Jednoho dne tohle:
?
?
(...) jsme provedli korekci a snížili tvrdost emulze, což přineslo trochu větší maximální černou a přibližně 1,5 stupně v nejvyšších gradacích.
?
?
Všechno, co bylo vyrobeno v roce 2013, má tedy opět původní maximální gradaci
(...)
?
S pozdravem,
?
Mirko
?
?
A druhý den tohle:
?
Gradace se však nezměnila. Stejně tak citlivost. Vyskytly se mírné rozdíly ve filtrování ve vysokých gradacích, které si všimlo celkem asi 5 osob, a které se lišily v závislosti na stáří a stejně by se objevily s postupujícím stárnutím
(...)
?
S veškerou úctou, Mirko: Kdo se
v tom má vyznat?
Papír byl mezitím o 1,5 stupně měkčí, ale na gradaci se nikdy nic nezměnilo. Pouze na filtrování.
Měli bychom tedy pro stupeň 5 jednoduše vložit filtr 6,5?
?
Ale mně tady vůbec nejde o zvýšení nebo snížení gradace.
?
Jde mi o
ten postoj, že si toho stejně nikdo nevšimne, kromě pár podivínů.
To mi přijde tak mimo.
Proč tedy inzerujete „nejvyšší gradaci na trhu“, když na tom stejně nezáleží a všimne si toho jen 5 lidí?
Když ILFORD nebo FOMA něco změní na emulzi a nic nekomunikují, je to samozřejmě stejně nepříjemné, ale oni nesedí tady v Německu za rohem a neprovozují vlastní fórum, kde sice zveřejňují pěkné příběhy o výrobním procesu, ale změny vlastních produktů, které by pro praktiky mohly být velmi užitečné, si nechávají pro sebe, aby nevystrašili koně, kteří by mohli vesele klusat.
Trochu mi to připomíná PW14. U značek ClassicArts a později ADOX se mi zdálo, že byly problémy (jak s emulzí, tak s povrchovými vadami) dvakrát častější než u jiných značek.
Je možné, že se tam prostě vesele prodávalo, aby se koně mohli rozběhnout, zatímco jiní už dávno zatáhli za uzdu?
„Prohlášení o přesně 5 lidech“ by takovou domněnku každopádně zcela připouštělo.
Ať už je to jakkoli.
U MĚ by každopádně výrobce, který o změnách informuje, měl rozhodně větší oblibu než ten, který postupuje podle metody „stejně si toho nikdo nevšimne“.
Pak je snazší sem tam přijmout nějaká omezení, protože se člověk cítí brán vážně.
Bylo by hezké, kdyby se takový pohled prosadil i u vás.
Nechci si totiž nechat zkazit předvídání nového Polywarmtone.