CPD
Ahoj!
?
Může mi někdo poradit, kde se dá sehnat Pinakryptol (v balení vhodném pro domácnost)?
?
?
Mějte se!
?
jochen53
Ahoj,
s tím budeš mít problémy. Pokud vím, desenzibilizační barviva se už nevyrábějí. Když to zkusíš vygooglit, najdeš sice spoustu čínských firem, které tvrdí, že to dokážou dodat, ale když se jich zeptáš, nedostaneš žádnou odpověď. Zdá se, že v USA existuje jeden dodavatel pinakryptolové žluté, ale ten si účtuje 70 € za 1 g! Pokud chceš hledat podle CAS-reg. č. nebo názvu, zní takto: 19220-17-4: (fenazinium, 1,3-diamino-5-fenyl-, chloridy (8CI, 9CI); 1,3-diamino-5-fenylfenaziniumchloridy; Pinakryptol Green; Pynacryptol Green)
CPD
Ahoj, Jochene!
?
Moc děkuji za tvé tipy! Možná budu mít od září – firma má právě provozní dovolenou – zdroj, odkud to sehnat.
jochen53
Ahoj,
Desenzibilizační barviva ostatně nefungují se všemi vývojovými látkami. Četl jsem o tom něco v knize Spärl/Weizcker, Fotografická kuchařka.
CPD
Ahoj Jochene!
€
Moc děkuji za upozornění! O této nesnášenlivosti s určitými typy vývojek jsem dosud nevěděl!
€
Máš ještě nějaké odkazy na literaturu o Pinakryptolu? Zdá se, že jde o postup, na který se už téměř zapomnělo.
€
Právě mi byl sdělen zdroj, kde se dá sehnat Pinakryptol žlutý. U Pinakryptolu zeleného očekávám, jak jsem již naznačil výše, v září informaci, zda je k dispozici. Vůbec ale nevím, jak se jednotlivé barviva Pina liší v použití jako desenzibilizátory.
€
€
Vůbec by mě zajímalo, jak tato desenzibilizace funguje! Je do emulze zabudován nějaký druh filtru? To je jedno, zdá se, že tato metoda byla známa již v době vzniku panchromatických emulzí. Metoda Lüppo-Cramera?
€
Na amerických fórech pár lidí píše o své práci s Duka a IR prohlížečem. Pak má člověk asi opravdu docela světlou Duku. Jediná nevýhoda – vysoká váha a možná ještě to, že vypadáte jako ten chlap z Mlčení jehňátek.
€
S pozdravem
jochen53
Dobrý den,
k tomuto tématu najdeš informace v: Josef Maria Eder, „Recepty, tabulky“ (1949); reprint nakladatelství Lindemann, str. 40–42; nebo: Eder a Löp-po-Cramer ve sv. III, „Ausführliches Handbuch der Photographie“, Halle (1932) pod heslem „Desensibilisierung“, nebo: Spärl/Weizsäcker, Fotografisches Rezeptbuch, Knapp 1964). Pina Grün není kompatibilní s pyrogallolem a hydrochinonem. Doba vyvolávání se prodlužuje přibližně o 1/3. Základní roztok: 1 g na 500 ml vody. Lze použít buď jako předkoupel po dobu 2–3 minut v ředění 1:9, nebo jako přídavek 50 ml na 1 l vývojky; osvětlení Duka světle zelené zapnout až po určité době.
Pina Gelb lze použít pouze jako předlázeň, není kompatibilní se sulfitem. Základní roztok 1 g na 200 ml vody, ředění 1:10.
Pina Weiß od I.G. Farben/AGFA bylo rovněž možné použít jako předlázeň nebo přísadu do vývojky a prodávalo se ve formě tablet; alternativně 1 g + 30 g síranu sodného na 1000 ml vody jako předlázeň nebo 1 g rozpuštěný v 15–20 ml vody na 1 l vývojky.
O teorii senzibilizace najdeš něco ve třídílném díle Josta Marchesiho (docela složité vysvětlení s „páskovým modelem“).
CPD
Ahoj, Jochene!
?
?
Moc děkuji za tvé podrobné a užitečné rady!
?
?
S pozdravem!
ZalmanYanowsky
Estetické výhrady kvůli tomu chlapíkovi z „Mlčení jehňátek“ – to je k popukání!
€
S pozdravem, Zal