marga
Ahoj všichni,
nedávno jsem poprvé vyzkoušel plochý film CMS 20 II ve formátu 4 x 5".
Vyvolávání proběhlo v nádobě Combi Plan s vývojkou ADOTECH II, zastavení v ADOSTOPu a fixace v Tetenal Superfixu při doporučené době a ředění. Při prohlížení ještě vlhkých negativů mi okamžitě padl do oka olejovitý lesk na straně nosiče všech negativů, který zůstal i po koupeli v HypoClear a v suchém stavu.
Má někdo představu, odkud tento lesk pochází a jak by se dal odstranit?
Mnohokrát děkuji a srdečně zdravím,
Marga
pittyman
Ahoj Marga,
?
Zeptám se na to trochu hloupě... protože to z tvého příspěvku nebylo úplně jasné.
Zdá se ti, že na zaschlých negativech je nějaký lesk, který se jeví jako lesklý.
Jaký je negativ na dotek? Suchý, nebo lesklý?
?
Lesklé/lepkavé negativy jsem v zaschlém stavu ještě nikdy neměl a
si to dokážu jen těžko představit. Už jsi někdy dělal zvětšeninu?
?
Dirk
marga
Ahoj Dirku,
moc děkuji za tvůj dotaz.
Negativy se lesknou nebo třpytí pouze v olejových barvách, na povrchu se ale chovají zcela normálně, tedy NEJSOU lepkavé ani nic podobného.
Kontaktní kopie jsem už také vyrobila a vyšly bezchybně.
Ten lesk mi ale přesto není úplně po chuti a pro další vyvolávání bych ráda věděla, jak se mu mohu vyhnout.
S pozdravem
Marga
pittyman
Ahoj Marga,
sám jsem tento CMS ještě nepoužíval, takže k tomu nemůžu říct nic konkrétního. Podle toho, jak to popisuješ, by to mohlo být zcela normální, tím spíš, že
tento „lesk“ nemá na výtisky žádný vliv. Mohla by ses zeptat přímo
našeho správce, aby se případné nejasnosti vyjasnily.
S pozdravem
Dirk
michael-kielgmxnet
Dokážu si představit, že jde o podobný jev jako Newtonovy kruhy, které známe ze skenování, když se negativy položí přímo na sklo.
Mírné prohnutí filmu způsobuje v materiálu napětí, které ovlivňuje lom světla, a proto vzniká olejovitý lesk. To by pak bylo zcela normální, při zvětšování by se tento efekt neměl projevit.
marga
Ahoj,
moc děkuji za vaše odpovědi!
@Michael: Zpočátku mi to připadalo velmi logické, ale ještě jednou jsem ten lesk prozkoumal a zjistil jsem, že je nezávislý na dopadu světla nebo pohybu negativu. Zůstává vždy stejný, je tedy „pevně“ usazený na povrchu negativu, pokud chápeš, co tím myslím...?
Proto jsem se ještě jednou zeptala přímo u FOTOIMPEXu a tam jsem navíc dostala informaci, že CMS 20 reaguje velmi citlivě na nečistoty. Teď provedu ještě jednou zkušební vyvolání s extra důkladně vyčištěnou vanou a destilovanou vodou.
To je prozatím vše
s pozdravem,
Marga