Rolf-Werner
Poté, co jsem vyvolal film Fomapan 400, se mi z plechovky náhle vrátil vývojka zelenozelená nebo zelenomodrá. I v zastavovači toho ještě dost zůstalo.
Má to vliv na další film? Mám ještě jeden ADOX, který jsem tím chtěl vyvolat.
Snad tu dneska někdo bude online :)
Rolf
Rolf-Werner
Film teď visí a schne: na nosiči není žádná barva, vyvolal se dobře. Byla to ta lepicí páska? Nebo se ta emulze takhle vybarvuje? Netuším.
Mám tam ještě protáhnout ten ADOX? Vlastně by to nemělo uškodit...
pittyman
Ahoj Rolfe,
to je zcela normální, ta barva pochází z ochranné vrstvy proti světelným odleskům. Jiný film, jiná barva.
Já osobně všechny své filmy předem oplachuji, čímž se ochranná vrstva z velké části odstraní.
Předmytí není u většiny filmů opravdu nutné, ale:
- dělám to tak už odjakživa, funguje to dobře a
- tím se vývojka dostane do správného teplotního rozmezí (20°C vývojka v
15°C studené nádobě je složitější než předmytí 20°C?)
Zpět k tvé otázce:
Většina domácích uživatelů používá svou vývojku pouze jednou. Výhodou je, že vždy
pracuješ s čerstvým roztokem a doby vyvolávání jsou tak vždy stejné. Pokud chceš
použít jednu vývojku vícekrát (pozor, ne každý roztok je k tomu vhodný),
musíš při každém dalším vyvolávání dobu odpovídajícím způsobem prodloužit, protože vývojka
se postupně spotřebovává a všechny látky jsou méně aktivní. Zbytečná námaha,
jak se mi zdá, pokud nevyvoláváš filmy komerčně a nesnažíš se udržet provozní
náklady na nízké úrovni.
Proč by sis tedy měl dělat starosti? Připrav potřebné množství, vyvolaj své filmy a
poté ho vylij do odpadu. Pokud máš obavy ohledně znečištění odpadních vod, můžeš
použít také ekologické vývojky (např. XTOL).
S pozdravem
Dirk
Rolf-Werner
No dobře, tak tam ještě ten jeden film pošlu.
Tentokrát jsem použil roztok D76 v poměru 1:1 a až do čtvrtého filmu to skvěle fungovalo. Podle technického listu by měl vystačit až na 12 filmů, já měl 5. To se počítá podle plochy v metrech čtverečních, ne podle počtu, a tam jsem s 50 % na bezpečné straně (když pominu kyslík a podobné věci při plnění).
Dřív jsem měl vždycky jen 1 film a pak jsem chemikálie vylil, více filmů jsem (téměř) nikdy neměl. Ale když to jde podle údajů, tak jsem si řekl... a nejdřív jsem vyvolal 3 FP4, žádný problém, pak Fomapan 400 a teď mi zbývá ještě ADOX. Foma se mimochodem povedla velmi dobře, pěkně sytá a kontrastní, takže vývojka na to ještě stačila.
Tak a teď navinu ADOX a na chvilku zmizím v temné komoře :)
Rolf
HenningH
Z technického listu společnosti Kodak:
„Pokud ředíte vývojku D-76 v poměru 1:1, nařeďte ji až těsně před použitím a po vyvolání ji zlikvidujte. [...] Naředěný roztok nesmí být opakovaně používán ani doplňován.
Jeden film 135-36 (203 cm) můžete vyvolat v 473 ml nebo dva svitkové filmy dohromady v 946 ml zředěného roztoku. Pokud vyvoláváte film 135-36 v nádobě o objemu 237 ml nebo dva filmy 135-36 v nádobě o objemu 473 ml, prodlužte dobu vyvolávání o 10 % (viz následující tabulka).“
Photux
Kromě toho je D76 tak levný, že podle mého názoru nestojí za to riskovat, že se film nevyvolá správně. Používám D76 v poměru 1:1 jako „standardní roztok“ a jsem s ním velmi spokojený. V plné láhvi s Protectanem vydrží roztok podstatně déle, než uvádí Kodak, takže rovnou kupuji balení o objemu 3,8 l.