wschwetz
Cześć,
Przez przypadek przeprowadziłem naświetlanie filmu Classic Pan 400 przy czułości 160 ASA. Nie pamiętam już, czy wtedy świeciło słońce, czy było pochmurno. Czy ktoś ma pomysł na kontrast 0,7? Mam D76 i APH09 w proporcji 1:40.
Tandemfahren
Po prostu udawaj, że nic... nie zauważyłeś. Tak, poważnie.
€
Nie znając osobiście tego filmu, założę się, że jego rzeczywista czułość wynosi około 250 +/- jedna trzecia. Twoje faktyczne prześwietlenie jest więc znikome.
Jeśli mierzyłeś integralnie lub w inny sposób automatycznie, i tak zazwyczaj jesteś trochę po stronie niedoświetlenia.
Film 400 poradzi sobie z tym bez problemu.
Miłej zabawy ze zdjęciami,
€
Frank
PeterVolkmar
Cześć,
o ile dobrze pamiętam, Classic ma tylko czułość 200 ASA, więc to, co mówi Frank, jest zdecydowanie prawdą.
Classic ma bardzo wyraźne ziarno, delikatnie mówiąc (choć jest ładny i naprawdę bardzo dobrze oddaje odcienie szarości; chętnie go używałem na formacie 4x5, gdy chciałem uzyskać ziarno nawet przy GF), dlatego radziłbym raczej D67. Niestety nie mam na to czasu.
Pozdrawiam, Peter
Urnes
Tak, po prostu wywołaj. Zawsze wykonuję naświetlanie na 200 ASA. Przy 400 jest po prostu za jasny.
€
Pozdrawiam, Sven.
wschwetz
W końcu znalazłem chwilę czasu i wywołałem ten film standardowo przy użyciu D76. Udało się, kontrast jest dobry. Dzięki za wskazówkę.
?
Czy ktoś już wywoływał film Classic Pan 200 przy czułości 160 przy użyciu Promicrolu i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami?