marga Ahoj všichni, ? před několika měsíci jsem začal vyvolávat své negativy sám. Jelikož jsem zpočátku nezohlednil všechny kroky potřebné pro co nejdelší trvanlivost (2 ustalovače, lázně HypoClear atd.), rád bych se zeptal: Lze negativy vyvolané před asi půl rokem ještě jednou „dopracovat“, tj. dodatečně je propláchnout, namočit do lázně HypoClear, případně dokonce selenovat? Bude to mít ještě požadovaný účinek, nebo to dokonce způsobí nějakou škodu? ? Předem moc děkuji za vaše odpovědi! Marga
piu58 Po půl roce to rozhodně ještě jde. S důkladným vypláchnutím by se nemělo příliš dlouho otálet, protože jinak dojde k nevratným chemickým procesům (tvorba Ag₂S). Nicméně je lepší vypláchnout to pozdě než vůbec. Hliněné předměty lze glazovat i po letech.
Commander8x Jsi si úplně jistý, že chceš negativy dodatečně upravovat? „Selentoner“ mi zní spíš jako zvětšenina (pozitivy). ? Negativy se (za předpokladu správného zpracování) dodatečně upravují vlastně jen tehdy, když je chceš zesílit (protože jsou příliš světlé) nebo zeslabit (protože jsou příliš tmavé). ? S pozdravem Matthias
Gast Jsi si úplně jistý, že chceš negativy dodatečně upravovat? „Selentoner“ mi zní spíš jako u zvětšenin (pozitivů). ? Negativy se (za předpokladu správného zpracování) vlastně upravují dodatečně jen tehdy, když je chceš zesílit (protože jsou příliš světlé) nebo zeslabit (protože jsou příliš tmavé). ? S pozdravem Matthias Negativy lze zesílit i pomocí selentoneru. Viz kniha Ansel Adamse „Das Negativ“ nebo také zde: http://www.ferguson-photo-design.com/alternative/tutorial-a14.php ? ? S pozdravem Wolfgang
sputnik Přesně tak. A v původním příspěvku nebyla o zesílení ani zmínka. Jde pouze o trvanlivost při archivaci. Od Selentonu bych se raději držel dál.
Bonderer Dodatečné promývání je rozhodně možné. Hypo Clear Bad je prostředek na promývání, vhodný spíše pro barytový papír než pro filmy. Ohledně stabilizace a archivní trvanlivosti se názory liší. V anglosaském jazykovém prostoru se spíše používá selenová lázeň, nikoli k tónování, což samozřejmě také jde, ale ke zlepšení archivní trvanlivosti, jako stabilizátor obrazového stříbra. Toner a archivace vyžadují různé ředění. V staré Evropě se pro stejný účel spíše používá AGFA Sistan, který pak působí také jako smáčedlo, nebo jeho nástupnické produkty. Co se nakonec použije, je však na každém jednotlivci. Neexistuje žádná absolutní pravda.
ThomasPauly Pokud bylo původní zpracování provedeno podle pokynů výrobce, pravděpodobně se v zájmu archivní trvanlivosti nedoporučuje žádné dodatečné ošetření. Rizika spojená s manipulací (poškození vrstvy, ulpívání prachu) pak pravděpodobně nejsou v žádném rozumné poměru k hypoteticky lepší trvanlivosti. € V rodinném archivu mám zděděné černobílé negativy, které sahají až do počátku 50. let. Mnohé z nich byly vyvolány u fotografického obchodníka, který (snad) pracoval podle pravidel umění, ale (pravděpodobně) bez použití pásů a šle při fixaci a praní. Dosud jsem nezaznamenal žádné poškození. Materiál byl skladován za běžných podmínek v obytných prostorách. € Oprava nepovedených negativů (zesílení, zeslabení) nebo dodatečná fixace a/nebo praní nedbale zpracovaných filmů je samozřejmě jiná věc. € S pozdravem € tepe
Commander8x Negativy lze zesílit také pomocí selenového tonera. Ano, to vím také. Co jsem vlastně chtěl říct: správně exponovaný a zpracovaný negativ nepotřebuje žádnou dodatečnou úpravu.
marga Bylo mi jasné, že Selentoner ten negativ pak zesílí. Zajímalo mě hlavně to, jestli je vůbec možné, nebo zda by se mělo, „znovu namočit“ negativy, které už jednou prošly zpracováním. V tomto smyslu vám tedy moc děkuji za vaše četné a užitečné odpovědi! € Marga