Photux
Ahoj,
na stěnách mé (průhledné) lahve s fixačním roztokem se vytvořil černý nános až po úroveň hladiny kapaliny. Používám Tetenal Superfix v poměru 1+9. Roztok jsem připravil minulý týden a zatím jsem s ním vyvolal jen dva filmy. Samotná kapalina je (zatím) čirá, ale páchne po síře – už při přípravě mi ten poněkud neobvyklý zápach padl do oka.
€
Někde jsem četl, že to pravděpodobně znamená, že fixační roztok je zkažený, protože se rozkládá sloučenina síry. Teď si říkám, odkud to může pocházet – 1litrová láhev je ještě poloprázdná a je asi rok stará, ta předchozí vydržela výrazně déle. Na ředění ani na podobných věcech jsem nic neměnil, používám to tak už odjakživa. Jediným rozdílem je o něco vyšší pokojová teplota kvůli počasí.
€
A mám to risknout a ten přípravek ještě použít, nebo raději hned koupit něco nového? Vyhlédl jsem si práškový fixační prostředek od Calbe, tak se pomalu zase vyplatí objednat si něco u hostitele. ;)
€
Díky a pozdravy
Daniel / Photux
Morte
Ahoj Danieli,
to se mi taky už stalo. Vysvětlení s tím, že byl produkt vystaven vlivům okolí, mi připadá pravděpodobné. I když u tebe ta láhev stála rok, není jasné, jak dlouho předtím ležela ve skladu. Zápach síry u fixu je přece normální, ne?
Fix ještě bude fungovat, ale hrozí, že vířící černostříbrné krystaly (kterým se při plnění a vyprazdňování dá jen těžko zabránit) poškrábou povrch filmu. Můj tip: Vyhoď ji, láhev důkladně vyčisti kartáčem na láhve (nebo si vezmi novou) a kup si nový Fix nebo si ho namíchej.
gerich
Ano, tak to chodí, když se ustalovač převrhne: Stříbro se usadí na stěnách a ustalovač zapáchá po H₂S místo po SO₂ v případě kyselého ustalovače nebo po amoniaku v případě zásaditého ustalovače. Sulfid, který je v něm obsažen jako ochrana proti oxidaci, se spotřebuje působením kyslíku ze vzduchu.
Photux
Díky za odpovědi. :)
Asi se postarám, abych ten zbytek rychle spotřeboval, a mezitím si už seženu náhradu.
gerich
Už nepoužívej převrácený fix! Fotografie pak nebudou dostatečně zafixované.