JohnSaves
To może głupie pytanie jak na forum poświęcone fotografii analogowej, ale w pewnym sensie pasuje tutaj:
?
Szukam rekomendacji dotyczących firm oferujących odbitki cyfrowych zdjęć czarno-białych.
Fotografuję analogowo i sam wywołuję zdjęcia. Wyłącznie czarno-białe. Następnie skanuję negatywy, bo obecnie nie mam miejsca ani czasu na powiększalnik.
Odbitki ze skanów zamawiam następnie online. Jednak z dużymi dostawcami (Pixum itp.) mam naprawdę złe doświadczenia z czarno-białymi zdjęciami (artefakty, rozmycie...).
?
Czy ktoś może polecić jakiegoś dostawcę? Bardzo dziękuję!
Urnes
Z Fuji można pracować naprawdę profesjonalnie
http://www.fujifilm-fotoservicepro.eu – tam uzyskasz taki efekt, jaki chcesz, o ile nie popełnisz żadnych błędów. Są tam też Whitewall i saal-digital, ale osobiście jeszcze ich nie wypróbowałem.
Jeśli szukasz tańszej opcji, możesz spróbować w Photodose. Tam zlecam wywoływanie moich odbitek 40x50 do użytku domowego.
Zawsze ważne jest, aby plik był wystarczająco duży, najlepiej co najmniej 250, a lepiej 300 dpi w formacie końcowym, oraz, jeśli to możliwe, skonfigurowany jako skala szarości i zapisany w formacie jpg na najwyższym poziomie jakości. W oprogramowaniu do składania zamówień zawsze wyłączaj automatyczną poprawę.
Pozdrawiam, Sven.
klausentreiben
[quote="Urnes"] ...
Zawsze ważne jest, aby plik miał odpowiednią rozdzielczość, najlepiej co najmniej 250, a najlepiej 300 dpi w formacie końcowym, oraz – w miarę możliwości – był skonfigurowany jako skan w skali szarości i zapisany w formacie jpg z najwyższym poziomem jakości. W oprogramowaniu do składania zamówień należy zawsze wyłączyć opcję automatycznej poprawy jakości.
Pozdrawiam, Sven.[/quote]
Dpi jest przecież zawsze na cal, jak to ma się do „formatu końcowego”?
Skonfigurowany w skali szarości oznacza chyba skan czarno-biały, a nie kolorowy?
Czy podczas zapisywania bezpośredniego obrazu cyfrowego do późniejszego powiększenia analogowego należy zwrócić uwagę na coś szczególnego?
Urnes
Jeśli odbitka ma mieć wymiary 20×25 cm (8×10") i urządzenie wymaga rozdzielczości 300 dpi, plik musi mieć co najmniej 2400×3000 pikseli.
Możesz również zapisać plik czarno-biały z informacjami RGB. Jest to przydatne, jeśli chcesz cyfrowo tonować obrazy. W przypadku czystej czerni i bieli należy dostarczyć dostawcy usług skalę szarości, aby nie doszło przypadkowo do przebarwień.
Jako odbitka lub jako internegatyw? Właściwie to nie ma znaczenia, zawsze należy zapewnić maksymalną możliwą jakość. Na przykład plik TIF 16-bitowy w trybie RGB.
Pozdrawiam, Sven.
JohnSaves
Z góry dziękuję za wskazówki!
Moje skany mają rozdzielczość 6000x4000 lub 10000x4000 (xpan) przy 48 bitach, to wystarczy. Tak naprawdę chodzi mi o małe odbitki, takie klasyczne do albumu ze zdjęciami. Wszystkie te wysokiej klasy usługi drukarskie (Whitewall itp.) są w tym przypadku zbyt drogie...
grommi
Jeszcze jakiś czas temu Rossmann oferował to w bardzo dobrej jakości i po cenach wielkich laboratoriów na papierze Kodak Royal, również w wersji matowej. Zawsze było super, czy to w kolorze, czy w czerni i bieli. Odkąd przeszli na papier Fuji, nie jestem już zadowolony. DM w mniejszych formatach robi tylko zdjęcia na papierze błyszczącym, a tego w ogóle nie lubię.
€
Teraz znowu szukam dostawcy, który robi to w „normalnych” cenach na papierze Kodak Royal matowym.
Wolf_XL
W takim razie zeskanuję negatywy, bo obecnie nie mam ani miejsca, ani czasu na powiększalnik.
?
?
...no tak, jasne – ale są firmy, które mają miejsce na analogowe powiększalniki i oferują tę usługę... Nie rozumiem sensu twojego łańcucha – jeśli fotografuję analogowo, a potem dalej pracuję cyfrowo – to równie dobrze mogę od razu fotografować cyfrowo... Dlaczego nie wysyłasz swoich negatywów do laboratorium, które wywoła je dla ciebie analogowo???
Urnes
Jednym z powodów może być: „Nie mam w salonie miejsca na powiększalnik 8x10 i nie stać mnie na wydruk za 70 euro?”.
To by była tylko jedna z możliwych odpowiedzi. W przypadku obróbki hybrydowej można znaleźć jeszcze więcej argumentów. Poza tym istnieją wyraźne różnice między wydrukami czysto cyfrowymi a tymi opartymi na materiałach analogowych.
W zasadzie można by również zapytać, dlaczego ktoś miałby używać CMS 20, skoro odbitki są tak samo „gładkie” jak zdjęcia cyfrowe.
Pozdrawiam, Sven.
ultra8
Jeśli chodzi o odbitki SW, wypróbuj tego dostawcę – to niewielkie laboratorium specjalizujące się w wywoływaniu analogowym w przystępnej cenie:
https://www.meinfilmlab.de/prints/
PeterVolkmar
Właściciel tego forum oferuje zresztą również analogowe powiększenia negatywów...
Gast
Mam jeszcze jedną wskazówkę: Flash Foto München. Oferują obsługę na najwyższym poziomie, pracują bardzo profesjonalnie, a ceny są naprawdę przystępne.
http://flash-fotolabor-muenchen.de/fotolabor-muenchen/?page_id=30
mattes
Wypróbowałem różnych dostawców i ich oferty.
Wszyscy otrzymali ten sam plik; wybrałem najmniejszy format odbitki.
Wybór obejmował wszystko – od naświetlania na papierze barytowym, przez zwykły papier fotograficzny, aż po wysokiej jakości wydruk na papierze barytowym. Pliki wysłałem do firm Saal i WhiteWall. Zeskanowałem negatyw Fujiarco w formacie 6x6 i zamówiłem zdjęcia w formacie 18x18 cm.
Na wstępie: wszystkie zdjęcia były bez zarzutu, tzn. bez uciążliwych przebarwień.
WhiteWall oferuje wszystko, czyli druk na „papierze szlachetnym” oraz wywoływanie na papierze czarno-białym PE, papierze kolorowym i papierze barytowym.
Saal ogranicza się do wydruków i standardowego wywoływania na papierze fotograficznym.
O ile dobrze pamiętam, obaj dostawcy używają papieru Fuji Crystal do wywoływania kolorów.
Wyniki na papierze fotograficznym barytowym i czarno-białym były dla mnie nieco zbyt miękkie, na granicy mdłości.
Odbitki i wydruki na materiałach kolorowych były dość identyczne, przy czym wyniki firmy Saal wydawały mi się nieco bardziej żywe. Wydruki na papierze barytowym były bardzo dobre u obu dostawców, przy czym również w tym przypadku najbardziej podobała mi się wersja firmy Saal.
Wniosek: sam mogę wykonać odbitkę na papierze fotograficznym SW w znacznie lepszej jakości. Naświetlanie na papierze fotograficznym nie jest miarą wszystkich rzeczy.
Aby osiągnąć jakość wydruku firmy Saal, muszę naprawdę się postarać.
Druk lub naświetlanie: tutaj wszystko zależy od pliku. Oznacza to, że odbitka będzie tak dobra, jak skan i końcowa obróbka.
W tym miejscu leżą również ograniczenia tego systemu. Potrzebny jest bardzo dobry skaner. Skanery takie jak Epson 4990 to absolutne minimum. Pozwalają one uzyskać całkiem przyzwoite skany od średniego formatu, ale trzeba je dokładnie sprawdzić i zazwyczaj pracochłonnie usuwać plamy.
Zaletą tego podejścia jest oczywiście łatwość powielania. Jest to interesujące w przypadku mniejszych nakładów. Odbitki można zlecać pojedynczo w różnych rozmiarach, w zależności od potrzeb.
Odbitki te zaprezentowałem na wystawie wraz z tradycyjnymi odbitkami barytowymi. Żaden z widzów nie był w stanie odróżnić wydruku od odbitki fotograficznej. Większość widzów uznała wydruk za nieco lepszy.
Matthias
RalfMichael
Cześć John,
to co prawda stary wpis, ale dopiero co go przeczytałem. Mógłbym jeszcze polecić Photo Studio 13 w Leinfelden-Echterdingen (www.photostudio13.de) – oni też zajmują się wywoływaniem, a negatywy można im wysłać. Ze względu na wygodę czasami oddaję film zwojowy 120 w sklepie DM Markt, gdzie jest on powiększany w Cewe. Nie jest źle, ale przy użyciu tego samego negatywu powiększenie w Photo Studio 13 jest znacznie lepsze i ma wyższą ostrość.
Pozdrawiam, Ralf