CPD
Cześć!
?
Czy ktoś może mi podać źródło, gdzie można kupić Pinakryptol (w opakowaniach przeznaczonych do użytku domowego)?
?
?
Ciao!
?
jochen53
Cześć,
będziesz miał z tym problem. O ile mi wiadomo, barwniki do odczulania nie są już produkowane. Jeśli poszukasz w Google, znajdziesz co prawda mnóstwo chińskich firm, które twierdzą, że mogą je dostarczyć, ale kiedy się z nimi skontaktujesz, nie otrzymasz odpowiedzi. Wydaje się, że w USA jest jeden dostawca żółci pinakryptolowej, ale żąda on 70 € za 1 g! Jeśli chcesz wyszukać numer CAS lub nazwę, to brzmią one następująco: 19220-17-4: (fenazinium, 1,3-diamino-5-fenyl-, chlorek (8CI, 9CI); 1,3-diamino-5-fenylfenaziniumchlorek; Pinakryptol Green; Pynacryptol Green)
CPD
Cześć, Jochen!
?
Bardzo dziękuję za wskazówki! Być może od września – firma ma teraz urlop – będę miał źródło zaopatrzenia.
jochen53
Cześć,
Barwniki desensybilizacyjne nie działają zresztą ze wszystkimi substancjami wywołującymi. Czytałem kiedyś o tym w książce Spärla i Weizckera „Fotografische Rezeptbuch”.
CPD
Cześć, Jochen!
€
Bardzo dziękuję za informację! Nie wiedziałem dotąd o tej niekompatybilności z niektórymi rodzajami wywoływaczy!
€
Czy masz może jakieś inne wskazówki dotyczące literatury na temat Pinakryptolu? Wygląda na to, że jest to metoda w dużej mierze zapomniana.
€
Właśnie podano mi źródło zaopatrzenia w żółty pinakryptol. Jeśli chodzi o zielony pinakryptol, to jak już wspomniałem powyżej, we wrześniu spodziewam się informacji, czy jest on dostępny. Nie wiem jednak, czym różnią się poszczególne barwniki Pina w zastosowaniu jako środki odczulające.
€
€
W ogóle interesuje mnie, jak działa ta desensytyzacja! Czy do emulsji wbudowuje się jakiś rodzaj filtra? Nieważne, metoda ta wydaje się być znana już w czasach pojawienia się emulsji panchromatycznych. Metoda Lüppo-Cramera?
€
Na amerykańskich forach kilka osób pisze o swojej pracy z Duka przy użyciu urządzenia do podglądu w podczerwieni. Wtedy Duka jest chyba rzeczywiście dość jasna. Jedyna wada – duża waga i może jeszcze to, że wygląda się jak postać z filmu „Milczenie owiec”.
€
Pozdrawiam
jochen53
Witaj,
informacje na ten temat znajdziesz w: Josef Maria Eder, „Rezepte, Tabellen” (1949); przedruk wydawnictwa Lindemanns, s. 40-42; lub: Eder i Löppo-Cramer w tomie III, „Ausführliches Handbuch der Photographie”, Halle (1932) pod hasłem „Desensibilisierung”, lub: Spärl/Weizsäcker, Fotografisches Rezeptbuch, Knapp 1964). Pina Grün nie jest kompatybilna z pirogallolem i hydrochinonem. Czas wywoływania wydłuża się o ok. 1/3. Roztwór podstawowy: 1 g na 500 ml wody. Można go stosować jako kąpiel wstępną przez 2–3 minuty w rozcieńczeniu 1:9 lub dodać 50 ml do 1 l wywoływacza; oświetlenie Duka w kolorze jasnozielonym włączyć dopiero po pewnym czasie.
Pina Żółta może być stosowana wyłącznie jako kąpiel wstępna, nie jest kompatybilna z siarczynem. Roztwór macierzysty 1 g na 200 ml wody, rozcieńczenie 1:10.
Pina Biała firmy I.G. Farben/AGFA mogła być również stosowana jako kąpiel wstępna lub dodatek do wywoływacza i była sprzedawana w postaci tabletek; alternatywnie 1 g + 30 g siarczynu sodu na 1000 ml wody jako kąpiel wstępna lub 1 g rozpuszczony w 15–20 ml wody na 1 l wywoływacza.
Informacje na temat teorii uczulania znajdziesz w trzytomowym dziele Josta Marchesi (dość skomplikowane wyjaśnienie z wykorzystaniem „modelu taśmowego”).
CPD
Cześć, Jochen!
?
?
Bardzo dziękuję za Twoje obszerne i pomocne wskazówki!
?
?
Pozdrawiam!
ZalmanYanowsky
Zastrzeżenia estetyczne dotyczące postaci z filmu „Milczenie owiec” – po prostu genialne!
€
Pozdrawiam, Zal