásuvka trochu drhne.
TR
Aha, co se týče hustoty: SAMOZŘEJMĚ musíš svůj expozimetr nejprve kalibrovat na maximální hodnotu pro magentu a poté na maximální hodnotu pro žlutou – a to zvlášť. Hodnoty černoty jsou zde při stejné hustotě (!) zcela odlišné!
Tandemfahren
Ahoj Thomasi,
?
teď, když to říkáš... zrovna jsem tu zásuvku vytáhl a zasunul zpátky, máš pravdu, pořádně to drhne. Možná to přece jen nebyl tak dobrý nápad.
?
K tématu hustoty a měření: měřím nanejvýš světla pro měkkou expozici a pak přidávám magentu, dokud mi nevyhovují stíny. Nic se už neměří, jen se porovnává s šedou škálou.
?
Díky!
?
Frank
TR
Jak jsem již zmínil, jsem vždy velmi opatrný. U zkušebních proužků otáčím knoflíky rychle, u finální zvětšeniny však po první expozici: zhluboka se nadechnu a opatrně a klidně otáčím oběma knoflíky, aby se mi nějak neposunula hlava.
€
Co jsem ale ještě nevyzkoušel: zhoršuje filtr držený pod objektivem viditelně kvalitu obrazu? Protože to by byla nejpohodlnější možnost.
Tandemfahren
No, pokud potřebuješ ruce na stínování a podobně, byl by tedy potřeba nějaký mechanismus pro uchycení.
V zásadě by bylo dobré vědět, zda tím trpí ostrost.
Dovolím si tedy zde zcela oficiálně zadat výzkumný úkol našemu členovi Timovi:
‘
Tihim!‘ Thomas a Frank mají otázku! Mohl bys nám udělat zkušební proužek?
‘
Díky,
‘
Frank
sputnik
Teď, když to říkáš... zrovna jsem tu zásuvku vytáhl a zasunul, máš pravdu, pořádně to drhne. Možná to přece jen není tak chytré.
To záleží hlavně na zvětšovacím přístroji, který používáš. Pokud je jeho konstrukce dostatečně stabilní a má nízké vibrace,
není výměna filtrů mezi expozicemi žádný problém.
Když mi někdy nestačí tvrdost, kterou dosáhnu s kombinovaným světlem, nasadím na něj kondenzorovou hlavu a tam také měním filtry několikrát za zvětšeninu.
Od té doby, co jsem jednou zažil, že zvětšenina byla ostrá jako břitva, i když jsem mezi oběma expozicemi pořádně narazil hlavou do zvětšovacího přístroje, už si s tím nedělám starosti.
Musím však dodat, že moje hlava M605 visí na sloupu M805, který má opravdu tankovou kvalitu.
sputnik
Zhluboka se nadechněte a opatrně a pomalu otáčejte oběma ovladači, abyste náhodou nepohnuli hlavou.
?
To s tím hlubokým nádechem mi přijde trochu přehnané. Vždyť ten zvětšovací přístroj přece nedržíš v ruce.
Když běží polohovací motor hlavy s děleným stupněm, jasně pocítíš vibrace, když položíš ruku na hlavu.
Zvětšovací přístroj by však měl být konstruován tak, aby byl tak málo náchylný k vibracím, že tyto lehké vibrace ihned po skončení utichnou.
Pokud je však tak vázavý, že se posune dokonce i při otáčení filtrů, pak bych při dnešních nízkých cenách opravdu hledal něco pořádného.
Jinak je práce spíš otravná, nebo ne?
TiMo
Tihim!? Thomas a Frank mají dotaz! Mohl bys nám udělat zkušební proužek?
€
€
€
Ahoj Franku,
dnes jsem provedl test.€
Použil jsem Stoufferův šedý kalibr pro průsvit a dopadající světlo. Stanovení gradace podle Lambrecht Way Beyond Monochrome Second Edition, strana 308.
Papír: ADOX MCP
€
S plnou magentou na LPL dosahuji 1,0 log. Gradace 2,5.
S filtrem Paterson stupeň 5 pod objektivem na 0,9 log. Sotva gradace 3.
S oběma filtry rovněž 0,9 log.
€
Naposledy, když jsem se pokoušel překročit stupeň 3, to dopadlo podobně. Opravdu tvrdý kontrast 0,6 log se nedá dosáhnout. Mezitím mi už je jedno, jaké jsou hodnoty.
€
Timgruss
Tandemfahren
Ahoj Time,
moc děkuju, ale to je fakt hrozný... až přijdu domů, změřím si proužky z Kaiser-Bomberu a porovnám MGIV s MCP.
Nemáš k porovnání nějaký jiný papír?
S pozdravem, Frank
Tandemfahren
Takže: Kaiser VCP7002, Stoufferův klín v třetinových krocích na MGIV a Adox MCP s plnou expozicí magenty dává:
?
???????? ------------bubnový úder-------------
?
pro oba papíry 0,6logD Exposure Range (jak se to vlastně řekne v němčině?), tedy stupeň 5, jak je uvedeno v knize. Nedokázal bych ty listy rozeznat.
?
Dneska jsem na eBayi sehnal sadu filtrů Ilford za pár korun (a EOS 3, skoro zadarmo! Jupí!). Bohužel až po testovacích proužcích. Budu informovat.
?
Takže Time, tvůj MCP je plesnivý, nebo co? Na „mém“ milovaném LPL to zjevně není, jinak by ta filtrační fólie musela něco přinést, ne?
?
Nüchtli,
?
Frank
TiMo
Ahoj Franku,
ten problém s nízkým kontrastem jsme už přece měli před pár měsíci.
Na zvětšovacím přístroji to určitě není, protože můj druhý zvětšovací přístroj dává stejné výsledky.
To by pak muselo být špatné všechno moje papíry MCP. Všechny balíčky se zatím chovají stejně.
V nejbližších dnech vyzkouším papír Foma a Easy Print.
?
S pozdravem Tim
TR
To s tím hlubokým nádechem mi přijde trochu přehnané. [...]
Jinak je ta práce spíš otravná, nebo ne?
Ahoj. Ne, to dělám jen při finální zvětšenině. Na takovém snímku sedím asi tři hodiny. Takže to přehnané otáčení filtrů na konci už nic nezmění. Je to podobné jako uvažování, že u fotoaparátu vždy použijete předběžné spuštění závěrky: už pět minut stojíte před motivem a vše jste změřili a nastavili. Tak prostě použijete předběžné spuštění, abyste nic neriskovali. Čas máte stejně.