Bonderer
V rámci své práce se každý den setkávám s kyselinami a zásadami a jejich manipulace je pro mě samozřejmostí. Pro mnoho jiných to však určitě neplatí a i obyčejný čisticí prostředek pro domácnost může poškodit oči nebo pokožku.
To, co jsem si v rámci své práce osvojil, uplatňuji i ve své domácí fotolaboratoři.
Zejména mladí lidé, kteří s laboratoří teprve začínají, si takových rizik jistě nejsou vědomi.
Nechci nikoho strašit, ale je třeba dodržovat určitá pravidla chování a naučit se je.
1. Moje fotochemikálie jsou zásadně umístěny v záchytných vaničkách, i ta nejlepší láhev může někdy prosakovat, lepší je mokrá záchytná vanička než zničená podlahová krytina. Jde to ale i se stabilními plastovými boxy, hlavně když jsou těsné. A tam, kde jsou děti a domácí zvířata, tyhle věci dobře zamykejte.
2. Naše kůže je orgán, který nic nezapomíná a je propustný pro některé látky, navíc může dojít k poškození kyselinami a zásadami.
Proto s fotografickými roztoky záměrně nemanipulujte holýma rukama a kdo nemá rád kleště, měl by si alespoň nasadit rukavice, nejlépe nitrilové, které jsou vhodné pro velmi mnoho látek.
A pokud se vám něco dostane na kůži, okamžitě to umyjte.
3. Fotografické roztoky jsou často kyselé nebo zásadité, což není dobré, pokud se dostanou do očí.
Všem mohu jen doporučit, aby při manipulaci, alespoň s koncentráty, nosili dobré ochranné brýle. Doporučuji košíkové brýle, vypadají jako potápěčské brýle, vejdou se přes normální brýle, dobře těsní a mají zabudovaný jakýsi ventil, díky kterému se tolik nezamlžují.
Upozornit na to by vlastně měla být povinnost všech zásilkových prodejců, ale ti zde (bohužel) vynikají naprostou nečinností.
Jeden nebo dva sice nabízejí ochranné brýle a rukavice, ale to mi připadá spíše jako obchodní tah než starost o zákazníky.
Na lahvích je uvedeno to, co vyžaduje zákon, nic víc, ale to, co tam je, není žádná pomoc.
A s pohledem na Mirca Büddeckera, který má již určité zkušenosti s YouTube,
co takhle bezpečnostní tipy pro začátečníky i pokročilé?
Školení o bezpečnosti a nebezpečných látkách v jednom pro staré i mladé laboranty.
Wolf_XL
...předpokládám, že vždycky používáš dva kondomy na sobě a v posteli se připoutáváš – prý se totiž už stalo, že někdo spadl z postele a zlomil si vaz... ;-)
?
S chemikáliemi pracuji už asi čtyřicet let – a dřív se k tomu přistupovalo mnohem bezstarostněji – a přesto se těším výbornému zdraví... Pokud se zrovna nekoupeš ve vývojce nebo si nenaléváš nepropláchnuté pivo do nádoby, ve které jsi právě namíchal ustalovač, jsou fotografické chemikálie pro průměrného laboranta – kromě alergiků – docela neškodné. Samozřejmě by se nemělo s roztoky bezhlavě stříkat kolem sebe a rozlité roztoky je třeba co nejrychleji utřít, nebo v případě kontaktu s kůží co nejrychleji opláchnout ruce... Ale nejpozději ve chvíli, kdy si člověk zničí své první kalhoty vývojkou nebo ustalovačem, zkazí si vývojku, protože nechal ustalovač rozlít do misky z příliš velké výšky, nebo zanechá pěkné otisky prstů, protože si nejprve namočil ruce do ustalovače a poté s mokrými prsty vyndal papír z obalu, nastane určitá základní čistota, která z velké části zohledňuje i zdravotní aspekty.
?
Koneckonců, naše hobby by nás mělo bavit – a s celotělovým kondomem a plynovou maskou v laboratoři je zábava dost omezená...
piu58
Existují záznamy z laboratoře Ansel Adamse – papír protahoval lázněmi holýma rukama. Tak jsem to v mládí dělal taky – pravou rukou vývojku, levou ustalovač. Problém je: kterou rukou se papír drží?
€
Velké snímky vyvolávám dodnes tímto způsobem, je to nejšetrnější k namočenému papíru. Chemikálie nejsou při kontaktu s kůží nijak zvlášť zdraví škodlivé. Často démonizovaný hydrochinon je dokonce obsažen v volně prodejných lécích, které se užívají vnitřně. Samozřejmě, ani ty nejsou vhodné pro dlouhodobou léčbu.
sputnik
V negativní komoře nosím zásadně něco takového:
http://tinyurl.com/p3bfka4
€
Při zvětšování však tento kousek za určitých okolností způsobuje odlesky, proto v pozitivní komoře sahám po tomto:
http://tinyurl.com/qaulmte
€
Zdraví je to nejcennější, co máme. Chraňte si ho!
€
Wolfgg
Pohled na minulost neuškodí:
Před 50 lety jsem měl často příležitost sledovat svého prodejce fotografického vybavení v laboratoři. Tam se do všech misek sahalo vždy holou rukou. A to nejen každé čtyři týdny o víkendu, ale každý pracovní den po dobu osmi hodin nebo i déle! A tehdy ještě neexistovali držitelé zelených stranických průkazů ani polévky, které by jim vyhovovaly. Když jsem se ho jednou zeptal, jestli to není nezdravé, odpověděl jen: „Ale kdepak!“ Jediným vedlejším účinkem byly jeho neustále hnědě zbarvené nehty. Asi to bylo z bromu. Dožil se vysokého věku a zemřel teprve nedávno, ne, ne na chemii, ale na biologii (viry).
U černobílého filmu jsem později začal používat kleště, když jsem byl příliš líný, abych si před každým sáhnutím do krabičky utíral ruce. Ani prsty páchnoucí po Fixu nejsou zrovna příjemné. U barevného filmu mi od začátku připadala hodnota pH CD pro holé ruce podezřele vysoká, BFX vypadá samo o sobě odrazující, takže rukavice byly samozřejmostí.
?
S pozdravem Wolfgang
Bonderer
Vlastně jsem nečekala, že dostanu takové hloupé odpovědi od lidí, kteří umí myslet jen tím, co ženy nemají. Je to jen doporučení, nic víc a nic míň, a i když to nikomu neublížilo, neznamená to, že to neublíží nikomu jinému.
Zdraví je vzácný dar a neměli bychom ho ohrožovat kvůli hlouposti nebo lenosti.
CPD
Vlastně jsem nečekal, že dostanu takové hloupé odpovědi od lidí, kteří umí myslet jen tím, co ženy nemají. Celé je to jen doporučení, nic víc a nic míň, a to, že to nikomu neublížilo, ještě neznamená, že to nikomu neublíží.
Zdraví je vzácný dar a neměli bychom ho ohrožovat kvůli hlouposti nebo lenosti.
Dá se to také přehánět! Každý čisticí prostředek pro domácnost je nebezpečnější než to, co mám ve fotolaboratoři. Chodíš snad po centru města s respirátorem? Možná bys to měl zvážit. To, co, jak tak hezky píšeš, ženy nemají, nechávám při vyvolávání filmů stejně pěkně zabalené. Za všechna ta léta aktivní činnosti v temné komoře se mi nic nestalo.
Nitrilové rukavice nosím výhradně při manipulaci s pyrogallolovým vývojkem. A tam to dává smysl.
Ciao!
Wolf_XL
...když to byla jen rada, proč se tak rozčiluješ, když ti nikdo z vděčnosti nepadá kolem krku? Aha, už chápu – přijímáš jen svůj názor a nic jiného...
Sandra
Analogu, jsem ráda, že jsi toto téma nadhodil. Já sama si ve své velmi malé temné komoře musím dávat pozor na větrání a při vyvolávání filmů i při tónování zvětšenin nosím nitrilové rukavice. Při míchání chemikálií v práškové formě nosím kromě rukavic také respirátor. Jsem alergička a už jen proto musím přijmout preventivní opatření, abych mohla i nadále věnovat svému koníčku.
Opatrné a uvážlivé zacházení s chemikáliemi by podle mě mělo být samozřejmostí. Připoutávám se přece i při řízení auta a nosím helmu při jízdě na kole... To nemá nic společného s šířením paniky.
Je jasné, že každý je zodpovědný za své zdraví sám. Jako matka malého syna mám ale také vzorovou funkci a musím ho chránit před nebezpečím. Moje fotochemie například nesmí jen tak ležet někde kolem.
V tomto smyslu
s pozdravem
Sandra
www.ipernity.com/sandra-wittmann
pittyman
Ahoj Sandro,
chemické roztoky z prášku připravuji vždy venku. Díky tomu
nemusím nosit roušku.
Dirk
TiMo
Prášek vysypávám z obalu přímo pod tekoucí vodu.
Gucker
Kdo si cení svého zdraví I svého koníčku, měl by být opatrný.
Nikdo nemůže přesně vědět, jak bude dlouhodobě reagovat na chemikálie. Například o metolu je známo, že může vyvolávat kontaktní alergie.
Nějakou dobu jsem pracoval s epoxidovými pryskyřicemi bez ochrany, nic velkého, a čas od času mi na ruku dopadla malá kapka. Došlo to tak daleko, že nyní nemohu vstoupit do žádné místnosti, kde je epoxid skladován v uzavřených (!) nádobách, aniž by mě začala svědit tvář. Jakmile se přiblížím k otevřenému epoxidu, během chvilky vypadám jako zombie.
Naštěstí na epoxidu nijak nezávisím, ale pokud by se něco podobného stalo s chemikálií z temné komory, mohl bych na své hobby zapomenout!
Je pravda, že většině lidí se asi nic nestane, ale opravdu by se to nemělo pokoušet.
sputnik
No, jak je známo, existuje spousta lidí, kteří dostanou herpetický vyrážku během pár minut, jen co uvidí nebo jen uslyší něco nechutného. Je proto nutné tak naléhavě nabádat k každodenní opatrnosti, zejména vůči nechutným věcem?
Promiňte, ale z čehokoli se dá opravdu udělat problém, nebo jak se tomu v novoněmčině tak hezky říká, výzva.