klausentreiben
Drodzy użytkownicy forum, po tym, jak mój stary Durst M 800 spędził trzydzieści lat w piwnicy, w końcu go uruchomiłem i wykorzystałem swoją wiedzę z dawnych czasów klubu fotograficznego. Ponieważ powiększenia z filmów KB przy użyciu obiektywu Meopta 100 mm/4 w pierwszym teście okazały się zbyt małe – prawdopodobnie ta ogniskowa jest potrzebna do powiększeń z negatywów 6x6 lub 6x7 – kupiłem obiektyw Schneider Componon S 2,8/50 mm.
?
A teraz moje pytanie: udało mi się oświetlić maksymalnie 23 cm x 34 cm negatywu KB, po czym stolik obiektywu był całkowicie wsunięty, a w wizjerze ostrości ledwo widziałem ziarno. Jednak na statywie w górę pozostało jeszcze 38 cm wolnej przestrzeni, co oznacza, że powiększalnik pozwoliłby na jeszcze większe powiększenia, gdyby nie to, że ustawienie ostrości osiągnęło skrajną pozycję.
?
a) Czy osiągnąłem maksymalne powiększenie? Czy będzie to możliwe tylko wtedy, gdy zastosuję obiektyw WW, np. 40 mm?
Właściwie sądziłem, że powiększalnik, dzięki wysokiej kolumnie i obrotowej głowicy, umożliwia większe powiększenia.
?
b) Powiększalnik ma głowicę obrotową. Zwykle używa się jej, gdy kolumna jest za krótka. Jednak nawet w tym przypadku powiększenie byłoby ograniczone przez wysuw ostrości. Po co więc to wszystko?
?
c) Jak to wszystko działa, gdy próbuję uzyskać powiększenie z negatywu KB lub 6x7 przy użyciu obiektywu 100 mm?
Wolf_XL
...podejrzewam, że musisz obrócić uchwyt obiektywu i przykręcić obiektyw z drugiej strony – wtedy powinno być jeszcze wystarczająco dużo miejsca na ustawienie ostrości...
Wolfgg
... albo zamiast standardowego uchwytu obiektywu użyć takiego, w którym obiektyw jest wpuszczony (= znajduje się bliżej taśmy). Zazwyczaj można to rozpoznać po tym, że nie widać już skali obiektywu.
Pozdrawiam
Wolfgang
klausentreiben
Dzięki za wskazówki. Czyli bez pierścienia odwracającego lub innych akcesoriów nic nie osiągnę. Które rozwiązanie będzie lepsze pod względem jakości? Obiektyw z wbudowanym pierścieniem czy odwrócony?
Czy dzięki odwróceniu obiektywu na pewno uzyskam większe powiększenie? Podejrzewam, że wtedy również osiągnę granice możliwości wysuwu ostrości lub kolumny, ponieważ proporcje są inne. Czy ktoś ma konkretne doświadczenia w tej kwestii?
Magirus
Cześć
Musisz użyć obiektywu umieszczonego pod wodą (ale nie w stawie).
Dzięki temu obiektyw znów znajdzie się w zakresie, w którym można ustawić ostrość.
Pozdrawiam, Bernd
Urnes
Aby użyć obiektywu 50 mm, musi on najpierw znajdować się w odległości 50 mm od negatywu. W przypadku obiektywu 100 mm odległość ta wynosi 100 mm. Ostrość ustawia się poprzez zwiększenie odległości od negatywu za pomocą miecha. Wygląda na to, że obiektyw 100 mm jest u Ciebie prawidłowo ustawiony. W związku z tym obiektyw 50 mm musi znajdować się bliżej negatywu. W zależności od konstrukcji możesz po prostu odwrócić płytkę obiektywu, czyli blachę, do której wkręca się obiektyw, jeśli jest wypukła, a następnie ponownie wkręcić obiektyw 50 mm. Wtedy powinien on znajdować się we właściwej pozycji. Jeśli jednak płytka jest płaska, potrzebujesz takiej, która jest wypukła do wewnątrz, jak kubek.
Możesz też użyć obiektywu 100 mm. To nie jest problem. Musisz po prostu sprawdzić, na ile możesz powiększyć obraz. Z obiektywem 50 mm w formacie KB obraz będzie na pewno większy.
Pozdrawiam, Sven
Wolfgg
W sekcji 5.0.0 jest to napisane w sposób zrozumiały nawet dla osób nieznających języka francuskiego; prawdopodobnie chodzi o model LAPLA 39:
http://babardestcyr.free.fr/m800.pdf
€
Pozdrawiam
Wolfgang
klausentreiben
Aby użyć obiektywu 50 mm, musi on najpierw znajdować się w odległości 50 mm od negatywu. W przypadku obiektywu 100 mm jest to 100 mm. Ostrość ustawia się poprzez zwiększenie odległości od negatywu za pomocą miecha. Wygląda na to, że w Twoim przypadku ustawienie 100 mm jest prawidłowe. W związku z tym obiektyw 50 mm musi być przesunięty dalej...
Pozdrawiam, Sven
Dzięki, od razu zmierzę te 50 mm. To wszystko zależy też od używanej kasety na negatywy. Z twojego wpisu wnioskuję, że powinno to być co najmniej 50 mm, a przy ustawianiu ostrości raczej więcej.
Jak to wszystko wygląda w zależności od skali powiększenia? Miałem wspomniane problemy, próbując osiągnąć maksymalne powiększenie. Natomiast w przypadku małych formatów nie było żadnych ograniczeń.
klausentreiben
W sekcji 5.0.0 jest to opisane w sposób zrozumiały nawet bez znajomości francuskiego; prawdopodobnie chodzi o LAPLA 39:
€
http://babardestcyr.free.fr/m800.pdf
€
Pozdrawiam
Wolfgang
Dziękuję. Muszę koniecznie zdobyć instrukcję w języku niemieckim. Ponieważ jest tylko jedna płytka z m39, to prawdopodobnie mam właściwą.
Urnes
Odkręć obiektyw. Zdemontuj element nr 37, poluzowując śruby radełkowane. Zamontuj go ponownie, tak aby wypukła strona była skierowana do góry. Przykręć obiektyw. Teraz powinno pasować.
Pozdrawiam, Sven.
Renate
Element nr 37 jest płaski i można go zamontować tylko w jednym kierunku. Zgodnie z instrukcją powinien jednak działać z płaską płytką i obiektywem 50 mm przy co najmniej trzykrotnym powiększeniu. Odpowiada to mniej więcej formatowi 35 mm w rozmiarze 10x15 cm.
Być może jednak mieszek stał się nieco zbyt sztywny lub obiektyw ma niewłaściwą odległość ogniskową.
Pozdrawiam
Renate
klausentreiben
Dzięki, Urnes, teraz dokładnie to przetestowałem.
Przy standardowym ustawieniu płytki obiektywu uzyskuję wymiary 31,8 cm x 21,2 cm z negatywu KB. Nie jest to więc format zdjęcia 24x30.
Przy odwróconym (zagłębionym) ustawieniu obiektywu wymiary wynoszą już 34,5 cm x 51,5 cm.