checkat
Ahoj, členové fóra, ;)
jsem tu nový a ze zdvořilosti se krátce představím. Jmenuji se Alex, právě jsem dokončil studium designu a v závěru studia jsem „znovuobjevil“ radost z fotografování (úvodní semináře na univerzitě mi ji tehdy trochu vzaly) – hodně jsem si hrál a pracoval s digitálem (hlavně jako asistent) a starý Revueflex mi ležel spíš ve skříni. Pak jsem po trochu hledání a jako malý bonus pro focení našel Mamiya Universal v dobrém stavu s 6x9 zadní částí a Polaroidovým zadním dílem.
S tím bych teď rád trochu experimentoval. Objednal jsem si snímky do fotoaparátu, ale také svitkový film. HP5 Plus a Portra 160 a jeden diafilm Fuji 400x.
Jak jsem řekl – Polaroidy jsem chtěl použít jako „vtip“ pro portrétní focení nebo pro ten správný look – ale 120ku 6x9 bych rád trvale používal pro konkrétní, volné projekty. Ty mohu např. digitalizovat v dobrém plochém skeneru Epson, poté, co je nechám vyvolat. To by byl první plán.
Během studií na univerzitě jsem si však (zpočátku pro černobílé fotografie) užil spoustu zábavy (ano, nakonec přece jen) s zvětšovacím přístrojem a dokážu si představit, že bych si pořídil malou výbavu pro jednotlivé zvětšeniny. Moje otázka na vás – je tu někdo v podobné situaci? Jaký je váš pracovní postup? Co byste mi poradili (narychlo jsem našel jen zvětšovací přístroje do max. formátu 6x6), jaké jsou klasické začátečnické chyby? Jaká zařízení a papíry by se mohly vyplatit?
Jsem zatím otevřený a rád si vezmu k srdci všechny dobré rady :)
Díky a pozdravy
Alex
Tandemfahren
Ahoj Alexi, vítej ve světě těch, co se drží minulosti!
?
No ty máš ale nervy, hned začít s foťákem 6×9, nestačilo by nějaké běžnější řešení, třeba KB na tužku nebo 6×7??? To není kritika, sám se trestáš nejlíp :-)
?
Jak jsi už zjistil, zvětšovací přístroje a V-objektivy pro formáty větší než 6x6 jsou vzácnější a dražší. Teď to musíš překousnout... (pokud tedy nezvětšuješ své negativy s maskou 6x7, což mi nepřipadá nerozumné)
?
Svou pracovní dílnu by sis měl podle svých možností raději zařídit sám, myslím, že už víš, co je k tomu potřeba z plechovek, lahví a van?
Pro základní znalosti, pokud jsou nutné, by sis měl sehnat trochu literatury, fórum podle mého názoru není pro to vhodným médiem.
?
Pokud to chceš vědět přesně, mohu ti vřele doporučit tlustou bichli „Way Beyond Monochrome“ od Lambrechta/Woodhouse.
?
Možná ti mohu dát jednu konkrétní radu: zkus od začátku u expozičních časů při použití zvětšovacího přístroje uvažovat v krocích místo v sekundách (kdybych to tak jen udělal...)
K tomu existuje opravdu promyšlený časovač, StopClock od RH Design („náhodou“ od Chrise Woodhousea).
?
Ve všem ostatním se můžeš prostě řídit mainstreamem, stejně jako jsi to už udělal při výběru filmu.
?
Tak tedy – jdi do toho s vervou a užij si to!
?
Frank
checkat
Ahoj Franku,
díky za rychlou odpověď! Haha, to mi fakt jde docela dobře – u formátu 6x9 jsem se k tomu ale dostal víceméně oklikou přes Packfilm. Mamiya je totiž sestrou Polaroidu 600SE a tam byl prostě „takový ten zadní díl“ vedle toho vlastně důležitého Polaroidu – ten 6x4,5 bych teď musel dodatečně pořídit ;P A pro úplně první pokus tu v nouzi ještě čeká AE-1 😉
Pro HP5 mám sice představu, ale to bude prozatím jen začátek zábavy v temně.
Nicméně si tu doporučenou knihu rád pořídím. Mám chuť na odborné čtení. A přesně ty tipy pak (spolu s tvými zkušenostmi na závěr) dostaneš právě na fóru. Pamatuju si to ještě z toho skvělého kytarového fóra, kde se diskuse točila spíš kolem 2x12 a 4x12 než kolem 6x9 a 35 ;)?
S mainstreamem jako vstupem jsem si vedl taky docela dobře ;) – a později, s trochu většími zkušenostmi, jsem si mohl vybírat jen to nejlepší. Nicméně by mě samozřejmě lákal pohled do budoucnosti. Vzhledem k tomu, že volné analogové projekty mohou být klidně trochu okrajové – jaké filmy nejsou mainstreamové a podle tebe by stálo za to je časem vyzkoušet? Nassplatte ale prozatím nechám být 😉
Do toho!
Díky a pozdravy!
Tandemfahren
Ahoj Alexi,
tvůj přístup zní celkem rozumně. Na základní znalosti je ale Lambrecht dost hlubokomyslný, na to existuje spousta starých knih, třeba antikvariátních (např. Booklooker).
Pak si přidej tipy z fóra a užij si to, ale s opatrností, protože spousta věcí z fór je ve skutečnosti smyšlená nebo se alespoň těžko hodnotí.
Černobílé filmy bych ti doporučil vyvolávat sám hned od začátku, což jsi asi už udělal. A měl bys mít pořádný stativ (a samozřejmě ho používat...).
Co je na materiálu neobvyklého/netradičního? Hodně věcí, více či méně. Co se týče snímání, např. černobílé diapozitivy, ortofilm, IR, film s vysokým rozlišením, křížové vyvolání...? Co se týče laboratoře: lith print, kyanotypie, kolorování a tak dále...
Fotografie je dlouhá klikatá cesta s mnoha odbočkami!
Ale abys mohl vychutnat ty vedlejší cesty, je někdy užitečné znát hlavní trasu. Jako třeba HP5 v D76, Durst/Kaiser/Dunco/Rodagon, Ilford MGIV, NEUTOL.
Někomu to stačí na celý život a nemusí to být vůbec špatné. Někdo také hraje celý život na stejné staré banjo a je mistrem.
Označit AE1 za nouzové řešení považuji mimochodem za arogantní urážku :-)
Je to seriózní nástroj. Ani ty maličké hoblíky od loutnaře nejsou hračky, i když v mých tlustých prstech k ničemu nejsou.
Jo a pro Mamiyu jsou k dispozici zadní části pro formáty 6x4,5, 6x6 a 6x7, právě jsem to viděl.
Dej do toho,
Frank
Gast
Ach jo, v tom posledním příspěvku je tolik pravdy… Ulice, banjo, hoblík – ta metafora se mi líbí!
Díky!
Max