Rolf-Werner
Dobrý večer,
ještě jsem nikdy nepoužíval smáčedlo, jak se to používá? Nebo: Jak to používáte vy? Zítra chci vyvolat pár filmů.
Kolik toho mám použít? Kdy to mám přidat do nádoby? Je třeba to předem naředit?
Díky za vaše rady.
Rolf
michael-kielgmxnet
Ahoj Rolfe,
?
Ředění by mělo být uvedeno na lahvi. U smáčedla není potřeba vysoká koncentrace, stačí pár mililitrů na litr roztoku. Důležité je, abys k přípravě použil destilovanou vodu, jinak by se i přes smáčedlo mohly objevit vodní skvrny.
Do plechovky by se to dávat nemělo. K ošetření filmů by se měla použít samostatná nádoba. Já to dělám takto: po praní filmu vyndám cívku s filmem z plechovky a vložím ji do odměrky. Poté do ní naliju smáčedlo. Počkám asi minutu a smáčedlo vrátím zpět do zásobníku. Cívku s filmem pak důkladně protřepu, aby se nejprve odstranila část ulpěného smáčedla. Poté film pověsím k sušení jako obvykle.
Cívku s filmem poté dobře opláchnu teplou vodou. To je důležité, aby se zbytky smáčedla neusadily.
Rolf-Werner
Aha – super! Díky. Teď mi to dochází.
Ne, na lahvičce jsou jen bezpečnostní pokyny, žádné doporučení k použití. Je to Baby-Adoflo. Možná proto, že je ta lahvička příliš malá.
S pozdravem
Rolf
wosis123
Podle obchodu FOTOIMPEX je na dětské lahvičce také uvedeno ředění: 1+400
(
http://www.fotoimpex.de/shop/fotochemie/ADOX-baby-ADOFLO-50-ml.html)
S pozdravem,
Hendrik
Sandra
Rolfe, 1 ml na 500 ml destilované vody je v pořádku. Já bych ale nejprve nalil vodu do nádoby, pak pomocí malé stříkačky odměřil 1 ml smáčedla, přidal ji do vody – opatrně, aby nevznikla pěna*! – a teprve poté do ní vložil cívku i s trubičkou. Nechal bych to působit 1–2 minuty, opatrně bych vyndal cívku i trubičku, setřásl bych je a film pověsil na co nejméně zaprášené místo, kde by mohl v klidu uschnout. Přes noc je to v pohodě.
(*Pěna by mohla zanechat skvrny)
Aha, k tvé otázce, kdy máš smáčedlo použít: po praní, jako poslední koupel.
Přeji ti hodně zábavy a úspěchů! Dej mi vědět, jak to dopadlo :)
S pozdravem
Sandra
GleisNeun
Díky za ten tip, Rolfe-Wernere! Tak jsem se taky dozvěděl o té destilované vodě. :)
Rolf-Werner
To je pravda! Teď to taky vidím, je to dokonce napsané na přední straně :)
No, nebyl jsem si jistý, jak s tím zacházet, ale Michael mi dal pár dobrých rad. Když s něčím takovým člověk ještě nikdy nepracoval...
S pozdravem
Rolf
Rolf-Werner
Ještě mě k tomu napadá: měli byste film před zaschnutím ještě jednou setřít gumovou stěrkou, nebo by to kvůli smáčedlu nebylo vhodné?
Rolf
michael-kielgmxnet
To stírání je taková věc: může to vyjít, ale nemusí. Pokud kleště nejsou stoprocentně čisté, snadno si způsobíte škrábanec. U filmů s emulzí, která je ve vlhkém stavu velmi měkká (např. filmy Efke), může navíc dojít k poškození emulze. Někteří místo kleští používají prsty, což má být prý bezpečnější.
Já považuji stírání za zbytečné. Po závěrečné lázni s smáčedlem film obvykle schne bez zanechání stop. Problémy mohou nastat nanejvýš v případě, že bylo smáčedlo příliš koncentrované nebo film schne v prašném prostředí. V druhém případě však ani stírání nepomůže.
Rolf-Werner
Dobře, tak to si to ušetřím. S těmi škrábanci už mám vlastně nějaké zkušenosti z minulosti. Prsty má člověk větší cit, když se tam dostane smítko prachu, hned to pozná.
Ale s tím smáčedlem to zkusím pověsit, uvidíme, jak to půjde.
S pozdravem
Rolf
Morte
Jen tak pro doplnění a abych opět ukázal, že existuje vždy více možností:
Jako smáčedlo používám ADOSTAB. Řídím se radou, kterou jsem kdysi četl, že smáčedlo se většinou dávkuje příliš silně (a pak zase vznikají skvrny/pruhy – podobně jako když se na sklenice nanese příliš mnoho mycího prostředku). Množství smáčedla tedy snižuji asi o 25 procent. I když používám tvrdou berlínskou vodu (a ne destilovanou vodu), mám tak pravidelně negativy bez pruhů, které suším ve sprchovém koutě bez stírání. Před zavěšením však z filmových cívek odstředím přebytečnou vodu tak, že plechovku několikrát silně vyklepu (do sprchy, jinak vznikají načervenalé skvrny), otočím o 180 stupňů a postup zopakuji. Jiní k tomu používají odstředivku na salát, já to nepotřebuji. Svou metodu používám bez problémů už léta.
Rolf-Werner
Tak, první film je hotový, šlo to dobře. Teď mě ale napadla ještě jedna otázka ohledně smáčedla: Nedá se ten roztok použít vícekrát? Byla by škoda vylévat po každém filmu půl litru destilované vody!
Nechám to tak a počkám na vaše odpovědi.
Rolf
Rolf-Werner
Jen tak pro doplnění a abych opět ukázal, že existuje vždy více možností:
Jako smáčedlo používám ADOSTAB. Řídím se radou, kterou jsem kdysi četl, že smáčedlo se většinou dávkuje příliš silně (a pak zase vytváří skvrny/pruhy – podobně jako když se na sklenicích použije příliš mnoho mycího prostředku). Množství smáčedla tedy snižuji asi o 25 procent. I když používám tvrdou berlínskou vodu (a ne destilovanou vodu), mám tak pravidelně negativy bez pruhů, které suším ve sprchovém koutě, aniž bych je otíral. Před zavěšením však z filmových cívek odstředím přebytečnou vodu tak, že plechovku několikrát silně vyklepu (do sprchy, jinak vznikají načervenalé skvrny), otočím o 180 stupňů a opakuji to samé. Jiní k tomu používají odstředivku na salát, já to nepotřebuji. Svou metodu používám bez problémů už roky.
Ach ano, odstředivka na salát :) Uvidíme, možná to taky někdy vyzkouším, ale teď jsem to v zásadě udělal tak, jak to tady popisuješ, jen jsem s ní netřásl tak silně, spíš jsem ji vyprázdnil, ale fungovalo to taky. Film tam vesele visí...
Rolf
Morte
Nemyslím tím rozložit, ale rozbalit, tedy ne tu věc někam jen tak hodit... ;) Hlavně aby na filmu bylo při zavěšování co nejméně vody.
michael-kielgmxnet
Své smáčedlo používám vždy asi rok a nikdy jsem neměl žádné problémy s jeho trvanlivostí ani s ničím podobným.
U mě se však stále jedná o starý dobrý Agfa Agepon. Smáčedlo od ADOXu by se však mělo lišit jen minimálně, co se složení týče – kromě pár povrchově aktivních látek v něm stejně moc není.
Rolf-Werner
Nemyslím tím „rozložit“, ale „rozbalit“, tedy ne tu věc někam jen tak hodit... ;) Hlavně aby na filmu bylo při zavěšování co nejméně vody.
Aha, jasně. Takže jsem to v zásadě pochopil správně :)
Rolf
Rolf-Werner
Své smáčedlo používám vždy asi rok a nikdy jsem neměl problémy s jeho trvanlivostí ani ničím podobným.
U mě se však stále jedná o starý dobrý Agfa Agepon. Smáčedlo od ADOXu by se ale složením nemělo příliš lišit – kromě pár povrchově aktivních látek v něm stejně moc není.
Ještě musím vyvolat 2 filmy, proto jsem si tu dávku zatím schoval. Kdy k nim přibudou další, to nevím. Proto jsem chtěl ten roztok vyhodit. (Jako další musím udělat nějaké zvětšeniny...)
Díky za radu!
Rolf