moma
Vážení kolegové,
jsem tu nový, ale přesto už jsem ostřílený veterán.
Po 20 letech jsem znovu oživil svou Duku.
Všechno zase funguje, až na jednu věc.
Sušení Adox-Baryt (vysoký lesk).
Rád bych to dělal na skle a po nekonečném hledání na internetu a několika pokusech se mi nepodařilo, aby archy (18x24) s vysokým leskem spadly ze skleněné desky.
Důkladně vyčištěno, otřeno lihem, položen papír (namočený v mycím prostředku), jen lehce (i pevně) zarovnáno stěrkou a čekáno.
S louží lihu, bez (suchá louže lihu).
Dokonce i s lehkou emulzí oleje na skle (to přineslo zatím nejlepší výsledek) – přesto to samo nespadlo.
Buď pevně přilnuté jako beton, nebo lepkavé – nikdy to prostě nespadlo.
Během mého výcviku jsme to dělali každý den (však na chromových deskách a topných tělesech).
Ví někdo něco?
Prozatím srdečný pozdrav
Matthias
Gast
Před pár dny jsem na Paralelforu narazil na nekonečně dlouhé vlákno na toto téma, možná by nám mohla pomoci výměna názorů odtamtud.
€
Odkaz:
http://www.hobbyphoto-forum.de/t1478f66-Die-kalte-Hochglanztrocknung-von-barytovým papírem.html
€
a tohle:
http://www.hobbyphoto-forum.de/t6528f2-Hochglanz-heiss-und-kalt.html
€
Doufám, že to nevadí :-)
€
OLaf
moma
Díky, milý Olafe
€
Tyto odkazy už jsem si (takřka) „zapamatoval“.
Ale moc mi nepomohly.
€
Nějak to všechno vyšumí do ztracena.
U jednoho to fungovalo skvěle – u druhého tak napůl (jako u mě) a ten další to pak také vzdal, poté co mu jeho odborník na sklo vyprávěl něco o různých skleněných površích.
Ještě jeden chtěl všechno zapsat a neudělal to.
€
Nemůžu uvěřit, že „tekutá“ želatina teče do pórů skla, aby se tam usadila, protože to by to znamenalo, pokud bychom chtěli věřit neúplným výsledkům z těchto odkazů.
€
Spíš mě napadají chemické principy – o kterých se tam také zmiňují (ošetření chromové desky sodou (?) před prvním použitím).
Nevzpomínám si, kde jsem to četl – ale to mi přišlo pozoruhodnější než ta teorie o povrchu.
€
Možná ještě trochu zapracuji na své olejové technice (princip tuk/voda)
Extra Virgin a tak
€
;-)
jochen53
Dobrý den,
mám dojem, že jsem kdysi ve starých knihách o zvětšování četl, že při tom hraje zcela klíčovou roli smáčedlo, a to i u vysoce lesklých fólií používaných v suchých lisech. Prý se osvědčily zejména prostředky na bázi volské žluči. Dnes už se něco takového určitě nevyrábí.
Gast
moma
Milý Jochen,
?
Při procházení výše uvedených odkazů jsem narazil i na Ochsengalle.
Nebral jsem to až tak vážně.
To by bylo i to „chemické“ řešení, které jsem měl na mysli.
?
Takové věci také existují.
Viděl jsem/četl jsem, že si to lze vyrobit sám, a někde jsem na to narazil i v obchodě.
?
Podívám se na to.
?
(... a v každém případě to tady budu udržovat aktuální)
?
Díky
?
Matthias
?
?
PS: Ahoj Wolfgangu – to šlo rychle :-)
moma
Včera jsem sehnal hovězí žluč.
?
Vyčistil jsem skleněnou desku (mycí prostředek + líh). Stav: prakticky suchá.
Baryt jsem namočil do lázně s hovězí žlučí, nanesl na desku a stěrkou rozetřel. Navíc jsem ji osušil kuchyňským papírem.
Desku jsem postavil šikmo ke zdi.
Po hodině jsem se podíval. Horní okraj se odlepuje. Ca. 2 cm. Jo!
Další 2 hodiny i spodní okraj ca 2-3 cm.
Nahoře a dole se odlepilo samo.
?
Desku jsem pak přes noc otočil o 90 stupňů (tedy odlepené pruhy ležely vpravo a vlevo) a postavil ke zdi.
(k tomu mě přiměla nějaká podivná myšlenka)
?
Dnes ráno:
Nic se nestalo. Stav jako včera večer. Střed drží. Na stole nic neleželo.
Dalo se to sice odtrhnout – avšak s lehkou prasklinou ve tvaru mušle.
?
Teorie:
Vlastní váha (možná i vnitřní napětí – kdo ví?), která pomohla fólii zpočátku odlepit se shora, v případě otočení o 90 stupňů již nebyla dána.
?
Naděje umírá poslední.
?
Další krok:
Jako předtím – jen to nechat být a bojovat s tou mizerností. Odvést pozornost něčím jiným
(jak si všimnete: sedíme tady v Hesensku)
?
Plán B:
Pokud to také nepomůže, odšroubujeme zrcadlo v koupelně.
Teorie k tomu:
Želatinová vrstva se chce vyvíjet ve tmě – nebo mít příbuzné na dohled (stříbro).
?
(pokračování příště)
?
:)
moma
O 24 hodin později
Provedl jsem dva testy souběžně.
?
Jednou se sklem a jednou se zrcadlem.
Stejné postupy.
Tentokrát jsem je nechal stát (neotáčel jsem je ani nic podobného).
?
Výsledek:
Okraje se odlepily, střed drží.
?
Podařilo se mi je opatrně odlepit rukou, aniž by došlo k prasknutí skořápky.
Škrábance = 0
?
Na narozeninový dárek to možná stačí.
Praktické to ale není.
?
?
Další test: tvrdicí lázeň
?
LG
CPD
Ahoj!
Už delší dobu mám dojem, že sušení na lesk s dnešními papíry už nefunguje tak dobře, jak tomu bylo na počátku 80. let. Něco se tam muselo změnit, protože před mnoha lety se mi sušení na lesk dařilo bez problémů. Mimochodem, pro suché sušení jsme používali koupelnová zrcadla; náš lektor se při nějaké příležitosti dokázal „dostat“ hned několik desítek kusů.
Přeji ti hodně úspěchů!
S pozdravem!
CP
moma
Ahoj CP,
?
Díky za tvá povzbuzující slova.
?
<P style="margin-left:0px;">Ta věc s tužidlem mě naplňuje pozitivním přístupem.
<p style="margin-left:0px;">Dám vědět, až ten materiál dorazí.
<p style="margin-left:0px;">?
<p style="margin-left:0px;"> :)
moma
Ještě nepřišel.
CPD
Ahoj!
Na jiném fóru jsem našel ještě něco, co by ti mohlo pomoct. Možná ten příspěvek ale už znáš.
http://forum.phototec.de/read.php?3,213199,214297#msg-214297
Měj se!
moma
Ahoj
?
Díky za tvůj příspěvek.
?
Jak jsem naznačil na začátku: Myslím, že jsem se naučil nazpaměť všechno, co se k tomuto tématu dá na (německém) internetu najít.
A bylo toho překvapivě málo.
?
Během mého učení před asi 40 lety jsme to zvládali každý den (bez velkého povyku; prostě Agepon (smáčedlo, líh a horká chromová deska s plátěným hadříkem).
?
Mým cílem je teď tu věc znovu uvést do běžného používání. Bez velkých vědeckých a alchymistických výstřelků.
?
Ztvrdovač, který jsem si objednal, se ztratil někde na dálnici a já se teď musím nejdřív probojovat byrokratickou džunglí, abych se k němu dostal.
(Dám vědět, až bude tento test hotový).
?
?
Můj osobní názor je, že to záleží na síle a struktuře současných emulzí a že je případně možné je „vylepšit“.
Uvidíme.
?
A pozdrav
Matthias
sputnik
?
?
Můj osobní názor je, že to závisí na tloušťce a struktuře stávajících vrstev a že je případně možné je „vylepšit“.
Uvidíme.
?
Ne. Vylepšovat fotografické papíry není dobré. ;-)
moma
ups
moma
Polévka konečně dorazila.
Výsledek brzy v tomto divadle.
€
:-)
moma
Tak, milí přátelé.
€
Tvrdidlo se tedy dostalo na místo určení (Tetenal).
€
Hotovou zvětšeninu Adox MCC formátu 18x25 jsem na asi 10 minut ponořil do roztoku (v poměru 25 ml/l, jak je uvedeno), krátce opláchl vodou a tentokrát ji pomocí válcového lisku přitlačil na louži lihu. (dosud jsem k lisování používal vždy jen stěrku – tam samozřejmě není tlak tak vysoký).
Skleněnou desku (standardní 12 mm) jsem postavil šikmo na topení a šel na večeři.
€
Když jsem se vrátil, ležela zvětšenina [color=#ff0000]nádherně[/colo
lesklá na podlaze.
€
Teď už zbývá jen otestovat, zda to byl válečkový lis, nebo skutečně chemie (bohužel na lahvi nejsou žádné konkrétní údaje – ale bude to asi formalin nebo něco podobného).
To si ale může každý vyzkoušet sám.
€
Teorie o válcovacím lisu:
Vlákna i želatina v barytu jsou ve vlhkém stavu nabobtnalé a roztažené. Přiměřeným tlakem válcovacího lisu při nanášení se materiál roztáhne do šířky/délky a při schnutí se zase stáhne. Tím se odlepí od skleněné desky (odtud také ten praskavý zvuk, o kterém se píše v různých fórech).
Proto dnes provádím další pokus bez tužidla.
€
Pro ty, kteří mají rádi alternativy, ještě jeden recept na tužidlo, který jsem našel při svém výzkumu:
100 g kamenné soli rozpusťte v 1000 ml vody. 3/4 tekutiny, nasypte kamennou sůl a poté doplňte na litr.
(Díky autorovi)
€
Dále jsem také našel poznámku – pokud se má po fixaci/oplachování nebo po tónování zvětšeniny provést vytvrzení, je třeba vytvrzovač ještě 15 minut vyplachovat (Tetenal je kyselý) (trvanlivost).
Našel jsem také tip, že zpevňovač lze přidat buď do mezikoupele (prodlužuje fixaci), nebo do fixačního roztoku (přičemž někde bylo uvedeno, že fixační roztok by pak neměl být kyselý, protože zpevňovač již kyselý je (a roztok by pak mohl být vhodný k rozpuštění mrtvol)).
Kromě toho je třeba vzít v úvahu, že vytvrzení před fixací ztěžuje případné následné tónování (skvrnitost atd.).
€
Přeji hodně úspěchů a děkuji za živý zájem.
€
:)
TR
Moc děkuji za sdílení tvých výsledků! Je to velmi zajímavé.
moma
Dobře, budu upřímný.
Fungovalo to.
Ale jen dokud jsem pořádně nevypláchl chemikálie z tvrdidla.
Po důkladném praní to zase lepí.
?
PŘESTAŇTE OBJEDNÁVAT TVRDIDLO!
?
Mám nový trik.
Vypadá to slibně a funguje to úplně bez chemických přísad.
Měl by fungovat i se všemi značkami barytu.
Už žádné živočichy – už žádné vlny.
?
Prozatím v omezených velikostech
Matthias
moma
Pro všechny, kdo to chtějí vědět:
€
- žádná volská žluč
- žádný tvrdidlo
€
... jde o chromové zrcadlové povrchy.
€
O chromových fóliích, o kterých se občas mluví (v souvislosti s hřejivými sušičkami), nic nevím.
Ale vím něco o kovových deskách s chromovým zrcadlovým povrchem (galvanizace).
€
Kdysi jsem měl jednu z mědi na fotografování čipů s odrazem.
Na chromu nedochází k dvojitému odrazu (jako na zrcadlech nebo skle).
€
Stejná deska vysuší papírové fotografie do nejjemnějšího lesku, aniž by se slepily.
Stačí ji vyčistit (mycím prostředkem a lihem) a můžete na ni položit ten kousek.
€
Veselé Vánoce vám všem.
€
:-)