Ahoj Stefane, v klidu!! Píše se o tom hodně, člověk se toho může hodně naučit, ale taky se tím může úplně zbláznit.
Jsou fotografové, kteří přísahají na to, že si svůj postup testují s přesností na půl clony. To samozřejmě
na chvíli uklidní, protože se dostaví pocit jistoty při práci a člověk se naučí spoustu věcí o zacházení s
fotografickými materiály. Dřív jsem to taky dělal, ale nějak mě přestalo bavit neustále si lámat hlavu s „dokonalými“
negativy a optimálním expozičním časem. Raději jdu fotit a dobrou
fotku téměř nic nezkazí. Ale každý má svůj styl...
Zpátky k tvé otázce:
Jako začátečníkovi se doporučuje, jak jsem
zde již podrobně popsal, nejprve se seznámit s „začátečníkům přátelskou“
kombinací filmu, vývojky, papíru a papírové vývojky. Čím méně faktorů se v procesu mění,
tím rychleji se naučíš poznávat jejich specifika.
Jaké gama? Hodnota gama negativu je mi úplně jedno! Slouží pouze jako pomůcka a je a zůstává
„jen“ měřicí veličinou, která má malou vypovídací hodnotu o hotovém snímku. Gama high-key nebo
low-key negativu vede k naprosto nepovedenému snímku, co se týče rozsahu kontrastu. Přesto v tom může být
nádherný snímek.
Co je pro tebe nejdůležitější. Nejprve vyvolávej své negativy podle návodu, zůstaň u jednoho filmu plus
vývojky a nejprve vyzkoušej negativy na svém papíru. Mají-li příliš velký kontrast, zkrať příště dobu
vyvolávání o 20 procent. Jsou-li zvětšeniny příliš nevýrazné, prodluž dobu o 10 %. Tak rychle
získáš cit pro svůj film, proces vyvolávání a práci s fotografickým papírem. Cílem je zůstat v rozmezí
gradace 2 až 3. Cíl, ne zákon!!
Pamatuj si, že je snazší zvýšit kontrast, než změkčit zvětšeninu z příliš tvrdého negativu.
V případě pochybností tedy raději vyvolávej o 10 % kratší dobu! Rozhodující je pouze zvětšenina na tvém papíře, vše ostatní jsou
pouze mezikroky.
I já pracuji s oběma typy, smíšeným světlem a kondenzorem. Oba mají své výhody a nevýhody, jako vždy v životě.
Kondenzor vytváří ze stejného negativu o něco tvrdší zvětšeninu, difuzor o něco měkčí. Pokud chceš
pracovat s oběma systémy, doporučil bych negativy z hlediska vyvolání přizpůsobit kondenzoru.
Doufám, že jsem ti trochu pomohl...
Dirk