Rolf-Werner
Witam wszystkich,
myślę, że jest tu kilka osób, które mają jeszcze doświadczenie ze starymi aparatami. Mam Ikoflexa (dwuookularyjny model firmy Zeiss Ikon), którym dawno temu dużo fotografowałem. Teraz postanowiłem go ponownie wyciągnąć i od razu mam dwa pytania. Drugie pytanie pojawi się jednak w osobnym wątku...
A więc pytanie: do jakiego miejsca muszę przewinąć film, żeby na początku był ustawiony na „1”? Wczoraj długo się z tym męczyłem, ale nie pamiętałem już, że to takie skomplikowane. To niesamowite, o czym wszystkim się zapomina z biegiem lat :-)
Dotarłem do tego miejsca: na dole z boku (nie z tyłu pośrodku) jest okienko, w którym trzeba przewinąć do odpowiedniego miejsca. Jeśli chce się przewinąć za jednym razem, trzeba przytrzymać spust migawki. Zgadza się?
Kiedy znajdzie się w odpowiednim miejscu, trzeba nadal trzymać spust migawki i za pomocą pokrętła ustawić licznik w miejscu między „12” a „1”?
Następnie puścić spust migawki i dalej kręcić, aż zatrzyma się na „1” i zaskoczy?
To jest trochę nieprecyzyjne, czasami pokrętło przesuwa się już do „2”... Trzeba więc uważać, aby trafić dokładnie w odpowiedni punkt między „12” a „1”.
W tamtych czasach dość często korzystałem z aparatu i dziwię się, że nie pamiętam żadnych problemów z nawijaniem. Być może po prostu zapomniałem tej sztuczki?
Pytanie brzmi więc: do jakiego miejsca w okienku muszę przekręcić i czy istnieje jeszcze jakaś inna procedura wstępnego przekręcania?
Dziękuję za wszelkie wskazówki. Do Ikoflexa zamówiłem sobie CHS 100, już nie mogę się doczekać!
Aha, i oto trzecie pytanie, ale na to też osobny wątek...
Pozdrawiam
Rolf
Rolf-Werner
Właśnie znalazłem w sieci plik PDF z instrukcją obsługi i wynika z niej, że mój egzemplarz ma małą wadę: blokada transportu nie daje się odblokować po pozycji 12. Dlatego nie poszło tak, jak powinno... Jest jednak obejście tego problemu, muszę tylko dowiedzieć się, jak daleko muszę przekręcić:
Z wciśniętym spustem przejdź do pozycji 11 lub podobnej, następnie nawiń film, a potem należy obrócić pokrętło mniej więcej do pozycji przed 1.
W razie potrzeby przytrzymaj spust i ponownie obróć pokrętło do pozycji 12, a następnym razem spróbuj przy 10... Trochę to skomplikowane, ale na początek powinno wystarczyć.
Rolf