JohnSaves
Možná je to na analogové fórum hloupá otázka, ale tak napůl sem patří:
?
Hledám doporučení na poskytovatele služeb pro zvětšeniny digitálních černobílých fotografií.
Fotografuji analogově a provádím vlastní vývoj. Výhradně černobílé snímky. Poté naskenuji negativy, momentálně nemám místo ani čas na zvětšovací přístroj.
Zvětšeniny ze skenů si pak objednávám online. U velkých poskytovatelů (Pixum atd.) jsem však s černobílými fotografiemi měl opravdu špatné zkušenosti (artefakty, rozmazané...).
?
Může mi někdo doporučit nějakého poskytovatele? Mnohokrát děkuji!
Urnes
S Fuji můžeš pracovat docela profesionálně
http://www.fujifilm-fotoservicepro.eu – tam dostaneš výsledek přesně podle svých představ, pokud neuděláš žádnou chybu. K dispozici jsou tam také Whitewall a saal-digital, ale ty jsem osobně ještě nevyzkoušel.
Pokud to má být levnější, můžeš to zkusit u Photodose. Tam si nechávám vyvolávat své 40x50 výtisky pro domácí použití.
Důležité je vždy, aby byl soubor dostatečně velký, tedy nejlépe minimálně 250, lépe 300 dpi na konečný formát, a pokud možno nakonfigurovaný jako stupně šedi a jpg na nejvyšší úrovni kvality. V objednávkovém softwaru vždy vypni automatické vylepšení.
Pozdravuje Sven.
klausentreiben
[quote="Urnes"] ...
Důležité je vždy, aby byl soubor dostatečně velký, tedy nejlépe minimálně 250, lépe 300 dpi v konečném formátu, a pokud možno nastavený na stupně šedi a ve formátu jpg v nejvyšší kvalitě. V objednávkovém softwaru vždy vypněte automatické vylepšení.
Zdravím, Sven.[/quote]
Dpi se přece vždy udává na palec, jak to myslíte tím „konečným formátem“?
Konfigurovaný jako stupně šedi, to asi znamená ne barevný sken, ale černobílý sken?
Je třeba při ukládání přímého digitálního obrázku pro pozdější analogové zvětšení na něco dávat pozor?
Urnes
Pokud má mít zvětšenina rozměry 20×25 cm (8×10") a tiskárna vyžaduje rozlišení 300 dpi, musí mít soubor minimálně 2400×3000 pixelů.
Soubor můžeš uložit i s informacemi o barvách RGB. To se hodí, pokud chceš obrázky digitálně retušovat. Pro čistou černobílou tisk bys měl poskytovateli služeb dodat šedé odstíny, aby nedošlo k nechtěným barevným posunům.
Jako výtisk nebo jako internegativ? Vlastně je to jedno, vždy v nejvyšší možné kvalitě. Tedy například 16bitový TIF v režimu RGB.
S pozdravem Sven.
JohnSaves
Díky předem za tipy!
Moje skeny mají rozlišení 6000×4000, resp. 10000×4000 (xpan) při 48 bitech, to mi stačí. Vlastně mi jde o malé zvětšeniny, úplně klasické do fotoalba. Všechny ty špičkové tiskové služby (Whitewall atd.) jsou na to příliš drahé...
grommi
Rossmann to ještě donedávna dělal ve velmi dobré kvalitě a za ceny velkých laboratoří na papíru Kodak Royal, a to i v matném provedení. Vždycky to bylo skvělé, ať už barevné nebo černobílé. Od té doby, co přešli na papír Fuji, už nejsem spokojený. DM dělá v menších formátech jen lesklé fotografie, což se mi vůbec nelíbí.
€
Teď zase hledám poskytovatele služeb, který to dělá za „normální“ ceny na matném papíru Kodak Royal.
Wolf_XL
Tak to naskenuju negativy, momentálně nemám místo ani čas na zvětšovací přístroj.
?
?
...jo, jasně – ale existují poskytovatelé, kteří mají místo pro analogové zvětšovací přístroje a tuto službu také nabízejí... Nechápu smysl tvého postupu – když fotím analogově, ale pak s tím pracuji digitálně – tak můžu rovnou fotit digitálně... Proč neposíláš své negativy do laboratoře, kde ti je vyvolají analogově???
Urnes
Jedním z důvodů by mohlo být: „Nemám v obýváku místo na zvětšovací přístroj 8x10 a těch 70 eur za tisk si dovolit můžu?“
To by byla jen jedna z možných vysvětlení. Pro hybridní zpracování se dá najít i více důvodů. A mezi čistě digitálními tisky a těmi, které vycházejí z analogového materiálu, jsou rozhodně viditelné rozdíly.
V zásadě by se dalo také zeptat, proč by někdo měl používat CMS 20, když jsou zvětšeniny stejně „hladké“ jako digitální snímky.
S pozdravem Sven.
ultra8
Pokud jde o zvětšeniny, vyzkoušejte tohoto poskytovatele – je to malá laboratoř specializující se na vyvolávání analogových fotografií za příznivou cenu:
€
https://www.meinfilmlab.de/prints/
PeterVolkmar
Provozovatel tohoto fóra mimochodem nabízí také analogové zvětšování negativů....
Gast
Mám ještě jeden tip: Flash Foto München. Poskytují prvotřídní služby, pracují velmi profesionálně a mají příjemně příznivé ceny.
http://flash-fotolabor-muenchen.de/fotolabor-muenchen/?page_id=30
mattes
Vyzkoušel jsem různé poskytovatele a jejich nabídky.
Všichni dostali stejný soubor, vybral jsem si nejmenší zvětšeninu.
Zahrnulo to vše od vyvolání na barytovém fotografickém papíře přes běžný fotografický papír až po vysoce kvalitní tisk na barytovém podkladovém papíře. Soubory jsem poslal do Saal a WhiteWall. Naskenoval jsem negativ Fujiarco formátu 6x6 a objednal jsem si fotografie ve formátu 18x18 cm.
Nejprve předem: Všechny fotografie byly bezchybné, tj. bez rušivých barevných odlesků.
WhiteWall nabízí vše, tedy tisk na „šlechtěný papír“ a vyvolání na černobílý PE, barevný papír, barytový papír.
Saal se omezuje na tisky a standardní vyvolání na fotografický papír.
U obou poskytovatelů se, pokud si dobře vzpomínám, při barevném vyvolání pracuje s Fuji Christal.
Výsledky na fotografickém papíru a černobílém fotografickém papíru od WhiteWall mi připadaly trochu příliš měkké, až na hranici nevýraznosti.
Zobrazení a výtisky na barevném materiálu byly téměř identické, přičemž mi zde výsledky od Saalu připadaly o něco živější. Výtisky na barytovém papíru byly u obou poskytovatelů velmi dobré, i zde se mi však nejvíce líbila varianta od Saalu.
Závěr: Zvětšeninu na fotografickém papíru dokážu sám vyrobit v podstatně lepší kvalitě. Zářivka na fotografickém papíru není měřítkem všeho.
Abych dosáhl kvality tisku od Saalu, musím se opravdu snažit.
Tisk nebo zářivka: Zde vše stojí a padá s datovým souborem. To znamená, že zvětšenina bude jen tak dobrá, jak dobrá je fotografie a následná úprava.
Zde také leží limity tohoto systému. Potřebujete velmi dobrý skener. Skenery jako Epson 4990 představují spodní hranici. S ním se podaří docela slušné skeny od středního formátu, ty je však třeba pečlivě zkontrolovat a většinou náročně odšpinit.
Výhodou tohoto postupu je samozřejmě snadná reprodukovatelnost. Pro menší náklady je to zajímavé. Zvětšeniny lze nechat vyrobit po jednotlivých kusech v různých velikostech podle potřeby.
Tyto tisky jsem prezentoval na výstavě společně s konvenčně vyrobenými barytovými zvětšeninami. Žádný z diváků nedokázal rozeznat tisk od fotografické zvětšeniny. Většina diváků považovala tisk za o něco lepší.
Matthias
RalfMichael
Ahoj Johne,
je to sice už starší příspěvek, ale právě jsem si ho přečetl. Mohl bych ti doporučit Photo Studio 13 v Leinfelden-Echterdingenu (www.photostudio13.de), tam také vyvolávají a můžeš jim poslat negativy. Z důvodu pohodlí někdy odevzdávám 120mm svitkové filmy v DM Markt, které se pak zvětšují u Cewe. Není to špatné, ale se stejným negativem je zvětšenina u Photo Studio 13 výrazně lepší a také ostrější.
S pozdravem, Ralf