Daniel,
Ja też mogę polecić ci uszczelki od Kameradoktor. Uszczelniłem nimi mój Pentax 6x7 i Mamiya M645J. Działają świetnie. Jedynym wyzwaniem jest staranne usunięcie starych uszczelek, czyli jest to praca wymagająca cierpliwości... Przy tym warto posłuchać przyjemnej muzyki, napić się pysznej kawy i pracować krok po kroku. Nie musisz kończyć tego w jeden dzień. Tutaj też ważne jest dobre oświetlenie! Oświetlaj to od czasu do czasu z różnych stron, a wtedy zobaczysz, gdzie jeszcze przykleiły się resztki starego materiału uszczelniającego. Można to przeoczyć, jeśli światło pada zawsze tylko z tego samego kierunku.
Powodzenia i pewnej ręki!
Dzięki, spróbuję szczęścia i potem opowiem tutaj (ale to może trochę potrwać). A nawet jeśli jakoś mi się to nie uda, to nie będzie wielka strata...
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Photux" data-cid="16567" data-time="1381490326">
<div>
Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Myślę, że na początek spróbuję z takim zestawem. Dobra rada z tym izopropanolem, i tak mógłbym go kupić do czyszczenia głowic (do tej pory zawsze używałem spirytusu, bo jest tani i łatwo dostępny).
Pozdrawiam
Daniel
</div>
</blockquote>
OFFTOPIC:
O! Głowice z spirytusem! O nie!
Spirytus dostępny tutaj (spirytus palny) zawiera substancje gorzkie na bazie oleju. Pozostawiają one cienką warstwę na głowicach gramofonowych i jeszcze gorszą warstwę na rolkach dociskowych, co z czasem może je uszkodzić.
Alkohol spożywczy nie stanowi tu absolutnie żadnego problemu...
Pozdrawiam, Oliver
Ach, dobrze wiedzieć! Do tej pory słyszałem co najwyżej, że to ma być złe, ale nie wiedziałem dlaczego. Tej warstwy też już zauważyłem i zawsze ją potem wycierałem. Ale zapytam w aptece o propanol, obiecuję. ;)