Photux
Cześć,
Na ściankach mojej (przezroczystej) butelki z utrwalaczem, na wysokości poziomu płynu, utworzył się czarny osad. Używam Tetenal Superfix w rozcieńczeniu 1+9. Roztwór przygotowałem w zeszłym tygodniu i wywołałem nim dopiero dwie rolki filmu. Sam płyn jest (jeszcze) klarowny, ale pachnie siarką – już podczas przygotowywania roztworu zauważyłem ten nieco nietypowy zapach.
€
Gdzieś przeczytałem, że prawdopodobnie oznacza to, iż utrwalacz się zepsuł, ponieważ związek siarki ulega rozkładowi. Zastanawiam się teraz, skąd to może pochodzić – butelka o pojemności 1 l jest jeszcze w połowie pełna i ma może rok, a poprzednia wystarczyła na znacznie dłużej. Nie zmieniałem nic w rozcieńczeniu ani niczym podobnym, zawsze tak to stosowałem. Jedyną różnicą jest nieco wyższa temperatura w pomieszczeniu spowodowana warunkami pogodowymi.
€
Czy powinienem zaryzykować i nadal używać tego środka, czy lepiej od razu kupić coś nowego? Wypatrzyłem utrwalacz w proszku firmy Calbe, więc powoli warto złożyć kolejne zamówienie u gospodarza. ;)
€
Dziękuję i pozdrawiam
Daniel / Photux
Morte
Cześć Daniel,
mnie też się to już zdarzyło. Uważam, że wyjaśnienie dotyczące przechowywania w magazynie jest prawdopodobne. Skoro butelka stała u ciebie przez rok, to i tak nie wiadomo, jak długo wcześniej leżała w magazynie. Zapach siarki w utrwalaczu to chyba normalne, prawda?
Fix nadal będzie działał, jednak istnieje ryzyko, że wirujące czarno-srebrne kryształki (trudno tego uniknąć podczas napełniania i opróżniania) porysują powierzchnię filmu. Moja rada: wyrzuć butelkę, dokładnie wyczyść ją szczotką do butelek (lub weź nową) i kup/przygotuj nowy Fix.
gerich
Tak właśnie jest, gdy wywoływacz się przewraca: srebro osadza się na ściankach, a wywoływacz wydziela zapach H₂S zamiast SO₂ w przypadku kwaśnego utwalacza lub amoniaku w przypadku utwalacza o odczynie zasadowym. Siarczyn, który służy jako środek przeciwutleniający, został zużyty przez tlen zawarty w powietrzu.
Photux
Dziękuję wam za odpowiedzi. :)
Postaram się szybko zużyć resztę i w międzyczasie zaopatrzyć się w nowy zapas.
gerich
Nie używaj już odwróconego utrwalacza! Zdjęcia nie będą wtedy wystarczająco utrwalone.