klausentreiben
Vážení přátelé z fóra, poté, co můj starý Durst M 800 strávil třicet let ve sklepě, jsem ho konečně zprovoznil a využil své znalosti z dob, kdy jsem chodil do klubu fotografického laboratoře. Poté, co se zvětšeniny z KB filmů s objektivem Meopta 100 mm/4 v prvním testu ukázaly jako příliš malé, pravděpodobně je tato ohnisková vzdálenost potřebná pro zvětšeniny z negativů formátu 6x6 nebo 6x7, jsem si pořídil objektiv Schneider Componon S 2,8/50 mm.
?
Nyní k mé otázce: S tímto objektivem jsem mohl osvětlit maximálně 23 cm x 34 cm negativu KB, poté byla stativová deska zcela zasunutá a v ostřicím hledáčku jsem ještě stěží rozeznal zrnitost. Na standardu však bylo nahoře ještě 38 cm volného místa, tj. zvětšovací přístroj by umožňoval ještě vyšší zvětšení, kdyby nebylo ostření v dorazu.
?
a) Dosáhl jsem maximálního zvětšení? Půjde to jen tehdy, když použiji širokoúhlý objektiv, např. 40 mm?
Vlastně jsem si myslel, že zvětšovací přístroj díky své vysoké sloupové konstrukci a otočné hlavě dokáže větší zvětšení.
?
b) Zvětšovací přístroj má otočnou hlavu. Tu se obvykle používá, když je standardní sloupek příliš krátký. Ale i v tomto případě by bylo zvětšení omezeno výsuvem zaostřovacího mechanismu. K čemu by to pak celé bylo?
?
c) Jak se to celé chová, když se pokusím o zvětšení z negativu formátu KB nebo 6x7 pomocí 100mm objektivu?
Wolf_XL
...myslím, že budeš muset otočit držák objektivu a našroubovat objektiv z druhé strany – pak by tam mělo být dost místa na zaostření...
Wolfgg
.. nebo místo plánovaného držáku objektivu použít ten, u kterého je objektiv zapuštěný (= leží blíže k filmu). To poznáte většinou podle toho, že už není možné přečíst hodnotu clony.
S pozdravem
Wolfgang
klausentreiben
Díky za tipy. To znamená, že bez reverzního kroužku nebo jiného příslušenství se dál nedostanu. Co bude z hlediska kvality lepší řešení? Zapuštěný objektiv nebo obrácený?
Dosáhnu s obrácením objektivu rozhodně většího zvětšení? Předpokládám, že pak také vyčerpám možnosti zaostřovacího výsuvu nebo sloupku, protože poměry velikostí jsou jiné. Má s tím někdo konkrétní zkušenosti?
Magirus
Ahoj,
musíš použít objektiv, který je ponořený (ale prosím ne v jezírku).
Díky tomu se objektiv opět dostane do rozsahu, ve kterém lze zaostřit.
S pozdravem Bernd
Urnes
Abys mohl použít objektiv 50 mm, musí být nejprve umístěn ve vzdálenosti 50 mm od negativu. U objektivu 100 mm je to 100 mm. Zaostření provedeš tak, že pomocí měchu zvětšíš vzdálenost od negativu. U tebe se zdá, že objektiv 100 mm sedí správně. Z toho vyplývá, že objektiv 50 mm musí být k negativu blíže. V závislosti na konstrukci můžeš desku objektivu, tedy plech, do kterého se objektiv šroubuje, pokud je vyklenutá, jednoduše otočit a poté 50ku znovu zašroubovat. Pak by měla sedět ve správné poloze. Je-li však deska plochá, potřebuješ takovou, která je vyklenutá dovnitř jako šálek.
Můžeš ale použít i 100mm objektiv. To není žádný problém. Musíš jen vyzkoušet, jak moc s ním dokážeš zvětšit. S 50mm objektivem bude u KB v každém případě zvětšení větší.
S pozdravem Sven
Wolfgg
V oddíle 5.0.0 je to uvedeno tak, že to pochopí i ten, kdo neumí francouzsky; zřejmě se jedná o LAPLA 39:
http://babardestcyr.free.fr/m800.pdf
€
S pozdravem
Wolfgang
klausentreiben
Abys mohl použít 50mm objektiv, musí být nejprve ve vzdálenosti 50 mm od negativu. U 100mm objektivu je to 100 mm. Zaostření provedeš tak, že pomocí měchu zvětšíš vzdálenost od negativu. U tebe se zdá, že 100mm je správně nastaveno. Z toho vyplývá, že 50mm objektiv musí být posunut dál...
S pozdravem Sven
Díky, tu vzdálenost 50 mm hned změřím. Celé to pak záleží i na použité kazetě na negativy. Z tvého příspěvku také usuzuji, že by to mělo být minimálně 50 mm a při zaostřování spíše více.
Jak se to celé chová v závislosti na zvětšovacím poměru? Měl jsem zmíněné problémy při pokusu o maximální zvětšení. U malých formátů to však šlo zvládnout bez omezení.
klausentreiben
Díky. Musím si nutně sehnat návod v němčině. Jelikož je k dispozici pouze jedna deska s m39, mám asi tu správnou.
Urnes
Vyšroubujte objektiv. Demontujte díl č. 37 po uvolnění rýhovaných šroubů. Namontujte jej zpět tak, aby vyboulení směřovalo nahoru. Zašroubujte objektiv. Pak by to mělo sedět.
S pozdravem Sven.
Renate
Díl č. 37 je plochý a lze jej namontovat pouze v jednom směru. Podle návodu by však měl fungovat s plochou deskou a 50mm objektivem při minimálním 3násobném zvětšení. To odpovídá přibližně formátu 35 mm na 10 x 15 cm.
Možná je však měch trochu příliš tuhý, nebo má objektiv nesprávnou vzdálenost od snímače.
S pozdravem
Renate
klausentreiben
Díky, Urnesi, teď jsem to pořádně vyzkoušel.
Při normálním umístění objektivové desky se mi z negativu formátu KB vejde 31,8 cm × 21,2 cm. Nejde tedy úplně o formát 24 × 30.
Při obráceném (zapuštěném) umístění objektivu je to už 34,5 cm × 51,5 cm.