TR
Cześć wszystkim,
€
Firma Tetenal produkowała kiedyś tak zwany „lakier maskujący”. Musiała to być gęsta substancja, za pomocą której można było najwyraźniej „zamaskować” pędzlem określone miejsca na materiale fotograficznym, aby na przykład osłabić je, nie dopuszczając do przedostania się środka osłabiającego do niepożądanych obszarów.
Właśnie czegoś takiego szukam.
Najwyraźniej ten produkt firmy Tetenal już nie istnieje. Czy nie znalazłoby się coś innego, co by się do tego nadało? Powierzchnia, którą chciałbym tym pokryć, to jeszcze wilgotny papier barytowy. Po obróbce trzeba by było móc to coś znowu zdjąć. Czy ktoś ma może jakąś wskazówkę w tej sprawie? Na pewno coś takiego istnieje – może nawet w supermarkecie lub drogerii.
AchimBauer
Cześć Thomas,
Może w sklepach z artykułami artystycznymi; wydaje mi się, że użytkownicy aerografów też czasem używają czegoś takiego. Być może znajdziesz to również w sklepach z artykułami galwanicznymi lub w marketach elektronicznych z płytkami drukowanymi. Nie wiem jednak, czy sprawdzi się to w połączeniu z papierem barytowym, a do tego jeszcze mokrym.
€
Pozdrawiam, Achim
TR
Cześć Achim, ta rada z artykułami artystycznymi to naprawdę dobry pomysł – mamy tu nawet taki sklep. Chyba się tam wybiorę. Najchętniej skorzystałbym jednak z prostych domowych sposobów. Może sprawdzi się też rozżuta guma do żucia? Spróbuję to przetestować.
Renate
Witam,
W dziale elektronicznym nie ma nic odpowiedniego. Materiały, których używa się tam do zakrywania miedzi przed trawieniem, trzeba usuwać za pomocą rozpuszczalnika i intensywnego pocierania.
Pozdrawiam
Renate
TiMo
Cześć Thomas,
poszukaj „Mr Hobby Mr Masking Sol”
coś w tym stylu
Pozdrawiam, Tim
TR
O, ten „Masking Sol” to chyba dokładnie to, czego mi potrzeba. Wypróbuję go! Dzięki.
sputnik
Po co komplikować, skoro można to zrobić w prosty sposób? Po prostu kup tutaj, bezpośrednio u sprzedawcy.
http://www.fotoimpex.de/shop/retusche/diaphoto-abziehfilm-rot-60ml.html
TR
Świetnie. Dzięki!