Rolf-Werner
Na dovolené jsem si pořídil kazetu Paterson se třemi cívkami a poté, co jsem si systém důkladně prohlédl, teď zkouším navinout starý, nerozstříhaný svitkový film. Jakmile se film jednou usadí v drážce, kuličky ho skvěle navíjejí dál. Přijde mi to naprosto geniální, něco tak elegantního jsem ještě neměl :-)
Ale jak film vložit ve tmě, aniž bych se díval: Existuje nějaký trik (kromě toho, že se s tím musí umět dobře manipulovat), který mi zatím uniká? Mám potíže dostat začátek filmu přesně na první kolejnici. Často to skončí tak, že jedna strana skončí na 2. nebo 3. závitu a druhá strana v kuličce.
Jo, a ještě něco: Ta černá trubička se musí vložit tak, aby rozšířená část byla dole v nádržce, chápu to správně? A jakým směrem se na ni navléknou cívky, je jedno?
Díky za všechny rady!
Rolf
Sandra
Ahoj Rolfe,
?
moje spirála Paterson má v místě, kde se navléká film, hmatatelné vyvýšení, tedy takovou malou hranu/roh. Je to těžké popsat, možná bych měl prostě pořídit fotku a zveřejnit ji. Vlastně to jde docela dobře.
?
Stříháš také rohy začátku filmu? Pak se navlékání daří ještě o něco lépe.
?
(quote)Jo, ještě něco: Ta černá trubička se musí vložit tak, aby rozšíření bylo dole v nádržce, chápu to správně? A jakým směrem se na ni navléknou cívky, je jedno? (/quote)
?
Jo, přesně tak to je.
?
Hodně zábavy s tímhle kouskem!
?
Pozdrav
Sandra?
Rolf-Werner
Ahoj Sandro,
díky za tipy. To s tím ořezáváním znám ještě z dřívějška, z těch primitivnějších krabiček, co jsem tehdy měla. Někdy se ve tmě špatně odhadne, a pak z toho vylezou docela obrovské rohy, které taky zrovna nepomáhají...
Ale tahle krabička s kuličkami vtahuje film tak pěkně i s nezaříznutými rohy, že bych si ráda ušetřila to stříhání. To tady ani není ten skutečný problém. Film se prostě chce srolovat a při tom mu začátek rád skočí o kousek dál. Když se na to nemůžeš dívat, může jedna strana snadno přeskočit o jednu nebo dvě otáčky na cívce. Ve tmě to také není dobře cítit, to je můj dojem po několika pokusech se zavřenýma očima. Proto se ptám, zda snad výrobce nedává nějakou radu, jak to udělat nejlépe.
Ale ještě trochu cvičím. Rohy pro navlečení jsem samozřejmě zaznamenal, dá se to cítit i prsty. To ale moc nepomůže, když ve tmě nevědomky držíte cívku šikmo.
S pozdravem
Rolf
Sandra
Ahoj Rolfe,
tady opravdu pomáhá jen cvičit, cvičit a cvičit. Vezmu cívku do levé ruky, ukazováček a palec položím na každý jeden roh, abych měl správnou polohu, a pak vezmu film do pravé ruky, opět palcem a ukazováčkem, a zasunu ho dovnitř, poté ho „přijmu“ levou rukou a zatáhnu ho o pár centimetrů. Pak je ve správném smyčku. Jakmile je to zajištěno, začnu obě části cívky otáčet proti sobě.
Ještě ti dám jednu radu: pokud se ti po několika vyvoláních filmy přestanou dobře navíjet, můžeš cívku „namazat“ trochou grafitu (z tužky – ale jen velmi málo a opatrně s ní přejížděj po závitech). Pak to zase půjde hladce. Tuto radu jsem kdysi našel na apug.
Film i cívka musí být také úplně suché. Vždy nosím bavlněné rukavice, protože navíjím filmy v obalu na výměnu. Rychle se mi potí ruce, zejména v létě, a na filmu samozřejmě nechci mít mastnotu ani otisky prstů.
Doufám, že ti moje tipy trochu pomohou. Cívka Paterson je opravdu dobrá. Tu svou používám už dobrých 10 let.
S pozdravem Sandra
Rolf-Werner
Ahoj Sandro,
děkuji za skvělé tipy. Když jsem si přečetla tu část o tužce, musela jsem se usmát: Teď už vím, proč mají cívky v závitech tenký šedý okraj...
Na krabičku mám 3 cívky, ale u svitkového filmu se tam vejde jen jedna. Proto mám ještě 2 suché pro další filmy. Do té doby by měla být ta první zase suchá.
Nevíš, jestli k tomu patří nějaká hadička na zalévání? Bylo tam několik hadiček, jedna by mohla pasovat, proto se ptám.
Pozdravy
Rolf