Analogfotograf
Cześć, wywoływanie filmów w formacie 35 mm i zwojowych to dla mnie zupełnie nowa dziedzina. Powoli się w to wdrażam... Chciałbym zapytać o jedną rzecz. Co się stanie, jeśli nie nawinę filmu zwojowego lub 35 mm na szpulę, tylko po prostu go zwinę i włożę w ten sposób do pojemnika?
Pozdrawiam, Ludger
MirkoBoeddecker
W takim przypadku środek chemiczny nie pokryje kliszy równomiernie, a Twoja klisza stanie się niejednolitym eksperymentem.
TiMo
Jeśli nie wiadomo, do czego służy ta szpula:
Nie nawijają one filmu tak, jak jest on ułożony w kasecie, lecz pozostawiają między zwojami kilka milimetrów odstępu. Dzięki temu środki chemiczne mogą dotrzeć do wszystkich części filmu.
piu58
Film się skleja. Nie uzyskuje się nic nadającego się do użytku, może poza samym końcem rolki.
€
Moje pierwsze eksperymenty z filmami przeprowadzałem 40 lat temu bez kasety (brak pieniędzy). Wywoływałem film, zwijając go luźno w kulkę. Dzięki temu przynajmniej większość negatywów nadawała się do użytku. Nie wolno dopuścić do sklejenia się taśmy. Nawiasem mówiąc, w dużych laboratoriach filmy zawiesza się w ramkach.