Rolf-Werner
Ahoj všichni,
myslím, že tu jsou někteří, kteří mají zkušenosti se starými fotoaparáty. Mám Ikoflex (dvojoký od Zeiss Ikon), se kterým jsem kdysi hodně fotil. Teď jsem ho chtěl zase vytáhnout a hned mám dvě otázky. Ta druhá otázka ale přijde v samostatném vlákně...
Takže otázka: kam musím film přetočit, aby byl na začátku na „1“? Včera jsem s tím chvíli laboroval, ale vůbec jsem si nepamatoval, že to bylo tak složité, je úžasné, co všechno člověk za ta léta zapomene :-)
Dostal jsem se až sem: dole na boku (ne vzadu uprostřed) je průzor, kde se musí otočit až na příslušné místo. Pokud se chce otočit najednou, musí se držet spoušť. Správně?
Když je člověk na správném místě, musí spoušť držet dál a pomocí rýhovaného kolečka nastavit počítadlo na místo mezi „12“ a „1“?
Pak spoušť pustit a točit dál, dokud není na „1“ a nezacvakne?
To je trochu nepřesné, někdy se to pak přece jen posune až na „2“... Musíte tedy dávat pozor, abyste trefili přesně ten správný bod mezi „12“ a „1“.
Tehdy jsem s tím fotoaparátem fotil docela často a divím se, že si vůbec nevzpomínám na žádné problémy s navlečením. Možná jsem ale prostě zapomněl ten trik?
Otázka tedy zní: do jaké polohy v průzoru musím otočit a existuje ještě nějaký jiný postup pro předtočení?
Díky za všechny tipy. Pro Ikoflex jsem si objednal CHS 100, už se na něj těším!
Jo, a už je tu třetí otázka, ale na tu si nechám samostatné vlákno...
Zdravím
Rolf
Rolf-Werner
Právě jsem na internetu našel PDF s návodem k použití a podle něj má můj exemplář jednu drobnou vadu: Zarážku pro transport nelze po číslici 12 odblokovat. Proto to nefungovalo tak, jak mělo... Existuje však řešení, jen musím zjistit, jak daleko musím otočit:
S stisknutou spouští přejít na 11 nebo tak nějak, pak navinout film, pak by se mělo otočit asi až před 1.
V nouzi držet spoušť stisknutou a pomocí rýhovaného kolečka otočit zpět na 12 a příště to zkusit s 10... Je to trochu nešikovné, ale pro začátek by to mělo stačit.
Rolf