Neutrino
Vážení členové fóra,
k analogové fotografii jsem se dostal teprve před asi třemi lety. Impulsem byly dvě staré zrcadlovky (Yashica J5, Minolta SRT 101b), které mi babička dala, abych je prodal na eBayi. K prodeji však nikdy nedošlo, protože jsem se do těchto fotoaparátů během chvilky „zamiloval“ a tak jsem se dostal do světa (analogové) fotografie. Filmy si vyvolávám sám teprve asi dva roky, přičemž musím přiznat, že jsem zatím bohužel neproběhl tolik expozic, kolik bych si přál. Lze mě tedy rozhodně ještě označit za začátečníka. Stále hledám filmy a vývojky, které mi vyhovují. Z tohoto důvodu se zatím nacházím ve fázi experimentování.
?
V zásadě se mi líbí filmy a vývojky, které poskytují vysoké rozlišení a velmi jemné zrno (výjimky potvrzují pravidlo). Proto se také snažím sžít se s T-Max 100. Svůj první T-Max 100 jsem vyvolal v Tetenal Ultrafin Plus. S výsledkem jsem nebyl úplně spokojený. Relativně (ve srovnání s Fuji Acros 100) hrubé zrno a hodně „vpíchnutého“ prachu na filmu. Za ten prach asi nemůže vývojka, ale u jiných filmů jsem tenhle problém neměl.
?
Každopádně jsem si na Ultrafin Plus nikdy úplně nezvykl (ani u jiných filmů). Kromě toho je nyní vyčerpán a nemá už smysl se na tuto vývojku testovat, protože byla firmou Tetenal vyřazena z nabídky a nahrazena Ultrafin T-Plus, i když v zásadě považuji za chvályhodné, že i větší firmy jako Tetenal stále uvádějí na trh nové produkty.
?
Takže, zkrátka a dobře, rád bych v dohledné době vyvolal T-Max 100 a zajímalo by mě, kterou vývojku mi doporučíte. Na výběr je Adox ADX a Kodak X-Tol. S ADX jsem zatím velmi spokojený u středního formátu (6x7). Velmi dobrá ostrost a přesto ještě docela jemné zrno. X-Tol jsem zatím nikdy nezkoušel, ten bych si musel nejdřív namíchat. U ADX bych se trochu obával, že u malého formátu bude zrno příliš hrubé a nevyužije se plně citlivost filmu. Dosud jsem totiž měl dojem, že jmenovitá citlivost není skutečně dosažena, a T-Max 100 jsem provedl s expozicí na ISO 100.
?
S X-Tolem nemám vůbec žádné zkušenosti. Navíc se nabízí otázka, zda ho použít neředěný, v poměru 1:1, 1:2, nebo dokonce 1:3. Mnozí na internetu přísahají na poměr 1:2 nebo vyšší a tvrdí, že zrnitost se dramaticky nezvýší, ale ostrost výrazně stoupne. Na druhou stranu jiní tvrdí, že X-Tol má stejnou ostrost při ředění 1:1 a má ještě jemnější zrno. Co si o tom myslíte?
?
Je tu někdo, kdo má zkušenosti s oběma vývojkami, možná dokonce s tímto filmem? Uvědomuji si, že se mi možná dostanou zcela odlišné subjektivní názory. To ale nevadí, rád si z toho utvořím vlastní názor.
?
TiMo
Ahoj Neutrino,
nevím, jestli má smysl ptát se, co si ostatní myslí o kombinaci filmu a vývojky.
Máš přece ADX. Prostě vyfoť pár zkušebních snímků (nemusíš přece vyfotit celý film) a vlož je do ADX. Pokud se ti výsledek bude líbit, máš hledání za sebou.
€
Osobně mám rád T-Max 100 v Moersch Eco.
€
Timgruss
sputnik
S X-Tolem zatím nemám vůbec žádné zkušenosti. Navíc se nabízí otázka, zda ho použít neředěný, v poměru 1:1, 1:2, nebo dokonce v ředění 1:3. Mnozí na internetu přísahají na ředění 1:2 nebo vyšší a tvrdí, že zrnitost se dramaticky nezvyšuje, ale ostrost výrazně stoupá. Jiní naopak tvrdí, že X-Tol je stejně ostrý při ředění 1:1 a má ještě jemnější zrno. Co si o tom myslíte?
€
Je mi jasné, že se mi možná dostanou zcela odlišné subjektivní názory. To ale nevadí, rád si z toho utvořím vlastní názor.
€
€
Promiň, ale tomuto přístupu moc nerozumím.
Na internetu jsi četl prakticky všechny možné protichůdné názory uživatelů.
Teď bys to chtěl slyšet znovu tady, abys si z toho utvořil vlastní názor.
Proč si a ostatním neušetříš opakování subjektivních názorů a rovnou si nevytvoříš vlastní názor na základě informací, které jsi již našel na internetu?
Otto
TMax100 dává s Xtol skvělé výsledky. Po 2 minutách předehřátí (na 24 stupňů) používám ředění Xtol 1+3 při teplotě 24 stupňů (500 ml na jeden film). Doba vyvolávání 11 minut; protřepávání: 15 sekund naklonit, poté každých 30 sekund 3x důkladně protřepat. Dosáhne se citlivosti 100 ASA. Velmi doporučuji fixaci ve dvou lázních. Dvojnásobná doba čištění v ustalovači 1, poté jednoduchá doba čištění v ustalovači 2.
Hodně úspěchů a srdečné pozdravy,
Otto!
ThomasPauly
Film T-Max 100 jsem vyvolal v klonu X-Tol, roztoku Foma Excel (1+2). Po vizuálním posouzení zvětšeniny formátu 30×40 z negativu formátu 35 mm poskytla tato kombinace nejostrější a nejjemnější zrno, jakého jsem dosud dosáhl s filmem třídy 100 ASA. Srovnání s filmem ADX nemohu provést. Každopádně je třeba poznamenat, že tato kombinace filmu a vývojky je zjevně velmi výhodná (zatímco jiný film s plochými krystaly, Foma 200, jsem s Excelem v uvedených hodnotících bodech shledal spíše průměrným). Pokud jde o reprodukci tónů, T-Max 100 však není mým favoritem; v tomto ohledu se mi zdá, že mezi plochokrystalovými filmy má navrch Delta 100.
S pozdravem
tepe
Neutrino
@sputnik: O X-Tolu jsem si skutečně už hodně přečetl a shromáždil jsem i spoustu názorů a recenzí. Právě proto jsem si tuto vývojku pořídil, protože se mi to, co jsem o ní četl, velmi líbilo. Je však obtížnější najít názory a zkušenosti, které se vztahují ke konkrétní kombinaci filmu a vývojky. Například u T-Max 100 s ADX jsem zatím našel přesně jeden příspěvek, kde se o této kombinaci píše. Ještě obtížnější to pak je, pokud jde o vlastnosti snímku, které si přeji (jemné zrno, vysoké rozlišení atd.). Navíc si myslím, že nebude tak zlé položit otázku znovu, i když už byla někde v nekonečných hlubinách internetu zodpovězena. Pokud bude každý jen hledat a nikdo nebude psát, nakonec už nic nenajdeme. Teď to říkám hodně zjednodušeně. ;-)
?
?
@Tepea Otto: Moc děkuji za vaše zkušenosti, už teď mi to velmi pomohlo! :-) Už jsem několikrát slyšel, že T-Maxy se musí fixovat dlouho, ale o metodě dvou lázní jsem zatím neslyšel. Jakou výhodu to přináší oproti tomu, když film prostě necháte déle ve fixačním roztoku?
?
Přeji všem krásný víkend!
TiMo
Jaká je v tom výhoda oproti tomu, když film prostě necháte ve fixačním roztoku déle?
?
?
Druhá ustalovač je prakticky čerstvý. První ustalovač odvede hlavní práci. Druhá ustalovač pak slouží jako pojistka, aby bylo skutečně vše zafixováno, pro případ, že by první ustalovač již nebyl dostatečně účinný.
Jakmile je první ustalovač vyčerpán, stane se druhá ustalovač první a připraví se nová druhá ustalovač.
ultra8
Film TMax 100 vyvolávám v roztoku XTOL 1+3, 16 minut podle metody Kodaku Kipp při teplotě 20 °C a jsem s tím docela spokojený. Více informací o roztoku XTOL najdeš v mé praktické recenzi:
€
http://www.joerg-bergs.de/kodak-xtol-praxisbericht-in-dritter-auflage/
Bonderer
Jen praxe dělá mistra. Vyzkoušejte to a pak se rozhodněte, co se vám líbí a co ne, a neztrácejte čas zbytečnostmi. Já – a to platí jen pro mě – používám téměř výhradně TriX a občas HP5 nebo FP4 a jen jednu vývojku. A pro někoho, komu smím vyvolávat filmy (fotoreportér), používám jen posílený TriX a RODINAL/ADONAL, on to miluje nade vše. Pak vyzkoušejte nejrůznější vývojky a zůstaňte u té, která vám nejvíc vyhovuje. Počítejte s tím, že budou i zdrcující výsledky, kdy bude nejlepší vývojku hned vyhodit, takže na testování kupujte co nejmenší balení. To se mi už několikrát stalo, ale když se to nelíbí, proč s tím ještě vyvolávat filmy? Raději to vyhodit. Sledujte, zda vám tato kombinace filmu a vývojky vyhovuje pro váš vlastní styl fotografie, a pokud ano, super. Ale to si musíte zjistit sami a ne každý vývojka vyhovuje každému filmu. Nezbývá než zkoušet, zkoušet a zkoušet.